Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 8. 2010,
16.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 26. 8. 2010, 16.47

8 let

Nigerija: obtožbe čarovništva in zlorabljeni otroci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem, ko so številni albini na Črni celini še vedno deležni stigmatizacije in nasilništva, se v Nigeriji že pojavlja nov trend – za nesreče so pogosto krivi otroci, obtoženi čarovništva.

Humanitarni delavci svarijo pred novim družbenim pojavom, ki se v zadnjem času pojavlja v ruralnih skupnostih Nigerije. Razlog za gorje in nesrečo v številnih vaseh in družinah vedno pogosteje prevalijo na najbolj ranljive – otroke. V Afriki, kjer imajo religija in razna druga verovanja še vedno velik vpliv na vsakdanje življenje, so številni otroci postali žrtev verovanja v čarovništvo in zle duhove.

Sodelujejo tudi lokalni verski voditelji Za bolezni, nesreče, smrti in druge težave vidi lokalno prebivalstvo razlog pogosto kar v otrocih, ki jih obtožijo čarovništva. Pri tej stigmatizaciji so dejaven člen skupnosti pogosto kar lokalni pastorji, ki ne oporekajo omenjenim praksam.

"To so čarovniki in lahko ubijejo tudi mene" Ena izmed mater, ki je pri porodu izgubila novorojenca, je tako na primer obtožila svojega nekaj let starega otroka. "Strah me je. To so čarovniki in lahko ubijejo tudi mene," je dejala nekemu predstavniku humanitarne organizacije.

Polne roke dela za humanitarce Zahodni humanitarni delavci imajo sedaj zaradi pojava "čarovništva" polne roke dela. Sam Ikpe-Itauma, predstavnik humanitarne organizacije, se potrpežljivo pogovarja z materjo ter lokalnimi veljaki. Poskuša jih namreč odvrniti od njihovih pogosto krutih namer ter jim dopovedati, da otrok ni čarovnik.

"Revščina in nevednost gresta z roko v roki" "Če ne bi bilo nas, bi veliko teh otrok končalo v reki, morda bi jih celo žive zakopali ali pa zabodli," pojasni Sam ter doda: "Gre za socialno krizo. Revščina samo še spodbuja ta čarovniški fenomen, saj gresta revščina in nevednost z roko v roki. Najbolj ogroženi so otroci samohranilcev, ločencev in tisti, ki prihajajo iz disfunkcionalnih družin."

Ne spreglejte