Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2023,
10.39

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Natisni članek

potres Turčija pomoč

Torek, 7. 2. 2023, 10.39

1 leto, 2 meseca

V Turčijo prispelo več kot dva tisoč reševalcev iz 65 držav #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Pomoč Turčiji | Reševalci nemške mednarodne službe za iskanje in reševanje | Foto Reuters

Reševalci nemške mednarodne službe za iskanje in reševanje

Foto: Reuters

Na potresno prizadeta območja v Turčiji je prispelo najmanj 2.256 delavcev iz 65 držav. Iz sosednjih mest so poslali najmanj 602 reševalni vozili in dve medicinski letali. Humanitarna pomoč je prispela tudi v Sirijo. 

Turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer je danes sporočil, da je v prizadete regije že prispelo več kot 2.600 reševalcev iz 65 držav. 

V okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite je bilo za pomoč Turčiji po uničujočem potresu do zdaj mobiliziranih 28 zdravstvenih ekip ter ekip za iskanje in reševanje, je danes zjutraj na Twitterju zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ekipe iz EU sestavlja 1.185 reševalcev in 79 reševalnih psov.

Reševalci in reševalni psi prihajajo iz 21 evropskih držav, vključno s Črno goro in Albanijo, ki nista članici EU, je zapisal Lenarčič. Dodal je, da je enajst ekip že prispelo v Turčijo, in se 21 državam, med katerimi je tudi Sloveniji, zahvalil za hitre ponudbe.

Fotogalerija
1 / 6

Turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) je sporočil, da je v prizadete regije že prispelo več kot 2.600 reševalcev iz 65 držav. Skupaj je bilo dostavljenih več kot 300 tisoč odej in 4.100 šotorov.

Pomoč iz Grčije | Foto: Reuters Pomoč iz Grčije Foto: Reuters Kitajska, Avstralija in Nova Zelandija napovedale sveženj pomoči 

Kitajska je danes napovedala sveženj pomoči Turčiji v višini 5,49 milijona evrov za odpravo posledic uničujočega potresa. Južna Koreja namerava Turčiji poslati reševalce in medicinsko opremo, medtem ko je Japonska svoje reševalne ekipe poslala že v ponedeljek.

C-130 iz Grčije, na katerem so pripadniki posebne enote za odzivanje na nesreče odleteli v Turčijo, da bi pomagali pri odpravljanju posledic potresa.  | Foto: Reuters C-130 iz Grčije, na katerem so pripadniki posebne enote za odzivanje na nesreče odleteli v Turčijo, da bi pomagali pri odpravljanju posledic potresa. Foto: Reuters Avstralski premier Anthony Albanese je danes Turčiji obljubil 6,94 milijona evrov humanitarne pomoči, novozelandski premier Chris Hipkins pa približno milijon evrov pomoči.

Tudi v Sirijo je medtem že prispela humanitarna pomoč. Na letališču v Damasku sta v jutranjih urah pristali letali s pomočjo iz Irana in Iraka, pri čemer so iraška letala prepeljala približno 70 ton hrane, medicinske opreme in odej, poroča sirska tiskovna agencija Sana.

Reševalna ekipa iz Grčije | Foto: Reuters Reševalna ekipa iz Grčije Foto: Reuters

potres, Turčija
Novice V Turčijo odhajajo reševalni psi in njihovi vodniki. V teku je tudi zbiranje pomoči. #video
potres, Turčija
Sportal Šport v Turčiji ob katastrofalnem potresu zastal
Potres
Novice V Turčiji temperature pod lediščem: "Mraz bo ubil ljudi" #video
Christian Atsu
Sportal Čudež v Turčiji: ganski nogometni reprezentant preživel nemogoče
Ne spreglejte