Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2017,
7.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

6

Natisni članek

Makedonija protesti protestniki

Petek, 28. 4. 2017, 7.48

6 let, 6 mesecev

Več kot sto poškodovanih v nasilnih protestih v makedonskem parlamentu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

6

Makedonija protestniki parlament | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko so sinoči nasilni protestniki vdrli v makedonski parlament, je bilo v kaosu poškodovanih več kot sto ljudi, od tega 25 policistov in več poslancev, so sporočile pristojne oblasti. Pred parlamentom v Skopju se je sicer zbralo več kot 50 tisoč ljudi.

Zdravniško pomoč je po nasilnih protestih v četrtek poiskalo 83 ljudi, ranjenih pa naj bi bilo celo več kot sto ljudi, so sporočili z makedonskega notranjega ministrstva. Ob tem navajajo, da so razmere v središču Skopja danes normalizirane. Parlament v Skopju je danes zaprt, policija in tožilstvo pa sta o četrtkovem dogajanju uvedla preiskavo.

Zaradi dogajanja v sobranju so razrešili vodjo javne varnosti na notranjem ministrstvu Mitka Čavkova, njegove naloge pa je prevzel notranji minister Agim Nuhiu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nuhiu je Čavkovu, nekdanjemu notranjemu ministru, očital, da ni bil dosegljiv v najbolj kritičnih trenutkih.

Nasilne prosteste so izvedli podporniki stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega, ki so vdrli v parlament in s tem izrazili nasprotovanje po njihovem mnenju nepoštenim volitvam predsednika parlamenta. Predsednik stranke Gruevski je danes nasilje močno obsodil ter oblasti pozval, naj pridržijo odgovorne.

Gruevski se je davi vrnil z Dunaja in se takoj sestal z izvršnim odborom stranke. Dejal je še, da je stranka SDSM namerno izzvala incident zaradi izvolitve novega predsednika parlamenta.

Predsedujoči parlamentu Trajko Veljanovski je sprva prekinil sejo, ki na dnevnem redu sploh ni imela glasovanja o novem predsedniku parlamenta. Vodenje seje je nato prevzel najstarejši poslanec, ki je volitve dal na dnevni red. Poslanci socialdemokratov in albanske manjšine so za tem izvolili Albanca Talata Xhaferija, v VMRO-DPMNE pa so to označili za državni udar.

Policija straži pred parlamentom

Makedonski policiji je uspelo izprazniti parlament, njeni pripadniki pa zdaj stražijo pred vhodi v stavbo, okoli katere so postavili kovinsko ograjo.

Makedonski predsednik Gjorgje Ivanov je po nasilnih dogodkih v sobranju pozval državljane, naj bodo mirni in ne nasedajo različnim provokacijam, lažnim novicam in manipulacijam. Kot je še dodal, ni vprašanja, za katerega ne bi bilo mogoče najti rešitve z dialogom in v skladu z makedonsko ustavo in zakoni, zato je vodje parlamentarnih strank pozval na sestanek v urad predsednika.

Albanski premier Edi Rama in predsednik albanskega parlamenta Ilir Meta sta v odzivu pozvala k zadržanosti. Kot je še dejal Rama, morajo Albanci v Makedoniji ostati mirni in ne smejo nasesti provokacijam.

Meta je izrazil zaskrbljenost ter državljane in oblasti v Makedoniji pozval, naj se odpovejo nasilju.

Zaev trdi, da je šlo za poskus umora

Vodja makedonskih opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev je danes dejal, da je bilo četrtkovo nasilje v makedonskem parlamentu poskus umora, načrtovan v dogovoru s policijo.

Napovedal je, da bodo po imenovanju Xhaferija za predsednika parlamenta oblikovali makedonsko vlado, ki jo vsi težko pričakujejo.

Odgovornost za nasilje je Zaev na novinarski konferenci, na kateri je planil v jok, pripisal vodji stranke VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskemu, dosedanjemu predsedniku parlamenta Trajku Veljanoskemu, Mitku Čavkovu z makedonskega notranjega ministrstva ter predsedniku države Gjorgeju Ivanovu.

"Včeraj je bil preizkus za državljane in Makedonijo," je poudaril po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Srbija zaradi dogodkov v Makedoniji dvignila bojno pripravljenost vojske

Srbija je stabilna in mirna, bojno pripravljenost vojske smo dvignili tam, kjer je potrebno, je danes po sestanku urada za koordinacijo varnostnih služb sporočil srbski premier Aleksandar Vučić.

Za srbsko televizijo RTS je dejal, da po sestanku urada niso objavili sklepov, ker gre za vojaške in druge skrivnosti, a zagotovil, da so srbski državljani lahko mirni.

"Dvignili smo funkcionalno interoperabilnost - oziroma bojno pripravljenost enot tam, kjer je potrebno. Pripravljeni smo odgovoriti na vsak izziv. Naš najvišji in vitalen cilj je ohranitev stabilnosti", je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Vojska in policija delata noč in dan, je zagotovil. "Taktične premike so izvedli tam, kjer je bilo potrebno in državljani lahko mirno spijo," je dejal. Ni pa želel jasno odgovoriti na vprašanje, ali so premike izvedli v smeri Makedonije in če obstaja nevarnost prelivanja nestabilnosti v Srbijo.

Odpovedi sestanka vodij parlamentarnih strank se vrstijo

Znova je tudi zatrdil, da ne bo prišel na sestanek vodij parlamentarnih strank v uradu predsednika Ivanova, na katerem naj bi iskali izhod iz ene najglobljih kriz v zgodovini Makedonije. Da ga ne bo na srečanje, je danes sporočil tudi vodja albanske Demokratske unije (DUI) Ali Ahmeti. Ne bo niti vodje Zveze za Albance Zijadina Sele, ki je bil v napadu v sobranju huje poškodovan.

Je pa svojo udeležbo na srečanju že potrdil vodja VMRO-DPMNE Gruevski. Iz urada makedonskega predsednika so sporočili, da so nekateri vodje strank zaprosili za več časa, da bi pred srečanjem lahko opravili posvetovanja v svojih strankah.

Grško zunanje ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost, da bi Makedonija lahko zapadla v globoko politično krizo. Hkrati so vse politične tekmece pozvali k sodelovanju. 

Nasilje sta obsodila tudi ameriško veleposlaništvo v Skopju ter tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je sporočila, da nasilje ni nadomestilo za politično rešitev. "Napad na več poslancev, vdor v parlament, srce demokracije, je šokantno," sta v sporočilu za javnost poudarila predsedujoči Ovseju, avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz in generalni sekretar Ovseja Lamberto Zannier.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini pa je razvoj dogodkov v Makedoniji označila za posebej zaskrbljujoč: "Za nas je nasilje vedno nesprejemljivo, še posebej pa v hramu demokracije, parlamentu." Vse politične sile v Skopju je pozvala, naj državo popeljejo iz resne krize.

Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo obžalovanje zaradi nasilja. Kot so zapisali na Twitterju, je sobranje prostor miru in demokratičnega odločanja, policija pa naj zagotovi mir in varnost za vse.

Že od decembrskih volitev v slepi ulici

Makedonija je že od volitev decembra lani v slepi ulici. Za dodatno zaostrovanje je poskrbel predsednik Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu. Mandata mu noče podeliti, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev. K spremembi odločitve so ga sicer pozvali tudi številni visoki predstavniki EU.

Ne spreglejte