SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nobelova nagrada za fiziko za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem

0,34

termometer

Nobelova nagrada |  | Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Američan kanadskega rodu James Peebles ter Švicarja Michel Mayor in Didier Queloz za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti. 

Američan kanadskega rodu James Peebles prejme polovico nagrade za njegova "teoretična odkritja v fizikalni kozmologiji". Drugo polovico nagrade pa si bosta razdelila Švicarja Michel Mayor in Didier Queloz za odkritje prvega eksoplaneta, ki kroži okoli Soncu podobne zvezde. Eksoplanet sta odkrila leta 1995.

Nagrado bodo prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Razdelili si bodo finančno nagrado višini devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov).

Niz razglasitev letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začel v ponedeljek z nagrado za medicino, ki jo prejmejo Američana William G. Kaelin in Gregg L. Semenza ter Britanec Peter J. Ratcliffe za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo.

V sredo bo sledila nagrada za kemijo, v četrtek za književnost, v petek za mir, kot zadnjo pa bodo v ponedeljek, 14. oktobra, razglasili nagrado za ekonomijo.

Nagrado za fiziko so lani prejeli Američan Arthur Ashkin, Francoz Gerard Mourou in Kanadčanka Donna Strickland za odkritja na področju laserske fizike.

123123 Novice Nobelova nagrada za medicino za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin