Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 3. 2021,
8.26

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

3

Natisni članek

epidemija COVID-19 ZDA New York

Sobota, 6. 3. 2021, 8.26

3 leta, 1 mesec

V New Yorku odpre kinodvorane, v več mestih po svetu protesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

3

New York kino covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

V mestu New York so v petek prvič po izbruhu epidemije covid-19 v ZDA pred letom dni ponovno odprli kinodvorane, sicer z omejenimi 25-odstotnimi kapacitetami in obveznimi zaščitnimi maskami. Drugje po ZDA pretežno republikanski guvernerji hitijo z odpravljanjem obveznega nošenja zaščitnih mask. Nemške bolnišnice bodo sprejele covidne bolnike s Slovaške, Madžari pa so v zadnjem dnevi zabeležili rekordne številke. V več mestih potekajo protikoronski protesti.

18:30

Protesti tudi v Corku

17:34

V Stockholmu protesti

16:29

Na Dunaju protesti

15:02

AUT: še vedno veliko okužb

12:52

V Nemčiji bolniki s Slovaške

12:04

Na Madžarskem nov rekord

11:15

V Paragvaju protesti

  • 18:30

    Protesti tudi v Corku

    V irskem mestu Cork se je danes zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti zaprtju države zaradi epidemije covida-19. Večina protestnikov ni spoštovala ustrezne medsebojne razdalje in ni nosila zaščitnih mask, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Za razliko od protestov v irski prestolnici Dublin pred tednom dni so današnji protesti minili brez zapletov. Policija je pred tem sicer številnim preprečila, da bi sodelovali na današnjih protestih. Na Irskem je trenutno zaradi epidemije covida-19 v veljavi prepoved množičnega zbiranja.

    Na Irskem v zadnjih dneh beležijo padec števila novih okužb z virusom sars-cov-2 in covidnih bolnikov v bolnišnicah. Minuli teden je prvič po božiču 14-dnevna incidenca padla pod 200.

    Na Irskem s 4,9 milijona prebivalci so po navedbah premierja Micheala Martina doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili približno 500.000 ljudi, piše STA.

  • 17:34

    V Stockholmu protesti

    V švedski prestolnici Stockholm se je danes zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti omejitvam, ki so jih v državi uvedli za zajezitev okužb z novim koronavirusom. S protestom so kršili prepoved zbiranja v javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Protesti niso bili dovoljeni, zato je stockholmska policija protestnike, kmalu zatem, ko so se zbrali na enem od osrednjih mestnih trgov, pozvala, naj se razidejo. Ob tem je policija prek zvočnikov obveščala, da je v času epidemije dovoljeno zbiranje do osem ljudi.

    K današnjim protestom v švedskem glavnem mestu je prek družbenih omrežij pozvala skupina poimenovana Freedom Sweden. Njeni podporniki so kritični do omejitev ter informiranjem javnosti o epidemiji s strani pristojnih.

    Na Švedskem s približno 10,3 milijona prebivalci so od začetka epidemije potrdili 684.000 okužb z virusom sars-cov-2, umrli so 13.003 covidni bolniki. V državi so do petka s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih tamkajšnjega inštituta za javno zdravje cepili okoli sedem odstotkov odraslih, piše STA.

  • 16:29

    Na Dunaju protesti

    Na Dunaju so se danes opoldne začeli zbirati ljudje na novih protestih proti ukrepom, ki so bili v državi sprejeti zaradi epidemije novega koronavirusa. Napovedanih je več shodov različnih pobudnikov, med drugim tudi desničarske svobodnjaške stranke (FPÖ).

    Njihov protest je bil napovedan ob 15. uri, udeleženci pa so se po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA začeli zbirati že okoli poldneva.

    Nagovoril jih je vodja poslanske skupine FPÖ Herbert Kickl, ki je govoril o "vladi, ki pleše na robu norosti". "Kritika vlade ni zločin, ampak je to v časih, kot so zdaj, demokratična državljanska dolžnost," je dejal.

