SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Nemčiji prijeli osumljenca za hekerski napad

0,15

termometer

Aretacija, lisice |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Po hekerskem napadu na okoli 1000 nemških politikov, zvezdnikov in novinarjev so v nedeljo v zvezni deželi Hessen prijeli 20-letnika, ki ga sumijo, da je objavil osebne podatke in zasebne dokumente, je danes sporočil zvezni kriminalistični urad (BKA). Po zaslišanju in priznanju krivde so ga v ponedeljek izpustili.

Fanta so prijeli v nedeljo, ko so tudi preiskali njegovo stanovanje in zasegli računalniško opremo. Na zaslišanju v ponedeljek je priznal krivdo in pomagal pri pojasnjevanju nekaterih nejasnosti. Po zaslišanju so 20-letnika ponovno izpustili, saj ni skrbi, da bi pobegnil, so preiskovalci povedali na današnji novinarski konferenci v Wiesbadnu. Računalnik, heker, internet, kiberkriminal Novice Nemški urad za informacijsko varnost za hekerski napad vedel več tednov

Mladenič se je sam priučil tehničnih veščin, da je lahko pridobil raznolike informacije, podatke in datoteke o okoli 1000 osebah. Pri zbiranju informacij je izrabil predvsem varnostne luknje, številne med njimi so po besedah preiskovalcev že odpravili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na preiskavo gre za zelo raznolike informacije. Nekatere med njimi so bile tudi javno dostopne. 20-letnik je podatke nato uredil, naložil na različne platforme, povezave do njih pa objavil preko Twitterja.

Motiv za dejanje še ni znan

Motiv za dejanje sicer še ni znan, a naj bi si mladenič za tarčo izbral osebe, katerih izjave so ga razjezile. Deloval naj bi sam.

Preiskovalci morajo sedaj preveriti njegove izjave. Glede na kazenski zakonik za odrasle mu sicer zaradi zbiranja podatkov in kraje podatkov grozi vsakič po tri leta zapora in denarna kazen. Zaradi njegove starosti pa mu bodo najverjetneje sodili kot mladi osebi, kjer se običajno osredotočijo na bolj vzgojne ukrepe. Heker, računalnik Novice V Nemčiji hekerji napadli več sto politikov

Dodatne podrobnosti bodo znane tudi na današnji novinarski konferenci, na kateri bodo sodelovali notranji minister Horst Seehofer, vodja BKA Holger Münch in vodja urada za informacijsko varnost (BSI) Arne Schönbohm.

Seehofer je že napovedal, da bo na novinarski konferenci spregovoril le o dejstvih, ne pa tudi o domnevah. V ponedeljek se je notranji minister srečal z vodilnimi v preiskavi, ki so ga obvestili o vseh podrobnostih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V napadu je bilo prizadetih okoli 1000 politikov

V napadu, o katerem se je zvedelo prejšnji teden, je bilo prizadetih okoli 1000 politikov, znanih osebnosti in novinarjev. Od tega so okoli 50 primerov označili za hujši napad, saj je bila na spletu objavljena večja količina datotek - zasebni pogovori, fotografije ipd.

BSI je sicer že lani vedel za pet napadov, a ni prepoznal, da so primeri povezani.

Aleksandar Vučić Novice "Protesti v Srbiji so začetek Vučićevega konca" #intervju

Dokumenti so bili dostopni že od začetka decembra

Zaradi pomanjkljivega obveščanja in zadržanega odziva Seehoferja se je na odgovorne vsul plaz kritik, pojavile pa so se tudi zahteve po boljši koordinaciji pristojnih uradov.

V hekerskem napadu preko Twitterja so objavili povezave do kontaktnih informacij, kot so telefonske številke in poštni naslovi zveznih, deželnih in evropskih politikov ter drugih osebnosti, zvezdnikov in novinarjev. Pojavili pa so se tudi drugi osebni podatki, kot so številke kreditnih kartic, zasebni pogovori in fotografije, ter interni strankarski dokumenti. O napadu so nemški mediji prvič poročali prejšnji teden, čeprav so bili dokumenti dostopni že od začetka decembra.

kitajska policija Novice V Pekingu v napadu s kladivom ranjenih 20 otrok

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin