Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
20.23

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82
Benjamin Netanjahu Izrael Beni Ganc

Natisni članek

Nedelja, 9. 6. 2024, 20.23

1 mesec, 1 teden

Izraelski minister Ganc izstopil iz vojnega kabineta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82
Beni Ganc | Beni Ganc je nekdanji general in obrambni minister. | Foto Guliverimage

Beni Ganc je nekdanji general in obrambni minister.

Foto: Guliverimage

Izraelski minister Beni Ganc je danes izstopil iz izraelskega vojnega kabineta, ki je bil oblikovan po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izraela 7. oktobra. Ganc je sicer že konec maja zagrozil z izstopom, če kabinet do 8. junija ne bo sprejel načrta za povojno ureditev na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Netanjahu nam preprečuje, da bi dosegli pravo zmago. Zato danes s težkim srcem zapuščamo izredno vlado," je v televizijskem nagovoru izjavil Beni Ganc in pojasnil, da kabinet zapuščajo tudi drugi člani njegove stranke Nacionalna enotnost.

Ponovno je pozval k predčasnim volitvam in izrazil željo po oblikovanju vlade, ki bi imela zaupanje ljudi in bi se bila sposobna soočati s trenutnimi izzivi. "Pozivam Netanjahuja, naj določi datum volitev," je dodal.

Benjamin Netanjahu je v odzivu Ganca pozval, naj ne opusti bitke. "Beni, zdaj ni čas, da bi opustil bitko. Zdaj je čas, da združimo moči," je zapisal na omrežju X. Skrajno desni izraelski minister za varnost Itamar Ben-Gvir pa je od premierja že zahteval, da ga vključi v vojni kabinet.

Beni Ganc
Novice Izraelci odločno: To je mož, ki naj zamenja Netanjahuja na čelu države

Ganc, nekdanji general in obrambni minister, je vojnemu kabinetu konec maja postavil ultimat, da do sobote oblikuje načrt za povojno ureditev Gaze, sicer bo odstopil. Svojo vrnitev v opozicijo je nato preložil na danes, saj je bila glavna tema v soboto rešitev štirih izraelskih talcev iz Gaze.

Kabinet Netanjahuja ima tudi z odstopom Ganca in njegove stranke še vedno večino poslancev v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojakinja
Novice Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o Izraelu
Ne spreglejte