SiolNET. Novice Svet
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letošnja Nobelova nagrada za kemijo za razvoj litij-ionske baterije

0,70

termometer

Nobelova nagrada
Foto: Wikimedia Commons

Letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo prejmejo Američan John B. Goodenough, Britanec M. Stanley Whittingham in Japonec Akira Yoshino za razvoj litij-ionske baterije, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.

"Litij-ionske baterije so povzročile revolucijo v naših življenjih, odkar so leta 1991 prišle na trg, uporabljamo jih v mobilnih telefonih in prenosnikih ter električnih vozilih," je odločitev utemeljila akademija.

"Letošnji nagrajenci so s svojim delom postavili temelje za brezžično družbo brez fosilnih goriv," so dodali. Po mnenju žirije te lahke in močne baterije, ki jih je mogoče polniti, pomenijo veliko korist za človeštvo.

Nobelova nagrada Novice Nobelova nagrada za fiziko za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem

Alfred Nobel Foto: commons.wikimedia.org Med dobitniki tudi najstarejši doslej

Nagrado v vrednosti devet milijonov švedskih kron, kar je okoli 830 tisoč evrov, si bodo razdelili 97-letni Američan Goodenough, 77-letni Britanec Whittingham in 71-letni Japonec Yoshino. Podelili jim jo bodo na slovesnosti 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela.

Ameriški profesor Goodenough je s 97 leti najstarejši dobitnik Nobelove nagrade do zdaj. V prvem odzivu je dejal, da je počaščen in nagrado ponižno sprejema. "Če živiš 97 let, lahko marsikaj narediš," je dejal ter se zahvalil prijateljem za podporo, ki jo je imel vse življenje.

Yoshino je telefonskem pogovoru s švedsko kraljevo akademijo znanosti po razglasitvi dobitnikov nagrade dejal, da so litij-ionske baterije pomembne zaradi svojega prispevka k trajnostni družbi. Opozoril je tudi, da so podnebne spremembe zelo resna težava za človeštvo.

Nobelovo nagrado za kemijo so lani prejeli Američana Frances H. Arnold in George P. Smith ter Britanec Gregory P. Winter za prispevek k razvoju zelene kemične industrije. Arnoldova je bila šele peta ženska, ki je prejela to prestižno nagrado.

123123 Novice Nobelova nagrada za medicino za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo

Niz razglasitev letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začel v ponedeljek z nagrado za medicino, ki jo prejmejo Američana William G. Kaelin in Gregg L. Semenza ter Britanec Peter J. Ratcliffe za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo.

V torek so razglasili dobitnike Nobelove nagrade za fiziko, ki jo letos prejmejo Američan kanadskega rodu James Peebles ter Švicarja Michel Mayor in Didier Queloz za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem.

Greta Thunberg Novice Greta Thunberg prejemnica letošnje alternativne Nobelove nagrade

Za nagrado za književnost bodo razglasili dva nagrajenca

V četrtek bodo razglasili kar dva Nobelova nagrajenca za književnost, in sicer za lani in letos, v petek za mir, kot zadnjo pa bodo v ponedeljek, 14. oktobra, razglasili nagrado za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale v Stockholmu.

Toni Morrison Trendi Umrla je Nobelova nagrajenka Toni Morrison Duncan Haldane Novice Nobelovec slovenskih korenin še čaka na slovenski potni list #intervju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin