Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2023,
10.40

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

20

Natisni članek

Sirija Turčija Rdeči križ Karitas pomoč potres

Torek, 7. 2. 2023, 10.40

1 leto, 3 mesece

V Turčijo odhajajo reševalni psi in njihovi vodniki. V teku je tudi zbiranje pomoči. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

20

Na katastrofalne razmere, ki so sledile potresu v Turčiji in Siriji, so se tudi slovenske dobrodelne organizacije odzvale z zbiranjem pomoči. Slovenska vlada je odločila, da bo na podlagi zaprosila Turčije prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaradi posledic obsežnega potresa napotila tri strokovnjake v enoto Evropske unije za oceno stanja. Tja je že odpotoval strokovnjak za  operativno koordinacijo. Druga dva strokovnjaka bo Slovenija poslala v primeru, da se izkaže potreba. Objavljamo račune, na katerih se zbira denarna pomoč prizadetim področjem. 

Dodatno je Slovenija Turčiji ponudila skupino štirih vodnikov s sedmimi reševalnimi psi, ki danes odhajajo na prizadeto območje, je v izjavi za medije sporočil vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin. Delovali bodo v okviru mehanizma EU za civilno zaščito.

Iz Slovenije bodo odšli danes popoldne, v sredo pa bodo že operativni na delovišču, je dodal. Po ocenah bodo v Turčiji ostali največ štiri do pet dni, torej do nedelje oziroma ponedeljka, saj po tem obdobju pride praviloma do izčrpavanja, je pojasnil Behin.

Pomoč v materialu

Glede na nadaljnje prošnje Turčije po pomoči se bo Slovenija odzivala tudi s humanitarno in tehnično pomočjo, ki so jo v Civilni zaščiti že začeli zbirati, da bi jo lahko poslali takoj, ko bo Turčijo zaprosila zanjo. "V prvi vrsti bo šlo najverjetneje za nastanitveno pomoč, kot so šotori, generatorji, postelje, odeje, spalne vreče, grelci in podobno," je dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. 

Sirija za zdaj ni zaprosila še za nobeno pomoč, prav tako od tam nimajo nobenih informacij, kar Šestan pripisuje vojnemu stanju v tej državi.

Slovenska karitas

Slovenska karitas je tako odprla račun za pomoč prizadetim ob potresu v obeh državah. V obeh državah vladajo ostre zimske razmere, temperature so v številnih pokrajinah v regiji pod ničlo, številne zgradbe so povem uničene in mnogi prebivalci so ostali brez vsega. Reševanje in iskanje preživelih ovirajo tudi močne padavine.

Najprej bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in psihosocialno pomočjo, kasneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin. V bolnišnicah primanjkuje prostora, veliko je pomanjkanja krvi, poroča Slovenska karitas. Obenem se Sirija še vedno spopada tudi s katastrofalnimi posledicami vojne.

Svoj dar lahko posredujete s SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste pet oziroma deset evrov ali z nakazilom na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA
Sklic: 00 626

Rdeči križ Slovenije     

Klicu na pomoč turškega in sirijskega društva Rdečega polmeseca se bodo pri Rdečem križu Slovenije odzvali tudi v sklopu programa Neighbours Help First, so zapisali na spletni strani. Gre za regionalno pobudo Jugovzhodne Evrope in Balkana, v sklopu katere si države medsebojno pomagajo pri odzivanju, pomoči in okrevanju v primeru izrednih dogodkov.

Zbirajo denarna sredstva, ki jih bodo nakazali obema združenjema Rdečega polmeseca v Turčiji in Siriji za izvajanje humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu in obnovi uničenih oziroma porušenih prebivališč.

Svoj humanitarni prispevek lahko nakažete na TRR-račun Rdečega križa Slovenije, in sicer:

Namen: Potres Turčija in Sirija
TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
SI56 0310 0111 1122 296
SWIFT: SKBASI2X
Koda namena: CHAR
Sklic: SI00-96891

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevate tudi s poslanim SMS-sporočilom na 1919 z besedo SKUPAJ (en evro) ali SKUPAJ5 (pet evrov).

Unicef

Donacije za pomoč otrokom na prizadetih območjih zbira tudi Unicef. Sklad ZN za otroke (Unicef) poroča, da se otroci v Siriji soočajo z enimi najbolj zapletenih humanitarnih razmer na svetu. Dve tretjini prebivalcev ta države namreč potrebujeta pomoč zaradi vse hujše gospodarske krize, lokaliziranih sovražnosti, posledic več kot desetletja vojne, množičnega razseljevanja in opustošene javne infrastrukture. Zelo negotova je tudi preskrba s hrano in pitno vodo. Številni otroci že pred potresi niso obiskovali pouka, v državi pa se širi kolera.

Pomagati je mogoče z donacijo na njihovi spletni strani, sporočilom SMS s ključno besedo UNICEF5 na 1919 ali z nakazilom na njihov TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI00 41113, namen POTRES.

 

Potres
Novice V Turčiji temperature pod lediščem: "Mraz bo ubil ljudi" #video
Novice To so bili najsmrtonosnejši potresi 21. stoletja #video
Turčija, potres
Novice Katastrofa, ki je bila samo vprašanje časa
Ne spreglejte