Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
21.56

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

Izrael Hamas Gaza Slovenija Palestina

Torek, 4. 6. 2024, 21.56

2 tedna, 1 dan

Slovenija je priznala Palestino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Državni zbor je danes na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Opozicija je izredno sejo DZ obstruirala. Slovenija je tako postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino.

Koalicija je na seji predstavila argumente za priznanje. Kot so med drugim poudarjali poslanci in premier Robert Golob, bi s priznanjem med drugim dali nov zagon mirovnim pogajanjem na Bližnjem vzhodu in okrepili zmerne sile tako na izraelski kot na palestinski strani, odpravili bi tudi zgodovinsko krivico, ki je bila storjena Palestincem, in spodbudili nadaljevanje reforme palestinske oblasti.

Predsednik vlade Robert Golob je v obrazložitvi predloga dejal, da namera po priznanju ni naključje oziroma stvar "predvolilne aritmetike".

Opozicijska NSi je na začetku razprave ocenila, da gre pri priznanju Palestine za volilno potezo vladne koalicije pred evropskimi volitvami, a napovedala, da ne bo proti.

A nato se je zapletlo, ker je SDS tik pred začetkom seje umaknila predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine, ki ga je vložila v ponedeljek. Med sejo je stranka vložila nov predlog za posvetovalni referendum, njeni poslanci pa so zapustili sejo.

Zaradi novega predloga so sejo DZ prekinili ter sklicali sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o predlogu SDS za posvetovalni referendum. Sledila je izredna seja DZ, na kateri je vseh 52 navzočih poslancev zavrnilo predlog za razpis posvetovalnega referenduma.

Državni zbor RS
Novice DZ zavrnil predlog za razpis referenduma o priznanju Palestine

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da dajejo s predlogom za posvetovalni referendum glede priznanja Palestine vladi čas za razmislek. "Predlog za posvetovalni referendum je akt, ki odloži odločanje za 30 dni," pa je dejal glede domnevne namere koalicije, da bi glasovanje v DZ vseeno izpeljala.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je poudarila, da še nobena država na svetu ni razpisala referenduma o priznanju druge države, ki je politični akt. Napovedala je tudi, da ne bo dopustila zlorabe poslovnika, kar je po njenem mnenju poteza SDS.

Odziv predsednice države Nataše Pirc Musar na priznanje Palestine:

Poslanci obeh opozicijskih strank, SDS in NSi, so nadaljevanje zasedanja obstruirali. Poslanec slednje Aleksander Reberšek je uvodoma pojasnil, da vladajoča koalicija zlorablja poslovnik, pri tem pa ne bodo sodelovali.

Poslanci so nato nadaljevali prekinjeno sejo DZ o priznanju Palestine in na njej podprli priznanje Palestine. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Poslanec SDS Dejan Kaloh ni glasoval.

Odziv zunanje ministrice Tanje Fajon:

Slovenija je tako postala 147. članica ZN, ki je priznala Palestino. Palestina je Slovenijo priznala leta 1992.

Predsednica DZ: Morebitno izpodbijanje priznanja Palestine ne bi bilo uspešno

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je nocoj ocenila, da morebitno izpodbijanje priznanja Palestine s strani opozicije ne bi bilo uspešno. Kot je še dejala v Odmevih na TV Slovenija, sicer težko komentira, ali bo opozicija uporabila pravna sredstva za izpodbijanje priznanja Palestine.

V opozicijskih SDS in NSi predsednici DZ očitajo kršitev poslovnika DZ, ker je DZ danes glasoval o priznanju Palestine, čeprav je SDS med parlamentarno sejo vložila nov predlog posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. SDS opozarja, da bi zato lahko DZ po zakoniti poti o priznanj Palestine glasoval šele po 30 dneh.

"Prepričana sem, da je postopek pravi, prepričana sem tudi, da smo naredili pravi korak in prav je, da nismo čakali, kajti predlog za posvetovalni referendum je bil v tem primeru eklatantno in očitno zlorabljen," je dejala predsednica DZ.

Z očitki predsednika SDS, da je prva predsednica državnega zbora, ki je zavestno napovedala, da bo kršila parlamentarna pravila, se Klakočar Zupančič ne strinja. "Sem pa zagotovo prva predsednica, ki je prekinila dolgoletno prakso zlorab posvetovalnih referendumov, ki so se uporabljali samo za zavlačevanje zakonodajnih postopkov," je poudarila.

Ne spreglejte