Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
10.13

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

kopanje ožigalkarji morje Trst meduza

Torek, 12. 9. 2023, 10.13

7 mesecev, 2 tedna

V Tržaškem zalivu opazili kubomeduze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Meduze | Kubomeduze so manj nevarne od pogosto smrtonosnih tropskih vrst, njihov strup pa je občutljiv na toploto. Ožig teh meduz povzroči lažje opekline, ki pa lahko ostanejo več tednov. | Foto Thinkstock

Kubomeduze so manj nevarne od pogosto smrtonosnih tropskih vrst, njihov strup pa je občutljiv na toploto. Ožig teh meduz povzroči lažje opekline, ki pa lahko ostanejo več tednov.

Foto: Thinkstock

V Tržaškem zalivu so v zadnjih dneh opazili skupine kubomeduz, ki so v Jadranu sicer razmeroma redke, njihov ožig pa je lahko zelo boleč, poročajo italijanski mediji.

Kot piše tržaški dnevnik Il Piccolo, so kubomeduze opazili na območju med Križem in Devinom. Po navedbah agencije za okolje Arpa so tudi v Lignanu. Medtem ko so v zadnjem času na območju opažali posamezne primerke, gre tokrat tudi za skupine kubomeduz – pri Križu naj bi blizu obale opazili skupino okoli 20 ožigalkarjev.

Na območju blizu gradu Miramare pri Trstu zato ljudem odsvetujejo nočno kopanje, saj te meduze privlači predvsem svetloba luči, poroča italijanska radiotelevizija Rai.

Meduze kockaste oblike

Kubomeduze, znane tudi kot škatlaste meduze, so razred morskih ožigalkarjev, podobnih klobučnjakom, v katerega uvrščamo nekaj deset danes znanih vrst, ki živijo v toplih poltropskih in tropskih morjih.

Po poročanju spletnega portala Quotidiano gre v Tržaškem zalivu za meduze z latinskim imenom Carybdea marsupialis, ki izvirajo iz Atlantika, vendar so vse pogostejše v Sredozemlju. Ta vrsta meduz ima klobuk v obliki kocke s stranico okoli štiri centimetre in štiri ožigalke, ki so lahko tudi do desetkrat daljše od telesa. So manj nevarne od pogosto smrtonosnih tropskih vrst, njihov strup pa je občutljiv na toploto. Ožig teh meduz povzroči lažje opekline, ki pa lahko ostanejo več tednov.

hrvaška
Trendi Dopustujete na Hrvaškem? Bodite pozorni na te meduze.
veliki morski klobuk
Novice Okolico Umaga preplavilo več ton klobukov #foto
meduza mesečnica
Novice Pozor! Meduza mesečinka pri Kamenjaku je lahko zelo boleča #foto
Novice Pri sosedih v pristanišče zaplavalo na tisoče meduz #video
Avstralija
Novice V Avstraliji po ožigu škatlaste meduze umrl najstnik
Ne spreglejte