Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 11. 2019,
14.18

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

noad Rusija Sirija napad

Sobota, 2. 11. 2019, 14.18

4 leta, 5 mesecev

V ruskem letalskem napadu v Idlibu med žrtvami civilisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Sirija | V ruskem letalskem napadu na vas Džabala v pokrajini Idlib na severozahodu Sirije je bilo danes ubitih šest civilistov. | Foto Reuters

V ruskem letalskem napadu na vas Džabala v pokrajini Idlib na severozahodu Sirije je bilo danes ubitih šest civilistov.

Foto: Reuters

V ruskem letalskem napadu na vas Džabala v pokrajini Idlib na severozahodu Sirije je bilo danes ubitih šest civilistov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Vsi so bili člani iste družine.

Observatorij, ki pridobiva podatke od virov v Siriji, po lastnih navedbah ugotavlja, kdo je izvedel letalski napad, na podlagi vzorcev letenja ter tipa letala in streliva. Dopisnik je na kraju napada videl reševalce, ko so izpod ruševin odnesli eno od žrtev.

Sirija
Novice Turško-ruske patrulje bodo na severu Sirije začele delovati v petek

Najbolj smrtonosen ruski letalski napad v Idlibu od konca avgusta

Predstavnik observatorija Rami Abdel Rahman je dejal, da je bil to najbolj smrtonosen ruski letalski napad v Idlibu, odkar je Moskva, sicer zaveznica režima v Damasku, konec avgusta v omenjeni pokrajini razglasila prekinitev ognja po večmesečni krvavi vojaški kampanji režima. Od takrat je bilo v več ruskih letalskih napadih na območju ubitih osem civilistov, saj je kljub prekinitvi ognja prišlo do posamičnih spopadov.

Sirski predsednik Bašad Al Asad je pretekli teden dejal, da bo zmaga nad džihadisti v Idlibu ključna za končanje osem let trajajoče sirske državljanske vojne. | Foto: Reuters Sirski predsednik Bašad Al Asad je pretekli teden dejal, da bo zmaga nad džihadisti v Idlibu ključna za končanje osem let trajajoče sirske državljanske vojne. Foto: Reuters

Idlib, ki ima okoli tri milijone prebivalcev, od katerih jih je približno polovica razseljenih iz drugih delov države, je zadnja večja uporniška trdnjava v Siriji. Pokrajina je od januarja v rokah džihadističnega zavezništva Hajat Tahrir Al Šam, ki ga vodi nekdanja podružnica Al Kaide v Siriji, tam pa so prisotne tudi druge uporniške skupine. V petek je bilo v spopadih na zahodu Idliba ubitih 23 sirskih vojakov in 11 džihadistov.

Begunci Sirija
Novice Turčija naj bi prisilno vračala begunce v Sirijo

Asad: Padec Idliba bo ključen za konec državljanske vojne

Sirski predsednik Bašad Al Asad je pretekli teden dejal, da bo zmaga nad džihadisti v Idlibu ključna za končanje osem let trajajoče sirske državljanske vojne. To je dejal med svojim prvim obiskom v pokrajini od začetka vojne leta 2011, ki je zahtevala že več kot 370 tisoč življenj.

V eksploziji avtomobila bombe blizu tržnice v sirskem obmejnem mestu Tal Abjad, ki je pod nadzorom turških sil, je danes umrlo najmanj 13 ljudi, 20 je bilo ranjenih. Ankara je za napad obtožila kurdsko milico YPG, proti kateri je oktobra na severovzhodu Sirije sprožila nekajdnevno ofenzivo.

Tako imenovano varno območje, ki se razteza od mesta Tal Abjad do mesta Ras al Ain, Turčija zdaj nadzira skupaj z ruskimi zavezniki. Tudi Sirski observatorij za človekove pravice je poročal o tem napadu, a ni navedel, kdo je stal za njim. Sporočili so le, da je v eksploziji avtomobila bombe umrlo 14 civilistov in upornikov, ki podpirajo turške sile.
Ne spreglejte