Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
14.15

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

Natisni članek

napad TALCI Izrael Gaza

Sobota, 8. 6. 2024, 14.15

1 teden, 5 dni

Izraelska vojska v Gazi rešila štiri talce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v Gazi rešila štiri talce, ki so jih pripadniki palestinskega gibanja Hamas ugrabili v napadu na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah vojske so vsi v dobrem zdravstvenem stanju. Izrael medtem nadaljuje napade v osrednjem delu Gaze.

"Po zapleteni operaciji smo iz Gaze rešili štiri žive izraelske talce," je danes sporočila izraelska vojska. Štirje talci, stari med 21 in 40 let, so bili po navedbah izraelskih sil 7. oktobra lani ugrabljeni med vdorom pripadnikov Hamasa na glasbeni festival Nova v Izraelu blizu meje z Gazo.

Netanjahu: Izrael se ne namerava vdati terorizmu

Na novico o rešitvi talcev se je po poročanju AFP odzval tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da se "Izrael ne namerava vdati terorizmu". Izraelska policija je medtem sporočila, da je v operaciji za osvoboditev talcev v Gazi umrl eden njihovih agentov.

Po navedbah izraelskih oboroženih sil so vsi štirje v dobrem zdravstvenem stanju, odpeljali so jih na zdravljenje v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Reševalna operacija je po navedbah izraelske vojske potekala na dveh različnih lokacijah v begunskem taborišču Nuseirat v osrednji Gazi.

Izraelska vojska je pred tem sporočila, da na območju taborišča Nuseirat napada teroristično infrastrukturo in izvaja operacije v osrednjem delu Gaze.

Napad na begunsko taborišče

Oblasti v Gazi medtem navajajo, da so izraelske sile izvedle brutalen napad na begunsko taborišče Nuseirat, pri čemer je bilo danes po navedbah palestinskega gibanja Hamas ubitih najmanj 210 ljudi, več kot 400 je ranjenih, poroča AFP. "Naše ljudstvo se ne bo predalo," je ob tem v izjavi dejal vodja palestinskega gibanja Ismail Hanija.

Izrael izvaja zračne napade tudi v bližini bolnišnice Al Aksa v kraju Deir el-Balah, pri čemer je bilo prav tako ubitih ali ranjenih več deset civilistov. Po ulicah ležijo trupla ubitih, reševalci pa ne morejo priti do ranjencev, so sporočili iz bolnišnice.

V izraelski ofenzivi v Gazi, ki se je 7. oktobra lani začela v odziv na napad palestinskega gibanja Hamas na izraelskem ozemlju, je bilo po zadnjih podatkih palestinskih oblasti ubitih najmanj 36.800 ljudi, še več kot 83.500 je ranjenih. Napad pripadnikov Hamasa je v Izraelu terjal 1139 življenj, zajeli pa so tudi 251 talcev, od katerih jih 116 še vedno ostaja ujetih v Gazi, medtem ko jih je 41 po navedbah izraelske vojske mrtvih, navaja AFP.

Pomol ob Gazi
Novice Ameriška vojska obnovila pomol za dostavo pomoči v Gazo
Gaza
Novice ZDA pozvale Izrael k preglednosti glede napada na šolo v Gazi
Palestina
Novice Sklep o priznanju Palestine objavljen v uradnem listu
Gaza
Novice Hamas vztraja pri zahtevi po popolni prekinitvi ognja v Gazi in umiku izraelskih sil
Izrael, vojska, tank
Novice V Izraelu izbruhnili obsežni požari. V ujetništvu umrli še štirje talci.
Ne spreglejte