SiolNET. Novice Svet
3,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Okolico Umaga preplavilo več ton klobukov #foto

3,60

termometer

veliki morski klobuk | Okolico Umaga so preplavili veliki morski klobuki. Ribiči imajo bolj kot zadovoljstvo z ulovom rib težave zaradi raztrganih ribiških mrež.  | Foto:
Okolico Umaga so preplavili veliki morski klobuki. Ribiči imajo bolj kot zadovoljstvo z ulovom rib težave zaradi raztrganih ribiških mrež.

Morje v oklici Umaga so preplavili veliki morski klobuki ali morska pljuča, poročajo hrvaški spletni portali. "So neškodljivi, a zelo veliki," je povedal neki ribič, ki je pred dvema dnevoma iz vode potegnil kar dve toni in pol teh klobučnjaških meduz.  

"Prijatelj je pred dvema dnevoma izvlekel približno dve toni in pol teh meduz. Po takem ulovu se lahko na obalo vrnemo le še brez rib. Zaradi njihove gromozanske teže razpadajo ribiške mreže, zaradi česar imamo za več sto tisoč kun škode," je za 24sata povedal ribič Danilo Latin.

Z ogromnimi jatami teh meduz, znanimi kot morska pljuča, se na tem območju srečujejo že nekaj dni. Paolo Paliaga s Fakultete za naravoslovje v Pulju je potrdil, da gre za rhizostoma pulmo, avtohtono vrsto v Jadranu.

Klobučnjaki so preplavili tudi sosednji Trst. "V Trstu se je v zadnjih dneh zbralo na stotine meduz, ki pritegnejo pozornost meščanov in turistov. Je vrsta rhizostoma pulmo ali morska pljuča, ena največjih med prebivalci Jadrana," je komentiral avtor.

Prav spomladi se običajno pojavijo v večjem številu.

Cancun alge Trendi Priljubljeno letovišče se utaplja v algah #foto Navadna salpa Novice Nenavadni organizmi preplavili morje v Istri delfini Novice Ali veste, da v našem morju plavajo tudi ti sesalci? #video orjak morski pes Novice Poglejte, kaj plava v hrvaškem morju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin