Sobota,
6. 3. 2021,
8.26

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

3

Natisni članek

epidemija COVID-19 ZDA New York

Sobota, 6. 3. 2021, 8.26

3 leta, 2 meseca

V New Yorku odpre kinodvorane, v več mestih po svetu protesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

3

New York kino covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

V mestu New York so v petek prvič po izbruhu epidemije covid-19 v ZDA pred letom dni ponovno odprli kinodvorane, sicer z omejenimi 25-odstotnimi kapacitetami in obveznimi zaščitnimi maskami. Drugje po ZDA pretežno republikanski guvernerji hitijo z odpravljanjem obveznega nošenja zaščitnih mask. Nemške bolnišnice bodo sprejele covidne bolnike s Slovaške, Madžari pa so v zadnjem dnevi zabeležili rekordne številke. V več mestih potekajo protikoronski protesti.

V ZDA se je doslej po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 28,9 milijona ljudi, umrlo jih je več kot 522.600. Samo v petek se je okužilo več kot 67 tisoč ljudi, umrlo jih je nekaj več kot 1.900, poroča STA.

Obvezno nošenje zaščitnih mask v javnih prostorih je v petek po Teksasu in drugih državah odpravil še guverner Južne Karoline Henry McMaster, guverner Arizone Doug Ducey pa je odpravil omejitve glede dovoljenih kapacitet v telovadnicah, gledališčih, barih in kegljiščih.

Cepljenje covid-19
Novice Sprememba v Avstriji: to cepivo tudi za starejše od 65 let

Objavili raziskavo, ki potrjuje vpliv mask

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je v času odpravljanja obveznega nošenja zaščitnih mask objavil raziskavo, ki potrjuje, da maske rešujejo življenja in upočasnjujejo širitev okužb.

Guvernerka Oregona Kate Brown je izdala ukaz, da se mora v vseh javnih šolah v državi začeti pouk v učilnicah do konca marca za učence do petih razredov osnovnih šol, do sredine aprila še za vse ostale.

Srbija
Novice Epidemija povzročila kolaps zdravstvenega sistema v srbskem mestu

Z dvema odmerkoma cepili osem odstotkov odraslega prebivalstva

Bela hiša je v petek napovedala odprtje dveh novih zveznih centrov za množično cepljenje proti covid-19 v Atlanti in Clevelandu, kjer bodo lahko cepili po šest tisoč ljudi na dan. V ZDA so do petka z dvema odmerkoma cepiv Pfizer in Moderne cepili skupaj 28 milijonov ljudi, kar je osem odstotkov odraslega prebivalstva.

V Kanadi, ki se sooča s pomanjkanjem cepiv, ker jih sama ne proizvaja, so v petek odobrili še uporabo cepiva Johnson & Johnson. V Kanadi imajo sedaj na voljo štiri cepiva proti covid-19, razen omenjenega še cepiva Moderne, Pfizerja in AstraZenece.

Kongresni proračunski urad ZDA napoveduje veliko rast javnega dolga

Ameriški javni dolg bo v naslednjih 30 letih narasel na 202 odstotka letnega bruto domačega proizvoda (BDP), poroča Kongresni proračunski urad (CBO) in opozarja, da to ne bo vzdržno. Do konca letošnjega leta bo javni dolg narasel na 102 odstotka BDP, do leta 2050 pa naj bi se skoraj podvojil. STA