Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
6.21

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

infrastruktura gospodarstvo sodelovanje Marjan Šarec Tri morja

Četrtek, 11. 4. 2024, 6.21

2 tedna, 4 dni

V Vilni vrh pobude Tri morja: Šarec poudaril nujnost sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Marjan Šarec | Namen pobude je spodbujati naložbe v infrastrukturne povezave med sodelujočimi državami ter med njimi in drugimi državami EU. V ospredju so naložbe v prometno in energetsko infrastrukturo ter digitalne komunikacije. | Foto STA

Namen pobude je spodbujati naložbe v infrastrukturne povezave med sodelujočimi državami ter med njimi in drugimi državami EU. V ospredju so naložbe v prometno in energetsko infrastrukturo ter digitalne komunikacije.

Foto: STA

Voditelji držav pobude Tri morja so danes na vrhu v Vilni govorili predvsem o regionalnem dialogu in krepitvi sodelovanja na osi sever-jug, prometu, energetiki in digitalni infrastrukturi. Minister za obrambo Marjan Šarec je na srečanju poudaril nujnost sodelovanja za krepitev kibernetske varnosti, so sporočili z ministrstva za obrambo (Mors).

Kot je poudaril Šarec, kibernetski prostor v teh časih zahteva celovito sodelovanje in še intenzivnejšo izmenjavo informacij na vseh ravneh in med različnimi akterji, kar bo bistveno za zagotavljanje varnosti družbe ter za povečanje zavedanja o razmerah in krepitvi odpornosti držav in družb.

"Na nacionalni in večnacionalni ravni kibernetske varnosti smo močni toliko, kolikor je močan naš najšibkejši člen," je poudaril minister. Po njegovih besedah pomen kibernetske varnosti krepi tudi povečana digitalizacija. "Sodelovanje, povezovanje, učenje in nenehne izboljšave so osnovni predpogoji za uspeh," je še menil Šarec. Dodal je, da bo ob vseh izzivih in grožnjah potrebna tudi sprememba ustaljene miselnosti.

Slovenija po ministrovih besedah podpira razvoj pobude v smeri varnega in zaupanja vrednega okolja za državljane in gospodarstvo.

Sprejeli so skupno deklaracijo pobude Tri morja 

V Vilni so danes sprejeli skupno deklaracijo pobude Tri morja, ki med drugim naslavlja tudi regijo Zahodnega Balkana ter spodbuja sodelovanje z Ukrajino in Moldavijo.

Pobuda Tri morja je forum 13 držav članic Evropske unije, ki so geografsko umeščene v srednji in vzhodni Evropi med Jadranskim, Baltskim in Črnim morjem. To so Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Grčija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Stalne partnerice pobude so ZDA, Nemčija in Evropska komisija.

Namen pobude je spodbujati investicije v infrastrukturne povezave med sodelujočimi državami ter med njimi in preostalimi državami EU. V ospredju so investicije v prometno in energetsko infrastrukturo ter digitalne komunikacije.

Minister Šarec se bo v okviru obiska v Litvi v petek sešel z novim litovskim ministrom za obrambo Laurynasom Kasčiunasom. Po napovedih Morsa bosta največ pozornosti namenila sodelovanju na obrambnem in vojaškem področju med državama ter varnostnim razmeram v Evropi.

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Pirc Musar na srečanju pobude Tri morja: Hvala vam za pomoč!
Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor
Novice Pobuda Tri morja: predsedniki podprli vzpostavitev investicijskega sklada #video
Tri morja
Novice Predsedniki držav pobude Tri morja za večjo povezanost regije #video
Novice Pobuda Tri morja: kakšna darila bodo prejeli predsedniki #video
Ne spreglejte