SiolNET. Novice Svet
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Greta Thunberg prejemnica letošnje alternativne Nobelove nagrade

1,01

termometer

Greta Thunberg
Foto: Reuters

Mlada podnebna aktivistka Greta Thunberg je letošnja prejemnica nagrade Right Livelihood ali t. i. alternativne Nobelove nagrade, so danes sporočili v Stockholmu. Thunbergova si je nagrado prislužila za "spodbujanje in krepitev političnih zahtev za nujno ukrepanje glede podnebnih sprememb glede na znanstvena dejstva", so sporočili organizatorji.

"Njena odločenost, da se ne bo sprijaznila z grozečo podnebno katastrofo, je navdihnila milijone njenih kolegov in okrepila njihove glasove in zahteve po takojšnjem ukrepanju," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP utemeljili v skladu Right Livelihood.

Thunbergova se je že odzvala na nagrado: "Nisem jaz tista, ki je zmagala. Sem del globalnega gibanja šolskih otrok, mladine in odraslih vseh starosti, ki so se odločili za obrambo življenja na našem planetu. To nagrado delim z njimi."

Greta Thunberg je avgusta lani začela ob petkih protestirati pred švedskim parlamentom z zahtevami po nujnem ukrepanju proti podnebnim spremembam. Kmalu so se njeni protesti spremenili v globalno gibanje "petki za prihodnost", ki so se mu doslej pridružili milijoni mladih. Prejšnji petek se je "globalnemu podnebnemu protestu" po nekaterih ocenah pridružilo okoli štiri milijone ljudi v skupno 150 državah sveta.

"Thunbergova je močan glas mlade generacije"

"Thunbergova je močan glas mlade generacije, ki bo morala nositi posledice današnje politike, ki ni ustavila podnebnih sprememb," je v obrazložitvi nagrade med drugim poudaril direktor sklada Ole von Uexkull.

Letošnja nagrada Right Livelihood gre v roke še trem aktivistom, še poroča AFP. Nagrajeni so tudi borka za človekove pravice v Zahodni Sahari Aminatu Hajdar, kitajska borka za pravice žensk Guo Jianmei ter brazilsko združenje Hutukara Yanomami in njegov vodja Davi Kopenawa, ki se borijo za ohranitev amazonskega deževnega pragozda in pravice tamkajšnjih domorodnih ljudstev.

Greta Thunberg Foto: Reuters

Letošnje alternativne Nobelove nagrade gredo v roke štirim vizionarjem, ki so spodbudili milijone ljudi, da branijo svoje neodtujljive pravice in si prizadevajo za to, da bo v prihodnosti življenje na Zemlji še mogoče, je poudaril direktor sklada von Uexkull.

Borka za človekove pravice Hajdarjeva je prva dobitnica alternativne Nobelove nagrade iz Zahodne Sahare, spornega ozemlja, ki ga od leta 1975 zahteva Maroko. Več kot 30 let se miroljubno zavzema za neodvisnost Zahodne Sahare, komisija pa je izpostavila njeno neomajno odločnost v iskanju pravic za ljudstvo Sahravi, kljub zaporu in mučenju.

Kitajska odvetnica je tisočem žensk omogočila dostop do pravne pomoči

Kitajska borka za pravice žensk Guo Jianmei je nagrado prejela za "njeno pionirsko in vztrajno delo pri zagotavljanju pravic žensk na Kitajskem." Kitajska odvetnica je tisočem žensk omogočila dostop do pravne pomoči, zakon je uporabila za zaščito njihovih pravic, vzpostavila je mreže, ki brezplačno ponujajo pravne nasvete, je sporočil sklad.

Greta Thunberg Novice Trump in njegovi zagovorniki se norčujejo iz Grete Thunberg #video

Brazilski aktivist Davi Kopenawa in združenje Hutukara Yanomami sta bila skupaj nagrajena "za pogumno odločenost za zaščito gozdov in biotske raznovrstnosti Amazonije ter dežel in kulture domorodnih ljudstev".

"Alternativno Nobelovo nagrado" je leta 1980 vzpostavil švedsko-nemški filantrop Jakob von Uexkull, potem ko švedska akademija, ki skrbi za podelitev Nobelovih nagrad, ni hotela vzpostaviti tudi nagrad za prizadevanja na področju zaščite okolja in mednarodnega razvoja.

Alternativno Nobelovo nagrado prejel tudi žvižgač Edward Snowden

Med dosedanjimi prejemniki alternativne Nobelove nagrade sta med drugim ameriški žvižgač Edward Snowden (leta 2014), ki je razkril obseg ameriškega državnega nadzora in prisluškovanja, ter kongovski zdravnik Denis Mukwege, ki je lani za boj proti nasilju nad ženskami v konfliktih prejel tudi Nobelovo nagrado za mir.

Alternativno Nobelovo nagrado sta med drugim prejeli tudi švedska pisateljica Astrid Lindgren (leta 1994) za njen "vseživljenjski boj za otrokove pravice" ter Bianca Jagger (leta 2004) za zavezanost človekovim pravicam, socialni pravičnosti in varstvu okolja.

Slovesnost ob podelitvi alternativnih Nobelovih nagrad bo 4. decembra v Stockholmu. Nagrade so vredne milijon švedskih kron (okoli 95.000 evrov) in so namenjene spodbujanju nadaljevanja dela nagrajencev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin