Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2020,
8.54

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

1

Natisni članek

Koronavirus posilstvo Afrika protesti

Četrtek, 11. 6. 2020, 8.54

3 leta, 10 mesecev

V Nigeriji poleg koronavirusa tudi epidemija posilstev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

1

Omejitve v boju proti koronavirusu so v Nigeriji povzročile trikratno povečanje primerov posilstev.

Nedavno zaostrovanje ukrepov v boju proti svetovni pandemiji koronavirusa in posledične omejitve gibanja, ki so jih uvedle nigerijske zvezne oblaste, so v državi povzročile porast primerov nasilja nad ženskami in otroci.

Najbolj poseljena afriška država ima sicer dolgo zgodovino težav s posilstvi in spolnim nasiljem, ki je v tej zahodnoafriški državi predvsem posledica verske ter kulturne tradicije prevlade in nadvlade moških.

Nigerijska mesta zavzeli protestniki

Ulice nigerijskih mest so tako na začetku tega tedna zavzeli protestniki in predvsem protestnice, ki zahtevajo ostrejše ukrepanje oblasti v boju proti posilstvom in nasilju nad ženskami. Na dogajanje se je že odzvala tudi Pauline Tallen, nigerijska ministrica za ženske zadeve, ki je pozvala organe kazenskega pregona, naj pospešijo preiskave primerov posilstev. 

Novice Nigerija: obtožbe čarovništva in zlorabljeni otroci

"Trikrat več primerov"

Obenem je sporočila, da so posilstva dosegla vznemirjujočo stopnjo. Ta so odkrili v prav vseh nigerijskih zveznih državah, obenem pa naj bi njihovo število doseglo trikratnik v primerjavi z običajnimi razmerami. To naj bi bila posledica tega, da so ženske in otroci zaradi omejitev gibanja morali ostati skupaj s svojimi napadalci, poroča Reuters.

protest Španija posilstvo
Novice Španci ogorčeni zaradi oprostilne sodbe za skupno posilstvo

"Zahtevamo ukrepanje"

"Zahtevamo sodno ukrepanje. Iz podatkov, ki jih imamo na voljo, lahko ugotovimo, da imamo na naših sodiščih na stotine primerov, ki niso bili obravnavani, in na vsak prijavljen primer deset neprijavljenih," je še sporočila Tallenova. Z izjavami ministrice se strinja tudi Muhammadu Buhari, nigerijski predsednik, ki podpira takojšnje ukrepanje.

Buhari podpira prizadevanja Tallenove. | Foto: Buhari podpira prizadevanja Tallenove.

Neizvajanje zakonov

Nigerijski aktivisti ob tem opozarjajo, da vzrok za problematiko "kulture posilstev" ni v odsotnosti zakonske podlage, ki bi zločince privedla pred sodnika, ampak v neizvajanju zakonov.

Indija posilstvo
Novice V Indiji ubili osumljence za skupinsko posilstvo in umor

V Nigeriji tako obstaja kar pet zakonikov, ki žrtvam posilstev omogočajo uveljavljanje pravice. A kljub temu ni nič neobičajnega, da primeri ostanejo neprijavljeni. To je predvsem posledica stigmatizacije okolja, policijskega izsiljevanja in nezaupanja v sodni sistem.

Vpletenost policije v posilstva

Na to, da veliko primerov ostane neprijavljenih, močno vpliva tudi dvom o delu policije. Zadnji najodmevnejši primer sega v preteklo leto, ko je v Abuji, nigerijskem glavnem mestu, več žensk policiste obtožilo posilstev. Ta so se zgodila med racijami, ki jih je policija izvedla z namenom omejitve prostitucije. Številne ženske so tedaj poročale, da so jih policisti pridržali naključno.

Trendi Legendarni Šved o protestih v ZDA: To bi nam moralo dati upanje #video

Primer, ki je sprožil trenutne proteste

Vsakodnevna poročila o posilstvih in napadih na ženske so sodu izbila dno, ko je v javnost prišel primer Vere Uwailo Omozuwo, 22-letne študentke mikrobiologije. Ta se je v iskanju mirnejšega učnega okolja odpravila v cerkev južnega nigerijskega mesta Benin. Nekaj ur pozneje so jo našli posiljeno in mrtvo. Zločin je sprožil ogorčenje v globoko verni Nigeriji. 

Protesti v Parizu
Novice Kljub prepovedim v Parizu protestirajo #video

V Nigeriji sicer nimajo enotnega podatka o številu posilstev, ki se zgodijo na leto. Zadnji podatki iz leta 2017, ki jih je objavil nigerijski statistični urad, poročajo o približno 2.200 primerih.

Ne spreglejte