SiolNET. Novice Svet
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sudanska vojska strmoglavila Al Baširja

0,93

termometer

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik
Al Bašir, ki je z udarom na oblast prišel leta 1989, je bil eden afriških predsednikov z najdaljšim stažem. Mednarodno kazensko sodišče ga je obtožilo zaradi genocida v Darfurju. Foto: Reuters

Sudanska vojska je izvedla državni udar. Kot je sporočil obrambni minister in dozdajšnji podpredsednik Avad Ibn Auf, je vojska aretirala predsednika Omarja Al Baširja in prevzela oblast. Baširja, ki je državo vodil več kot 30 let, so prepeljali na "varen kraj", je dejal.

Minister je v nagovoru naroda dejal, da so vzpostavili prehodni svet, razveljavili ustavo in za tri mesece razglasili izredne razmere. Napovedal je tudi skorajšnji začetek priprav na izvedbo volitev.

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik protesti Foto: Reuters

Omar Al Bašir danes po večmesečnih protestih odstopil

Po večmesečnih protestih v Sudanu je Omar Al Bašir danes odstopil. Razmere v Sudanu so bile sicer negotove, sudanska vojska pa je že ure pred tem napovedala, da bo dala pomembno izjavo, s čimer je sprožila ugibanja, da bi se v državi lahko zgodil vojaški udar.

Sudanska obveščevalno-varnostna služba izpušča politične zapornike po vsej državi.

Na tisoče ljudi se je že odpravilo na ulice Kartuma, kjer pozdravljajo padec 30-letnega režima Al Baširja. Tanki so obkolili njegov urad, blokirani so nekateri ključni mostovi, ki vodijo do prestolnice.

Po poročanju CNN je Al Bašir v hišnem priporu in pod strogim nadzorom. Kot poroča arabska televizijska mreža Al Jazeera, potekajo posvetovanja o ustanovitvi prehodnega sveta.

Vojaki na ulicah z dvignjenimi rokami izražajo solidarnost s sudanskim ljudstvom. Ljudje plešejo in pojejo na ulicah ter vzklikajo: "Nova doba, nov narod."

Južni Sudan Novice Tatovi živine v Južnem Sudanu ubili več kot sto ljudi

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik protesti Foto: Reuters

Protestniki vdrli v zgradbe obveščevalnih služb

Protestniki so danes vdrli v zgradbe obveščevalnih služb v dveh mestih na vzhodu Sudana, potem ko so uradniki zavrnili izpustitev političnih zapornikov. Protestniki so napadli stavbo in razdejali vso opremo, ki je bila tam, je navedla priča dogajanja v mestu Kasala.

Po večmesečnih protestih je februarja Al Bašir razpustil vlado in za eno leto razglasil izredne razmere v državi. Kljub temu so se protesti nadaljevali.

Sudan je od 19. decembra lani prizorišče množičnih protestov, ki so se začeli zaradi velike podražitve kruha. Kmalu so se sprevrgli v proteste proti predsedniku.

Al Bašir, ki je z udarom na oblast prišel leta 1989, je bil eden afriških predsednikov z najdaljšim stažem. Mednarodno kazensko sodišče ga obtožilo zaradi genocida v Darfurju.

Južni Sudan Novice V Južnem Sudanu sklenili dogovor o stalni prekinitvi ognja

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik protesti Foto: Reuters

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik protesti Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin