Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
15.21

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Katar ZDA vojna TALCI Hamas Izrael Gaza

Sreda, 5. 6. 2024, 15.21

2 tedna, 1 dan

Hamas vztraja pri zahtevi po popolni prekinitvi ognja v Gazi in umiku izraelskih sil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Gaza | Obnovljena prizadevanja za pogajanja o premirju v Gazi sledijo predlogu ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je v petek nepričakovano predstavil osnutek sporazuma o končanju spopadov v Gazi v treh fazah, začenši s popolno in neomejeno prekinitvijo ognja za šest tednov. | Foto Reuters

Obnovljena prizadevanja za pogajanja o premirju v Gazi sledijo predlogu ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je v petek nepričakovano predstavil osnutek sporazuma o končanju spopadov v Gazi v treh fazah, začenši s popolno in neomejeno prekinitvijo ognja za šest tednov.

Foto: Reuters

Palestinsko islamistično gibanje Hamas ob obnovljenih prizadevanjih pogajalcev za dogovor o premirju v Gazi vztraja, da bodo dogovor sprejeli samo v primeru, če bo vključeval trajno prekinitev ognja v Gazi in popoln umik izraelskih sil z območja palestinske enklave. Posredniki v pogajanjih čakajo tudi na odziv Izraela.

Hamas vztraja pri svojih zahtevah - če jim izraelska stran ne bo ugodila, dogovora ne bo, je v torek zvečer na novinarski konferenci v Bejrutu povedal predstavnik palestinskega islamističnega gibanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obnovljena prizadevanja za pogajanja o premirju v Gazi sledijo predlogu ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je v petek nepričakovano predstavil osnutek sporazuma o končanju spopadov v Gazi v treh fazah, začenši s popolno in neomejeno prekinitvijo ognja za šest tednov. Danes so ZDA osnutek predstavile tudi v Varnostnem svetu ZN.

Rusija želi več časa za komentarje

Nekatere države, kot je Rusija, želijo nekaj več časa za komentarje osnutka, ki je stopil v prvi plan posvetovanj med državami članicami Varnostnega sveta. Francoski in alžirski predlog resolucije sta po navedbah diplomatskih virov za zdaj potisnjena na stranski tir.

Osnutek resolucije pozdravlja dogovor, naznanjen 31. maja, in poziva Hamas, naj ga sprejme, nakar se morata obe strani držati dogovorjenega s ciljem trajnega prenehanja sovražnosti. Osnutek tudi izraža neomajno podporo rešitvi dveh držav ter združitvi območja Gaze z Zahodnim bregom.

Kdaj bi lahko glasovali o ameriškem predlogu resolucije, za zdaj ni znano.

Rešitev predvideva tri faze

Biden je v petek predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz naseljenih predelov Gaze ter delno izmenjavo ujetnikov. V tem času naj bi bila izpuščena določena skupina izraelskih talcev, ki ostajajo ujeti v Gazi, v zameno pa bi izraelska stran izpustila večje število Palestincev, ki so zaprti v Izraelu.

Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da na predlog gleda pozitivno. Za izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pa je Bidenov načrt nepopoln.

Poigravanje držav z resolucijami

VS ZN je sicer že konec marca sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazan, ki bi vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA, ki so resolucijo v nasprotju z določili mednarodnega prava označile kot nezavezujočo.

Pred enim tednom pa je Alžirija predlagala osnutek resolucije, ki zahteva prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in Izraelu nalaga, naj takoj ustavi vojaško ofenzivo v Rafi. Resolucija ni prejela podpore ZDA.

Gaza
Novice Izraelske sile nadaljujejo napade tudi na Sirijo: ponoči ubitih več deset ljudi

Čakanje na jasnejše stališče Izraela

Tako predstavniki gibanja Hamas kot pogajalci sedaj čakajo na odziv Izraela, ki je v preteklosti podobne zahteve Hamasa že zavrnil.

Vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel je medtem danes odpotoval v Katar, kjer naj bi se sestal z vodjo ameriške obveščevalne agencije Cia Williamom Burnsom in katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, ki opravlja tudi funkcijo zunanjega ministra.

Katar že več mesecev sodeluje z Egiptom in ZDA pri pogajanjih za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev talcev. Po torkovi oceni katarskih posrednikov v pogajanjih so se z Bidnovim predlogom približali dogovoru, vendar Katar pričakuje "jasnejše stališče" Izraela in "konkretno odobritev" z obeh strani.

Borrell zunanjega ministra Izraela povabil na pogovore o vojni v Gazi

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes izraelskega zunanjega ministra Izraela Kaca povabil na srečanje v okviru pridružitvenega sporazuma EU-Izrael. Kot je Borrell povedal pretekli teden po zasedanju zunanjih ministrov EU, bi rad z izraelsko stranjo govoril o razmerah v Gazi in sodbi Meddržavnega sodišča.

"Po dogovoru na zasedanju zunanjih ministrov EU pretekli teden, sem zunanjemu ministru Izraelu Kacu poslal vabilo na ad hoc zasedanje pridružitvenega sveta EU-Izrael," je danes na družbenem omrežju X zapisal Borrell.

Vodje diplomacij držav članic unije so se na zasedanju v Bruslju pretekli teden strinjali o sklicu pridružitvenega sveta z Izraelom. Ta je običajno namenjen pogovorom o dvostranskih odnosih v okviru pridružitvenega sporazuma, ki ureja predvsem trgovinske odnose, v skladu z njim pa mora Izrael spoštovati tudi človekove pravice.

Kot je po zasedanju zunanjih ministrov povedal Borrell, želi na srečanju z izraelsko delegacijo razpravljati o katastrofalnih razmerah v Gazi pa tudi o spoštovanju človekovih pravic, k čemur so se izraelske oblasti zavezale v okviru sporazuma.

Na mizi bo tudi vprašanje kako bo Izrael izpolnil odločbo Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu. To je pretekli mesec Izrael med drugim pozvalo, naj takoj ustavi vojaško operacijo v mestu Rafa na jugu Gaze, prepreči genocidna dejanja na območju in zagotovi nujno pomoč prebivalcem te enklave. Da bo do srečanja dejansko prišlo, bo moral nanj pristati tudi izraelski minister, članice EU pa se bodo morale dogovoriti še o vsebini srečanja. Datum morebitnega srečanja tako še ni znan.

Članice unije imajo sicer precej neenotna stališča glede bližnjevzhodnega konflikta. Tako so Španija, Irska in Slovenija pretekli oziroma ta teden priznale palestinsko državo, medtem ko večina drugih meni, da je za to še prezgodaj. So pa v torek enotno podprle načrt ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki bi omogočil trajno prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in povečanje humanitarne pomoči za prebivalce Gaze.
napad na veleposlaništvo ZDA
Novice Strelec napadel ameriško ambasado v Libanonu #video
Palestina, zastava
Novice Slovenija je priznala Palestino #video
Izrael, vojska, tank
Novice V Izraelu izbruhnili obsežni požari. V ujetništvu umrli še štirje talci.
Joe Biden
Novice Biden: Izrael predlaga prekinitev ognja v zameno za izpustitev vseh talcev
Rafa, mednarodna pomoč
Novice Zaradi izraelskih napadov v Rafi izpraznili vsa zavetišča za begunce
Ne spreglejte