Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2024,
17.51

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Gaza zavetišče begunci napad Palestina Hamas Rafa Izrael

Nedelja, 2. 6. 2024, 17.51

2 tedna, 4 dni

Zaradi izraelskih napadov v Rafi izpraznili vsa zavetišča za begunce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Rafa, mednarodna pomoč | Potem ko je svetovna javnost že večkrat slišala opozorila humanitarnih organizacij, da v Gazi ni več varnega mesta za ljudi, je UNRWA danes znova sporočila, da se humanitarno območje v Gazi še naprej zožuje. | Foto Reuters

Potem ko je svetovna javnost že večkrat slišala opozorila humanitarnih organizacij, da v Gazi ni več varnega mesta za ljudi, je UNRWA danes znova sporočila, da se humanitarno območje v Gazi še naprej zožuje.

Foto: Reuters

Vseh 36 zavetišč za palestinske begunce v Rafi je bilo zaradi izraelskih napadov, ki se nadaljujejo še danes, izpraznjenih, je sporočila agencija Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA). UNRWA je na omrežju X ocenila, da je danes razseljenih skoraj 80 odstotkov vseh prebivalcev Gaze.

Potem ko je svetovna javnost že večkrat slišala opozorila humanitarnih organizacij, da v Gazi ni več varnega mesta za ljudi, je UNRWA danes znova sporočila, da se humanitarno območje v Gazi še naprej zožuje. Opozorila UNRWA prihajajo po tem, ko so mednarodni posredniki večkrat pozvali Izrael in palestinsko islamistično gibanje Hamas, naj skleneta sporazum o prekinitvi ognja.

Netanjahu: Načrt za končanje vojne vključuje uničenje Hamasa

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek predstavil nov načrt za prekinitev ognja v Gazi, v katerega naj bi Izrael privolil ob posredovanju ZDA, Katarja in Egipta.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v soboto odzval z besedami, da se izraelski pogoji za trajno premirje v Gazi niso spremenili ter še vedno vključujejo uničenje Hamasa in izpustitev vseh talcev, ki jih zadržuje.

Izraelsko obstreljevanje enklave se danes nadaljuje tudi v Rafi, poroča francoska tiskovne agencija AFP.

V mesto Rafa na jugu Gaze naj bi se po ocenah humanitarnih organizacij od 7. oktobra lani zateklo okoli milijon ljudi, ki so zdaj prisiljeni znova bežati pred izraelskim obstreljevanjem. Po podatkih ZN je v tem trenutku od 1,7 od 2,2 milijona prebivalcev Gaze razseljenih in so v mestu Han Junis in njegovi okolici.

Konec pogovorov o odprtju mejnega prehoda Rafa

Predstavniki Egipta, Izraela in ZDA so medtem v Kairu končali pogovore o ponovnem odprtju mejnega prehoda Rafa v Gazi, poročajo egiptovski državni mediji. Ob tem ne navajajo, ali so na srečanju dosegli dogovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prehod Rafa na meji med Egiptom in območjem Gaze je zaprt, odkar so ga v začetku maja zasedle izraelske sile. Egipt vztraja, da mejnega prehoda, preko katerega je na območje Gaze prihajala nujno potrebna humanitarna pomoč, ne bo znova odprl, dokler se izraelska vojska od tam ne bo popolnoma umaknila.

Neimenovani predstavnik Egipta je po poročanju Al-Qahera News dejal, da je egiptovska delegacija poudarila, da je Izrael v celoti odgovoren za to, da humanitarna pomoč ne pride na območje Gaze. Egipt je ob tem znova zahteval, da se Izrael umakne z mejnega prehoda Rafa. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi se je po pogovoru z ameriškim predsednikom Bidnom prejšnji mesec strinjal, da se pomoč iz Rafe začasno preusmeri tako, da se v Gazo pošlje prek bližnjega izraelskega prehoda Kerem Šalom.

Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu: Načrt za končanje vojne vključuje uničenje Hamasa
Joe Biden
Novice Biden: Izrael predlaga prekinitev ognja v zameno za izpustitev vseh talcev
Pogovor z družinami ugrabljenih prebivalcev Izraela. Izrael hamas
Novice Zgodbe sorodnikov Hamasovih žrtev: "Zlomljeni smo. Naša življenja so popolnoma uničena."
Ne spreglejte