Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2024,
9.40

Osveženo pred

1 ura, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

raketa obstreljevanje Libanon Izrael

Petek, 13. 9. 2024, 9.40

1 ura, 35 minut

V izraelskem napadu na jugu Libanona več žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Libanon | Na obmejnih območjih Izraela in Libanona je med izraelsko vojsko in Hezbolahom obstreljevanje skoraj vsakodnevno, vse odkar je oktobra lani izbruhnila vojna v Gazi. | Foto Reuters

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona je med izraelsko vojsko in Hezbolahom obstreljevanje skoraj vsakodnevno, vse odkar je oktobra lani izbruhnila vojna v Gazi.

Foto: Reuters

V izraelskem napadu so v četrtek na jugu Libanona ubili tri ljudi, med njimi otroka, še tri so ranili, je danes sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Po navedbah vira blizu libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah so v napadu ubili enega od njegovih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrael je po prepovedi oddajanja katarske televizijske mreže Al Jazeera preklical še akreditacije novinarjem, saj jim ni všeč njihovo delo. 

Izraelska vojska je napadla vas Kfar Juz približno deset kilometrov od libanonsko-izraelske meje, je navedlo ministrstvo. Izraelske rakete so zadele motorni kolesi na cesti, ki povezuje Nabatieh s Kfarom Juzom. V napadu so zadeli tudi avtomobil.

Hezbolah je sporočil, da je v odgovor na napad na severno poveljstvo izraelske vojske izstrelil več raket tipa katjuša. Ta je potrdila, da je iz Libanona na sever Izraela priletelo približno 20 raket, vendar je večino prestregla.

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona je obstreljevanje med izraelsko vojsko in Hezbolahom skoraj vsakodnevno, vse odkar je oktobra lani izbruhnila vojna v Gazi. Voditelji na obeh straneh trdijo, da si ne želijo vojne v polnem obsegu, vendar ob tem zatrjujejo, da so nanjo pripravljeni.

Izrael preklical akreditacije novinarjem Al Jazeere

V Izraelu so štiri mesece po prepovedi oddajanja katarske televizijske mreže Al Jazeera preklicali še akreditacije novinarjem Al Jazeere, so sporočili iz vladnega urada za medije (GPO). "Medij širi lažne vsebine, hujska proti Izraelcem in Judom ter predstavlja grožnjo vojakom," utemeljujejo novo omejevanje medijske svobode v državi.

Odločitev izraelskih oblasti naj bi zaenkrat veljala za štiri redno zaposlene novinarje Al Jazeere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preostali sodelavci medijske hiše, predvsem video producenti in fotografi, ki po oceni izraelske vlade ne ustvarjajo vsebin, bodo obdržali novinarske akreditacije.

Al Jazeera | Foto: Reuters Foto: Reuters Akreditacija, ki jo izda z uradom premierja povezan GPO, za novinarsko delo v Izraelu sicer ni obvezna, vendar je brez nje onemogočen dostop do parlamenta, ministrstev in vojaške infrastrukture.

Al Jazeera o preklicu akreditacij uradno še ni bila seznanjena, je povedal vodja oddelka za Izrael in palestinska ozemlja pri medijski hiši Walid Omary in pojasnil, da ima akreditacijo GPO trenutno štirinajst sodelavcev, ki so izraelski državljani.

Izraelska vojska je novinarje katarske televizijske mreže večkrat obtožila, da so teroristični agenti v Gazi, povezani s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas oziroma z njihovim zaveznikom, palestinskim Islamskim džihadom.

Al Jazeera obtožbe zanika in trdi, da Izrael na območju Gaze med obleganjem sistematično cilja njene zaposlene. Od 7. oktobra so bili ubiti štirje sodelavci medijske hiše.

Izraelska vlada je 5. maja z odlokom prepovedala oddajanje televizijske mreže Al Jazeera za obdobje 45 dni, ki ga je sodišče v Tel Avivu v sredo še četrtič podaljšalo. Al Jazeera vojno Izraela s Hamasom še vedno pokriva z zasedenega Zahodnega brega in iz Gaze.

Libanon
Novice V izraelskem napadu v Libanonu ubiti trije reševalci
izraelsko letalo, air force F-35, letalo
Novice Izrael in Hezbolah z novimi medsebojnimi napadi
Gaza
Novice Izrael izvedel nove smrtonosne napade v Gazi in Libanonu
Poveljnik Hezbolaha
Novice V izraelskem napadu ubit poveljnik Hezbolaha
Hezbolah
Novice V Izraelu razglasili izredne razmere, ponoči nad vojsko več kot 320 raket Hezbolaha
Ne spreglejte