Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
8.32

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

Varnostni svet ZN Palestina Gaza

Nedelja, 9. 6. 2024, 8.32

1 teden, 4 dni

Izraelsko topništvo neti požare na jugu Libanona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Libanon | Izraelsko topništvo naj bi obstreljevalo jug Libanona s prepovedanim strelivom z belim fosforjem, s čimer je sprožilo več požarov, ki so ogrozili tudi nekatere hiše. Gorelo je tudi v bližini položajev tamkajšnjih mirovnih sil Združenih narodov. | Foto Reuters

Izraelsko topništvo naj bi obstreljevalo jug Libanona s prepovedanim strelivom z belim fosforjem, s čimer je sprožilo več požarov, ki so ogrozili tudi nekatere hiše. Gorelo je tudi v bližini položajev tamkajšnjih mirovnih sil Združenih narodov.

Foto: Reuters

Izrael in libanonsko gibanje Hezbolah sta v soboto nadaljevala čezmejno obstreljevanje. Kot poroča libanonska tiskovna agencija NNA, sta pri tem bila ubita dva Libanonca, izraelske sile pa so z uporabo topniških izstrelkov z belim fosforjem zanetile več požarov. Palestinska tiskovna agencija Wafa pa poroča, da so po sobotni operaciji za osvoboditev štirih talcev, v kateri je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih več kot 200 Palestincev, izraelske sile ponoči nadaljevale obstreljevanje Gaze, v katerem so ubile najmanj tri osebe. Palestina bo zaradi sobotnega "grozljivega pokola" zahtevala nujno sejo VS ZN.

Izraelske letalske sile so po lastnih navedbah večkrat napadle jug sosednjega Libanona, pri čemer so po poročanju NNA ubile dva moška.

Šiitsko gibanje Hezbolah je v odgovor proti Izraelu izstrelilo več raket tipa katjuša. V čezmejnem obstreljevanju, ki se je začelo 8. oktobra lani, je bilo doslej ubitih skoraj 500 ljudi, večinoma na ozemlju Libanona, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelsko topništvo naj bi medtem obstreljevalo jug Libanona s prepovedanim strelivom z belim fosforjem, s čimer je sprožilo več požarov, ki so ogrozili tudi nekatere hiše. Gorelo je tudi v bližini položajev tamkajšnjih mirovnih sil Združenih narodov.

Strelivo z belim fosforjem se lahko uporablja za ustvarjanje dimnih zaves in osvetljevanje bojišč, vendar pa ta sestavina, ki se vname ob stiku s kisikom, lahko povzroči tudi požare, opekline, poškodbe dihal, odpoved organov in smrt.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v nedavnem poročilu znova opozorila, da izraelska vojska uporablja beli fosfor tudi nad stanovanjskimi območji, kar pomeni kršitev mednarodnega prava.

Zaradi požarov, ki jih je v začetku tedna zanetilo obstreljevanje Hezbolaha, so bili na severu Izraela primorani evakuirati enega od tamkajšnjih krajev.

Številne nove žrtve v Gazi

Kot navajajo lokalni viri, je izraelska vojska danes ciljala tako mesto Gaza na severu kot Rafo na jugu razdejane enklave. V napadih je zadela tudi eno od hiš v begunskem taborišču Nuseirat, ki je bilo v soboto prizorišče odmevne operacije.

V sobotnih napadih z morja, kopnega in zraka na Nuseirat je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih več kot 200 ljudi, ranjenih pa najmanj 400. O več sto žrtvah poročajo tudi iz preobremenjenih bolnišnic.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zaradi "grozljivega pokola" v Gazi palestinskega veleposlanika pri ZN pozval, naj zahteva sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN na to temo.

Ameriška vojska je medtem zanikala namigovanja, da je njihov začasni pomol, ki od sobote ponovno deluje, igral vlogo pri osvoboditvi talcev. Kot so navedli, je bil pomol na obali Gaze postavljen "z enim samim namenom, da bi pomagal pri prenosu dodatne, nujno potrebne pomoči za reševanje življenj", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okrog 296 milijonov evrov vreden pomol je po postavitvi maja deloval le teden dni, preden so ga poškodovali visoki valovi.

MZEZ pozvalo k izpustitvi vseh talcev

Zunanje ministrstvo je v soboto po osvoboditvi štirih talcev iz ujetništva v Gazi izrazilo olajšanje in veselje ter pozvalo k izpustitvi vseh preostalih talcev in h koncu vojne.

Podobno je sporočil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki pa je ob tem obsodil nov pokol civilistov v razdejani enklavi.

reševanje talcev
Novice Izraelska vojska v Gazi rešila štiri talce #video
Pomol ob Gazi
Novice Ameriška vojska obnovila pomol za dostavo pomoči v Gazo
Gaza
Novice ZDA pozvale Izrael k preglednosti glede napada na šolo v Gazi
Gaza
Novice Hamas vztraja pri zahtevi po popolni prekinitvi ognja v Gazi in umiku izraelskih sil
napad na veleposlaništvo ZDA
Novice Strelec napadel ameriško ambasado v Libanonu #video
Iran Izrael
Novice Izrael v Libanonu ubil lokalnega poveljnika Hezbolaha
Ne spreglejte