Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Makedonija Skopje parlament župan

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 10.40

6 let, 6 mesecev

V Makedoniji bodo ostali brez županov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Skopje, Makedonija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V parlamentu v Skopju še vedno vlada kriza, ki se zdaj širi še na lokalno raven - zaradi blokade odločanja parlament ni razpisal lokalnih volitev, zato bo z današnjim dnem potekel mandat vsem županom in občinskim svetom v državi.

Makedonski župani in občinski sveti tako ne bodo smeli več opravljati rednih poslov vodenja občinskih institucij in služb.

Tamkajšnje združenje občin je danes ponovno pozvalo sobranje, naj stranke dosežejo vsaj dogovor, ki bo zagotovil delovanje lokalnih oblasti. Predsednik parlamenta Talat Xhaferi je sklical sestanek predstavnikov parlamentarnih strank, da bi se dogovorili o podaljšanju mandata občinskim oblastem in o sklicu lokalnih volitev.

Sočasno še predčasne parlamentarne volitve

Nekdanja vladna stranka VMRO-DPMNE je že predlagala, da bi volitve izvedli 2. julija. Lokalne volitve bi lahko izvedli tudi septembra ali oktobra, pri tem pa predlagajo tudi, da bi morda skupaj izvedli tudi predčasne parlamentarne volitve. Socialdemokrati (SDSM) na drugi strani predlagajo, da bi lokalne volitve izvedli jeseni.

Zadnje lokalne volitve v 80 občinah v Makedoniji so potekale spomladi leta 2013 in glede na normalen potek dogodkov bi morali nove izvesti najpozneje v začetku maja. A zaradi politične krize v državi, ko predsednik države zaradi t. i. tiranske platforme še kar ni podelil mandata za sestavo vlade koaliciji pod vodstvom SDSM Zorana Zaeva in zaradi blokade v parlamentu, ni prišlo do sklica novih volitev.

Konservativna stranka VMRO-DPMNE, ki je Makedoniji vladala od leta 2006, bo do nadaljnjega bojkotirala delo makedonskega parlamenta v Skopju. To je stranka napovedala pred za danes napovedanimi posveti vodij strank pri predsedniku sobranja Xhaferiju, za katerega v stranki Nikole Gruevskega vztrajajo, da je bil izvoljen v nasprotju z zakonodajo. Zato se danes tudi ne nameravajo udeležiti posveta predstavnikov parlamentarnih strank pri njem. 
Ne spreglejte