SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odstopil vodja sudanskega vojaškega sveta

0,10

termometer

Avad Ibn Auf
Foto: Reuters

Vodja sudanskega vojaškega sveta, general Avad Ibn Auf je dan po četrtkovem državnem udaru, ki je z oblasti odnesel dolgoletnega sudanskega voditelja Omarja al Baširja, odstopil. Nasledil ga je general Abdel Fatah al Burhan Abdulrahman. Danes je odstopil še vodja varnostno-obveščevalne službe general Salih Goš.

"Oznanjam svoj odstop z mesta prehodnega sveta," je v petek v nagovoru narodu sporočil general Ibn Auf. Dodal je, da verjame, da bo njegov naslednik s svojimi izkušnjami uspel "ladjo varno pripeljati na obalo".

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik Novice Sudanska vojska strmoglavila Al Baširja

Ob napovedi Ibn Aufovega odstopa je med protestniki v Kartumu izbruhnilo veselje, vodje protestov pa so poudarili, da gre za zmago volje naroda. Obenem so generala Burhana pozvali, naj oblast čim prej preda prehodni civilni vladi. "Če se to ne bo zgodilo, bomo nadaljevali proteste," so zagrozili.

Odstopil tudi vodja varnostno obveščevalne službe

Danes je odstopil tudi vodja državne varnostne in obveščevalne službe general Salih Goš, ki je bil v času predsednika Baširja glavni tvorec državnega varnostnega aparata. Ves čas je z njim sodeloval pri zatiranju političnih nasprotnikov in protestnikov.

V Sudanu so protesti proti 30-letni vladavini predsednika, proti kateremu je Mednarodno kazensko sodišče vložilo obtožnico zaradi genocida v Darfurju, izbruhnili decembra, v začetku aprila pa so se še okrepili in v četrtek privedli do njegove odstavitve.

sudan Novice Sudanska vojska po udaru miri ljudstvo

Sudanska vojska, ki je izvedla udar, trdi, da ni šlo za vojaški udar, temveč se je vojska postavila na stran ljudstva. Vzpostavili so prehodni vojaški svet, ki naj bi državo vodil dve leti ter pripravil volitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin