SiolNET. Novice Svet
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nobelova nagrada za ekonomijo za boj proti revščini

0,46

termometer

1111

Prejemniki Nobelove nagrade za ekonomijo za leto 2019 so prejeli Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer za delo na področju boja proti revščini, je v Stockholmu sporočila Kraljeva švedska akademija znanosti. Duflova je šele druga ženska prejemnica v 50-letni zgodovini podeljevanja te nagrade.

Trojica si je nagrado prislužila za svoj "eksperimentalni pristop k boju proti globalni revščini", je pojasnila akademija.

Šele drugič je nagrada romala v ženske roke

Ob 50. obletnici podeljevanja nagrade za ekonomijo v imenu Alfreda Nobela je nagrada šele drugič priromala v roke ženske. Kot prva jo je leta 2009 prejela Elinor Ostrom za analizo ekonomskega upravljanja.

Nobel te nagrade ni omenil v svoji oporoki

Nobelova nagrada za ekonomijo tehnično gledano ni Nobelovo nagrado, saj je Nobel ni omenil v svoji oporoki, a jo podeljujejo v njegovem imenu in skupaj z ostalimi Nobelovimi nagradami. Leta 1986 jo je ustanovila švedska centralna banka ob svoji 300. obletnici. Prvič so jo podelili leta 1969 Ragnarju Frischu in Janu Tinbergenu. 313

Kljub drugačnemu izvoru pa nagrada za ekonomijo prinaša enak prestiž in tudi finančno nagrado; ta letos znaša devet milijonov švedskih kron (830 tisoč evrov). Če je nagrajencev več, kot je to letos, si nagrado razdelijo.

Pravih Nobelovih nagrad je pet, in sicer jih vsako leto podelijo na področju fizike, kemije, medicine, književnosti in miru. Vsi dobitniki bodo nagrade prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale pa v Stockholmu.

Lani sta si Nobelovo nagrado za ekonomijo razdelila Američana William D. Nordhaus in Paul M. Romer za vključitev vidika podnebnih sprememb in tehnološkega razvoja v dolgoročne makroekonomske analize. Ekonomista sta si nagrado prislužila za oblikovanje metod, ki naslavljajo nekatera ključna vprašanja današnjega časa glede ustvarjanja trajnostne in vzdržne gospodarske rasti.

Abiy Ahmed Novice Nobelova nagrada za mir gre v roke etiopskemu predsedniku vlade Peter Handke Trendi Nobelova nagrada za literaturo pisatelju, ki je zagovarjal Miloševića Nobelova nagrada Novice Letošnja Nobelova nagrada za kemijo za razvoj litij-ionske baterije Nobelova nagrada Novice Nobelova nagrada za fiziko za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem 123123 Novice Nobelova nagrada za medicino za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin