SiolNET. Novice Svet
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nasilju v Sudanu 60 mrtvih, več sto ranjenih, mednarodna skupnost razdeljena

0,02

termometer

Sudan
Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se nadaljujejo tudi po udaru. Foto: Reuters

Od ponedeljka, ko je sudanska vojska s silo razgnala protestnike v prestolnici Kartum, je v represiji umrlo 60 ljudi, je danes sporočil odbor zdravnikov. O krizi v Sudanu je v torek razpravljal Varnostni svet Združenih narodov, ki pa zaradi razdeljenosti mednarodne skupnosti ni sprejel skupne izjave.

Mirni protesti za prenos oblasti z vojske na civilno vlado so v Sudanu potekali več tednov, vojska pa je v ponedeljek s pravimi naboji streljala na protestnike, ki so sodelovali v sedečem protestu pred sedežem generalštaba sudanske vojske. Od ponedeljka je v represiji umrlo 60 ljudi, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih, je sporočil odbor zdravnikov, ki je blizu protestnikom.

Po mnenju odbora so "za ta pokol odgovorne milice vojaškega sveta".

Protestno gibanje je pozvalo k nadaljevanju protestov in zavrnilo poziv vojske k razpisu volitev v najkasneje devetih mesecih.

O krizi v Sudanu je v torek za zaprtimi vrati razpravljal tudi VS ZN, kjer je posebni odposlanec ZN za Sudan Nicholas Haysom predstavil razmere v državi. Po zasedanju je novinarjem povedal, da še ni izgubil upanja za rešitev.

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik Novice Odstavljeni sudanski predsednik premeščen v zapor

Osem evropskih držav v skupni izjavi obsodilo napade

Velika Britanija in Nemčija sta pripravili predlog izjave, v kateri bi po navedbah diplomatov obsodili smrt civilistov v Sudanu in pozvali k takojšnjemu koncu nasilja. Vojaški svet in protestnike bi pozvali tudi k iskanju sporazumne rešitve za krizo v državi.

Kitajska in Rusija sta blokirali sprejetje izjave in sta vztrajali, da se počaka na mnenje Afriške unije, katere svet za mir in varnost naj bi se sestal danes. Izjava je bila po mnenju namestnika ruskega veleposlanika pri ZN Dmitirija Poljanskega "neuravnotežena".

Nato je osem evropskih držav v skupni izjavi obsodilo "nasilne napade sudanskih varnostnih sil na civiliste". "Pozivamo k prenosu oblasti na civilno vlado, kot zahteva sudansko ljudstvo," so zapisali. Skupno izjavo, v kateri so obsodile ravnanje sudanske vojske, so izdale tudi ZDA, Norveška in Velika Britanija.

Avad Ibn Auf Novice Odstopil vodja sudanskega vojaškega sveta

Sudanska vojska pozvala k razpisu volitev najkasneje v devetih mesecih

Sudanska vojska je v torek sporočila, da je odstopila od vseh predhodnih dogovorov z opozicijo in pozvala k razpisu volitev v najkasneje devetih mesecih. Najtrši oreh v pogajanjih o vzpostavitvi civilnih oblasti po odstavitvi dolgoletnega avtokratskega voditelja Omarja al Baširja je dogovor o vzpostavitvi novega telesa, ki naj bi vodil Sudan tri leta.

Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja, je aprila strmoglavila sudanska vojska. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se nadaljujejo tudi po udaru.

sudan Novice Sudanska vojska po udaru miri ljudstvo Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik Novice Sudanska vojska strmoglavila Al Baširja Južni Sudan Novice Tatovi živine v Južnem Sudanu ubili več kot sto ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin