Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Makedonija

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 18.55

6 let, 11 mesecev

Makedonski predsednik od opozicije pričakuje zagotovila o enotnosti države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Makedonija protestniki parlament | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na nizu srečanj ameriškega diplomata Hoyta Briana Yeeja z najvišjimi političnimi predstavniki so se danes v Makedoniji nadaljevali poskusi rešitve politične krize. Predsednik Gjorge Ivanov je opozicijske socialdemokrate pozval, naj ponudijo zagotovila o enotnosti države, vodja socialdemokratov pa napoveduje čimprejšnje oblikovanje vlade.

Kot je menil Ivanov, t. i. tiranska platforma, ki prinaša več jezikovnih pravic za albansko skupnost, ne more biti podlaga za oblikovanje vlade. Ivanov je vodjo opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zorana Zaeva pozval, naj skupaj s svojimi partnerji v bodoči vladi ponudi "zagotovila za utrditev enotnosti države", so zapisali v sporočilu po srečanju predsednika z namestnikom pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evroazijo Hoytom Brianom Yeejem.

Ivanov naj bi ameriškega diplomata zaprosil za pomoč pri "premostitvi ovir" pri oblikovanju vlade, so še sporočili iz urada predsednika po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Sporni program, tiranska platforma, med drugim predvideva nadaljnje spodbujanje albanskega jezika v občinah z več kot 20-odstotnim deležem albanskega prebivalstva. Predlaga tudi, da bi bile oznake policije in vojske v prihodnje dvojezične. Za Ivanova in doslej vladajočo stranko VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega so ti predlogi nevarni, saj da ogrožajo enotnost Makedonije, navaja APA.

Makedonija tudi po parlamentarnih volitvah decembra lani še vedno nima vlade, politično krizo pa je poglobila zavračanje Ivanova, da mandat za sestavo vlade podeli Zaevu. Dodatno je za zaostritev razmer poskrbel četrtkov incident v parlamentu, ko je bil za novega predsednika parlamenta izvoljen Albanec Talat Xhaferi, kar je sprožilo vdor jeznih podpornikov VMRO-DPMNE v parlament. V incidentu je bilo poškodovanih več kot sto ljudi.

Xhaferi je v prvi izjavi za medije po izvolitvi danes dejal, da bo z jutrišnjim dnem okrepil prizadevanja, da bo parlament znova deloval. Želi biti predsednik vseh poslancev in zastopati interese vseh državljanov Makedonije, je dejal po srečanju z Yeejem.

Yee je na srečanju z Zaevom izrekel podporo nadaljevanju demokratičnih procesov v Makedoniji, je poročala makedonska tiskovna agencija MIA. Zaev pa je ob tem ponovil, da je bil novi predsednik parlamenta izvoljen legitimno, v skladu s proceduralnimi pravili, zakoni in ustavo.

V VMRO-DPMNE izvolitve Xhaferija za predsednika sobranja ne priznavajo in so jo označili za nezakonito in neustavno.

Zaev je danes tudi napovedal, da bodo predsednika Ivanova seznanili s tem, da obstaja parlamentarna večina, in ga pozvali, naj nadaljuje s postopkom podelitve mandata za sestavo vlade v skladu z ustavnimi določili. Nova vlada bo pripravljena sodelovati s prihodnjo opozicijo s ciljem izvedbe reform, je še poudaril Zaev in dodal, da je v tem trenutku najpomembneje, da VMRO-DMNE sprejme dejstvo, da je v opoziciji in konča napetosti, še navaja MIA.

Ne spreglejte