Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2024,
20.12

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

Natisni članek

aktivistka Nizozemska protest aretacija Greta Thunberg

Sobota, 6. 4. 2024, 20.12

3 tedne, 2 dneva

Greto Thunberg na protestih v Haagu dvakrat pridržali #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01
Greta Thunberg | Kmalu po prvi aretaciji se je Thunbergova skupaj z drugimi protestniki vrnila in znova so jih pridržali, tokrat zaradi blokiranja bližnjega križišča. Kot je za AFP povedal tiskovni predstavnik tožilstva, proti nobenemu od njih niso vložili obtožnice, bi se pa to lahko spremenilo, "če bodo ljudje znova in znova aretirani zaradi istega dejanja". | Foto Profimedia

Kmalu po prvi aretaciji se je Thunbergova skupaj z drugimi protestniki vrnila in znova so jih pridržali, tokrat zaradi blokiranja bližnjega križišča. Kot je za AFP povedal tiskovni predstavnik tožilstva, proti nobenemu od njih niso vložili obtožnice, bi se pa to lahko spremenilo, "če bodo ljudje znova in znova aretirani zaradi istega dejanja".

Foto: Profimedia

Okoljsko aktivistko Greto Thunberg je danes policija v Haagu dvakrat pridržala, potem ko je s skupino drugih protestnikov proti subvencijam za fosilna goriva blokirala eno od glavnih prometnic v mestu. Za zdaj proti nobenemu od udeležencev niso vložili obtožnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Greta Thunberg se je pridružila več sto protestnikom na pohodu iz središča mesta do bližnje avtoceste A12, ki povezuje Haag z drugimi mesti, vključno z Amsterdamom, Rotterdamom in Utrechtom. Pohod je organizirala okoljska skupina, ki je v preteklosti že napolnila avtocesto in za več ur blokirala promet, dokler jih ni policija s pomočjo vodnega topa odstranila z območja.

Greta Thunberg, okoljska aktivistka | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Danes so jim dostop do avtoceste preprečevali policisti, ki so jih posvarili, da bodo v primeru poskusa vdora na cesto proti njim lahko uporabili tudi silo. Nekateri med aktivisti, vključno s Thunbergovo, so našli drugo pot do pomembne prometnice blizu avtoceste, kjer so se nato usedli na tla. Policija jih je aretirala in odpeljala stran.

Dominika Lasoto
Novice Poljska Greta: Vedo, da smo nepredvidljivi, zato se nas bojijo

Aretacije je ne skrbijo, saj je tu tudi zaradi podnebja

Kmalu zatem se je Thunbergova skupaj z drugimi protestniki vrnila in znova so jih pridržali, tokrat zaradi blokiranja bližnjega križišča. Kot je za AFP povedal tiskovni predstavnik tožilstva, proti nobenemu od njih niso vložili obtožnice, bi se pa to lahko spremenilo, "če bodo ljudje znova in znova aretirani zaradi istega dejanja".

Enaindvajsetletna švedska aktivistka je za AFP v času protesta povedala, da je pomembno protestirati, češ da živimo v stanju izrednih okoljskih razmer. "Storiti moramo vse, da se izognemo tej krizi in rešimo človeška življenja," je dejala in dodala tudi, da je aretacije ne skrbijo, ker je tu tudi zaradi podnebja.

Greta Thunberg
Novice Greti Thunberg sodijo v Londonu zaradi kršenja javnega reda
Greta Thurnberg, podnebni shod
Novice Ravs med aktivisti: moški poskušal Greti iz rok iztrgati mikrofon #video
Ne spreglejte