    Med prisotnimi je bilo še več poslancev FPÖ. "Rada sem na strani slabih, ko gre za to, da pridobimo nazaj naše pravice," je dejala Dagmar Belakowitsch, tako kot ostali udeleženci shoda nezadovoljna zaradi ukrepov, ki jih je zaradi epidemije novega koronavirusa sprejela vlada kanclerja Sebastiana Kurza. "Kurz mora stran," je pisalo na enem od transparentov, ki so jih ob avstrijskih zastavah nosili udeleženci shoda.

    Na vzporednem shodu na pobudo politične levice se je opoldne zbralo okoli 200 ljudi, večinoma s kolesi. Nekateri udeleženci so prišli z avtobusi iz drugih delov Avstrije.

    Dogajanje nadzirajo policisti, ki preverjajo, če protestniki nosijo zaščitne maske in vzdržujejo predpisano razdaljo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

    Po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung je policija že ustavila enega od shodov, prišlo je tudi do aretacij, piše STA.

  • 15:02

    AUT: še vedno veliko okužb

    V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili 2557 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA še vedno visoko število. Minister za zdravje Rudolf Anschober je zaradi vedno večjega deleža britanske različice virusa opozoril pred "pandemijo v pandemiji".

    V Avstriji so v zadnjih sedmih dneh dnevno zabeležili povprečno okoli 2200 novih okužb. Delež pozitivnih testov se je gibal okoli 4,9 odstotka, danes je pri 5,4 odstotka.

    Intenzivno nego potrebuje 322 bolnikov s covidom-19, kar so štirje manj kot dan prej, a 58 več kot pred tednom dni.

    Med različicami virusa je več kot polovica britanskega seva. "Za Avstrijo to ni nič dobrega. Britanska različica je mnogo bolj nalezljiva kot original, po trenutnih ocenah v Avstriji za okoli 23 odstotkov. Medtem ko je reprodukcijsko število originala 1, je to pri britanski različici 1,23, kar je zaskrbljujoče visoka vrednost. Bolj kot je razširjena britanska različica, toliko večja je nevarnost, da se okužite v Avstriji," je pojasnil minister Anschober.

    Doslej so izsledili 11.576 primerov britanske različice novega koronavirusa in 454 primerov južnoafriške.

    Izjema je okrožje Schwaz na avstrijskem Tirolskem, kjer še vedno prevladuje južnoafriška različica. Se pa tam položaj izboljšuje, število aktivnih okužb se je ta teden znižalo na 78.

    "Še posebej, ko smo soočeni z večjo nalezljivostjo, je pomembno upoštevanje zaščitnih ukrepov, kot so dosledno nošenje zaščitnih mask FFP2, vzdrževanje razdalje najmanj dva metra in zmanjšanje stikov na najmanjši možen obseg," je dejal Anschober.

    "Vsi skupaj bomo odločili z našimi dejanji, ali bomo kljub prevladi bolj nalezljive različice virusa dobro prestali krizne čase do velike noči. Po tem prazniku bo lažje, predvsem zaradi višjih temperatur, manj pogostega zadrževanja v zaprtih prostorih in večjega števila cepljenih proti covidu-19," je dodal.

    Doslej so v Avstriji cepili proti covidu-19 okoli 800.000 ljudi, v prihodnjih tednih naj bi cepljenje pospešili. "Marca bo dobava cepiv trikrat večja kot januarja in februarju, aprila pa bo za še enkrat večja," napoveduje avstrijski minister za zdravje, piše STA.

  • 12:52

    V Nemčiji bolniki s Slovaške

    Nemška dežela Severno Porenje-Vestfalija na zahodu države bo sprejela covidne bolnike s Slovaške, je danes sporočil slovaški zunanji minister Ivan Korčok. Letalo s slovaškimi bolniki naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še danes pristalo v Dortmundu.

    Koronavirus Nemčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Slovaška za zahvaljuje Nemčiji in zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija za sprejem slovaških bolnikov s covidom-19, ki jih bodo zdravili na oddelkih intenzivne nege," je ob tem sporočil slovaški zunanji minister.

