Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
15.52

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

SDS referendum Izrael Gaza Državni zbor Palestina

Sreda, 5. 6. 2024, 15.52

2 tedna

Sklep o priznanju Palestine objavljen v uradnem listu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Palestina | Sinočnji dvig palestinske zastave pred stavbo Državnega zbora. | Foto posnetek zaslona

Sinočnji dvig palestinske zastave pred stavbo Državnega zbora.

Foto: posnetek zaslona

V uradnem listu je bil danes objavljen sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine, ki ga je državni zbor sprejel v torek na izredni seji. Slovenija je s tem postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino. Državi sta že vzpostavili diplomatske odnose.

Rajko Pirnat
Novice Pirnat: Koalicija je evidentno kršila poslovnik DZ, sporno tudi ravnanje SDS

Državni zbor je v torek na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Opozicija je izredno sejo DZ obstruirala.

Vzpostavljeni diplomatski odnosi

Slovenija in Palestina sta danes vzpostavili diplomatske odnose. Noto o priznanju in vzpostavitvi diplomatskih odnosov je palestinskemu veleposlaniku Salahu Abdel-Šafiju predala zunanja ministrica Tanja Fajon, so sporočili z MZEZ. Palestinski predsednik Mahmud Abas pa se je premierju Robertu Golobu v telefonskem pogovoru zahvalil za priznanje.

Kot je še sporočila vlada na družbenem omrežju X, sta se slovenski premier in palestinski predsednik dogovorila, da se bosta osebno srečala v torek v Jordaniji ob robu mednarodne humanitarne konference z naslovom Nujen humanitarni odziv za Gazo.

Zunanja ministrica pa je z veleposlanikom govorila o tem, kaj lahko naredita Slovenija in mednarodna skupnost za nadaljevanje pogajanj o premirju, o izpustitvi talcev in zaščiti civilistov. Kot je še povedala ob predaji diplomatske note, so naslednji diplomatski koraki udeležba predsednika vlade na humanitarni konferenci v Jordaniji in pogajanja o ameriški resoluciji o premirju in izpustitvi talcev v Varnostnem svetu ZN.

"Slovenija bo vztrajala, da nadaljujemo pritiske na Izrael in na mednarodno skupnost ter da čim prej dosežemo trajno premirje v Gazi," je, kot so sporočili z zunanjega ministrstva, še izpostavila Fajon.

Palestinski veleposlanik se je Sloveniji zahvalil za načelno držo glede spoštovanja mednarodnega prava in zagovarjanja pravice Palestincev do samoodločbe. Slovensko priznanje Palestine pa je označil kot pomemben prispevek k miru.

Slovenija je Palestino priznala v torek kot 147. članica ZN.

Priznanje spremljali številni zapleti

Postopke v povezavi s priznanjem Palestine v DZ so sicer zaznamovali zapleti, potem ko je največja opozicijska stranka SDS v ponedeljek vložila pobudo za posvetovalni referendum glede priznanja, jo v torek tik pred sejo umaknila, nato pa jo med sejo znova vložila.

Gaza
Novice Hamas vztraja pri zahtevi po popolni prekinitvi ognja v Gazi in umiku izraelskih sil

Koalicija je SDS očitala, da s takšnimi manevri skuša onemogočati odločanje o priznanju Palestine, v SDS pa so koalicijo in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič obtožili kršenja poslovnika DZ. Opozarjali so, da bi zaradi pobude za referendum lahko DZ po zakoniti poti o priznanju Palestine glasoval šele po 30 dneh.

Postopke za priznanje Palestine je Slovenija sicer začela 9. maja, vlada pa je nato s postopkom nekoliko pohitela kljub prvotni napovedi, da bo sklep o priznanju v DZ poslala do 13. junija. Z današnjo objavo v uradnem listu je Slovenija dokončno priznala Palestino kot neodvisno in suvereno državo.

Ne spreglejte