    Slovaški zdravstveni sistem je v tretjem valu epidemije covida-19 zelo obremenjen. Sosednje države Slovaške so tako že ponudile pomoč tej državi. Prve covidne bolnike je v začetku tedna sprejela Poljska. Zdravijo se v poljski bolnišnici Gorlice na jugu Poljske.

  • 12:04

    Na Madžarskem nov rekord

    Madžarska, ki ponovno zaostruje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, danes poroča o novem najvišjem številu dnevno zabeleženih primerov okužb s tem virusom. Danes beležijo 7269 novih primerov okuženih z novim koronavirusom, kar je 14 odstotkov več kot v petek, poroča agencija Reuters.

    V bolnišnicah je trenutno 7250 oseb s covidom-19, od tega jih 750 potrebuje umetno predihavanje.

    Madžarski premier Viktor Orban je v petek ocenil, da lahko število oseb s covidom-19 v bolnišnicah zraste tudi na 15.000 ali 20.000. Državljanom je zagotovil, da bo njihov zdravstveni sistem to zmogel. "Dovolj bo postelj, ventilatorjev in osebja," je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencija MTI.

  • 11:15

    V Paragvaju protesti

    V Paragvaju je v petek zvečer prišlo do spopadov med policisti in protestniki, ki so nezadovoljni z načinom, kako se njihova vlada sooča z epidemijo covida-19. Policisti so proti protestnikom uporabili solzivec in gumijaste naboje. Okoli 20 ljudi je bilo ranjenih. Razdejanih je več trgovin, zagoreli so tudi avtomobili.

    Protestniki so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbrali v središču glavnega mesta Asuncion in pred poslopjem kongresa zahtevali odstop predsednika Maria Abda Beniteza.

V ZDA se je doslej po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 28,9 milijona ljudi, umrlo jih je več kot 522.600. Samo v petek se je okužilo več kot 67 tisoč ljudi, umrlo jih je nekaj več kot 1.900, poroča STA.

Obvezno nošenje zaščitnih mask v javnih prostorih je v petek po Teksasu in drugih državah odpravil še guverner Južne Karoline Henry McMaster, guverner Arizone Doug Ducey pa je odpravil omejitve glede dovoljenih kapacitet v telovadnicah, gledališčih, barih in kegljiščih.

Cepljenje covid-19
Novice Sprememba v Avstriji: to cepivo tudi za starejše od 65 let

Objavili raziskavo, ki potrjuje vpliv mask

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je v času odpravljanja obveznega nošenja zaščitnih mask objavil raziskavo, ki potrjuje, da maske rešujejo življenja in upočasnjujejo širitev okužb.

Guvernerka Oregona Kate Brown je izdala ukaz, da se mora v vseh javnih šolah v državi začeti pouk v učilnicah do konca marca za učence do petih razredov osnovnih šol, do sredine aprila še za vse ostale.

Srbija
Novice Epidemija povzročila kolaps zdravstvenega sistema v srbskem mestu

Z dvema odmerkoma cepili osem odstotkov odraslega prebivalstva

Bela hiša je v petek napovedala odprtje dveh novih zveznih centrov za množično cepljenje proti covid-19 v Atlanti in Clevelandu, kjer bodo lahko cepili po šest tisoč ljudi na dan. V ZDA so do petka z dvema odmerkoma cepiv Pfizer in Moderne cepili skupaj 28 milijonov ljudi, kar je osem odstotkov odraslega prebivalstva.

V Kanadi, ki se sooča s pomanjkanjem cepiv, ker jih sama ne proizvaja, so v petek odobrili še uporabo cepiva Johnson & Johnson. V Kanadi imajo sedaj na voljo štiri cepiva proti covid-19, razen omenjenega še cepiva Moderne, Pfizerja in AstraZenece.

Kongresni proračunski urad ZDA napoveduje veliko rast javnega dolga

Ameriški javni dolg bo v naslednjih 30 letih narasel na 202 odstotka letnega bruto domačega proizvoda (BDP), poroča Kongresni proračunski urad (CBO) in opozarja, da to ne bo vzdržno. Do konca letošnjega leta bo javni dolg narasel na 102 odstotka BDP, do leta 2050 pa naj bi se skoraj podvojil. STA
Ne spreglejte