Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2020,
9.52

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

8

Natisni članek

epidemija Koronavirus italija

Četrtek, 12. 3. 2020, 9.52

4 leta, 1 mesec

V Avstriji in na Poljskem prva smrtna žrtev koronavirusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

8

Koronavirus | Na Dunaju je za posledicami koronavirusa umrl 69-letni moški. | Foto Getty Images

Na Dunaju je za posledicami koronavirusa umrl 69-letni moški.

Foto: Getty Images

Novi koronavirus je v Avstriji zahteval prvo smrtno žrtev. Na Dunaju je za posledicami bolezni covid-19 umrl 69-letni moški, ki je imel že prej zdravstvene težave, so danes sporočili iz kriznega štaba na Dunaju. Pri naših severnih sosedih so sicer do zdaj potrdili 308 okužb z novim koronavirusom. Koronavirus je prvo smrtno žrtev zahteval tudi na Poljskem, kjer je umrla 57-letna učiteljica iz Poznana.

Koronavirus
Novice Najnovejši podatki: 96 potrjenih primerov, smo v drugi fazi širjenja virusa #video

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je število potrjenih okužb naraslo na 308, še v sredo jih je bilo 245. Največ okuženih je na Tirolskem (81), ki meji z Italijo. Na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, ki mejita na Slovenijo, imajo tri oziroma 27 primerov. Štiri osebe so do zdaj že ozdravele, poroča STA.

Virusa ni mogoče ustaviti

Kancler Sebastian Kurz je v zgornjem domu parlamenta danes ocenil, da bo verjetno število okuženih v nekaj dneh naraslo na tisoč, teden dni pozneje pa morda celo na deset tisoč. "Ni mogoče ustaviti virusa, lahko pa dosežemo upočasnitev (njegovega širjenja), da se ne zapolni takoj vseh kapacitet v državi," je dejal kancler.

Kurz ocenjuje, da bo število okuženih v prihodnjih dneh strmo naraslo. | Foto: Reuters Kurz ocenjuje, da bo število okuženih v prihodnjih dneh strmo naraslo. Foto: Reuters

Vlada je tako med drugim uvedla določene omejitve na univerzah, šolah in dogodkih. Kurz je danes deželnim parlamentom še svetoval, naj odpovedo vse, kar ni nujno. To velja tako za obiske sejmov kot družinske dogodke. Sam je tako izpostavil, da med drugim preventivno ne namerava več obiskati svojega 70-letnega očeta, saj ta spada v rizično skupino. "Tam, kjer je mogoče, naj se omeji stike," je dodal. Še danes namerava avstrijska vlada razpravljati o dodatnih ukrepih, med drugim pripravljajo tudi podporo za gospodarstvo.

Tudi na Poljskem koronavirus zahteval smrtno žrtev

Tako kot Avstrija je tudi Poljska danes zabeležila prvo smrtno žrtev koronavirusne bolezni 19. Gre za 57-letno učiteljico iz Poznana na zahodu države, ki so jo nedavno sprejeli v bolnišnico v kritičnem stanju zaradi pljučnice. 

Na Poljskem so doslej potrdili 46 primerov okužb z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so jih zaradi okužbe sprejeli v bolnišnico, sta tudi mož in hčerka umrle. Njuno zdravstveno stanje ni kritično. Preostali člani družine, tudi dva sinova učiteljice, niso okuženi. "To, česar smo se bali v zadnjih dneh, se je zgodilo. Imamo prvo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa," je novinarjem potrdil poljski predsednik Andrzej Duda. Učiteljičinim bližnjim je ob tem tudi izrekel sožalje.

Prazen Rim
Novice Smrtonosni virus kraje blizu Slovenije spremenil v mesta duhov #video #foto

V Italiji od danes veljajo še strožji ukrepi karantene za vso državo

Zaprti so preostali bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. Ukrep bo veljal do najmanj 25. marca in ga bodo lahko ob nadaljnjem širjenju novega koronavirusa še podaljšali. Za poostrene ukrepe so se odločili tudi v državah Zahodnega Balkana.

Turistično središče Benetk je zaradi karantene povsem prazno. | Foto: Reuters Turistično središče Benetk je zaradi karantene povsem prazno. Foto: Reuters

Italijanski premier Giuseppe Conte je v sredo v nagovoru napovedal nove drastične ukrepe. Življenje v Italiji je skoraj zamrlo. Med drugim so morala podjetja zapreti vse oddelke, ki niso nujni za proizvodnjo, zaprte so tudi storitve, kot so na primer frizerji, piše STA.

Mejni prehod Škofije, nadzor
Novice Kdo bo lahko vstopil v Slovenijo iz Italije #odredba #foto #video

Ulice samevajo

Še vedno so dovoljene dostave na dom, odprte so trgovine z živili in lekarne. Uradi ostajajo odprti v zelo okrnjeni obliki, okrnjeno deluje tudi javni promet. "Hvala vsem Italijanom, ki se žrtvujejo. Dokazujemo, da smo velik narod," je v nagovoru dejal Conte.

Ulice italijanskih mest danes pretežno samevajo, v izložbah lokalov pa visijo obvestila, da morajo ostati zaprti. Conte je državljane še pozval, naj ne drvijo v trgovine po hrano, saj bodo te ostale odprte. Tako so bile danes v Rimu odprte tudi pekarne, kjer poleg kruha prodajajo še pecivo in mleko. Večjega navala ni bilo opaziti, poroča STA.

Video: Planet TV

Vlada je ukrepe sprejela zaradi porasta števila okuženih in mrtvih zaradi covid-19. Razmere se verjetno še nekaj časa ne bodo umirile. Vodja oddelka za infekcijska obolenja na italijanskem inštitutu ISS Giovanni Rezza je opozoril, da še niso dosegli vrhunca epidemije. Conte je v nagovoru opozoril, da verjetno rezultati ukrepov ne bodo vidni takoj, ampak šele čez nekaj tednov.

V Italiji se je do zdaj z novim virusom okužilo 12.462 ljudi, umrlo jih je 827, še navaja STA.

Prazne ulice v Italiji
Novice V Italiji zapirajo tudi trgovine, bare in restavracije

Tudi balkanske države z ukrepi proti širjenju novega koronavirusa

Tudi države Zahodnega Balkana začenjajo izvajati različne poostrene ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Srbija je zaprla nekatere manjše mejne prehode s Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Severno Makedonijo, na Kosovu in v BiH zapirajo šole. Edina država brez potrjenega primera koronavirusa je za zdaj Črna gora.

Srbija je danes zaprla tri mejne prehode s Hrvaško, enega s Severno Makedonijo in pet z Bosno in Hercegovino. Srbska vlada je v sredo sporočila, da bo eden od ukrepov za preprečevanje razširjanja bolezni covid-19 preusmerjanje mednarodnega cestnega prometa na glavne mejne prehode. Napovedali so začasno zaprtje 44 manjših mejnih prehodov, piše STA.

Na Balkanu že zapirajo meje in javne ustanove. | Foto: Getty Images Na Balkanu že zapirajo meje in javne ustanove. Foto: Getty Images

Po zadnjih podatkih je v Srbiji z novim koronavirusom okuženih 19 ljudi. Tudi na Hrvaškem imajo 19 primerov okužbe, in sicer v štirih mestih – Zagrebu, Varaždinu, Pulju in na Reki. V Splitu so odprli prvo karanteno za potnike s trajekta, ki je v sredo prispel iz Ancone v Italiji. V 14-dnevno karanteno so namestili nekaj manj kot 30 ljudi, med katerimi nihče ni kazal simptomov bolezni covid-19.

V petek bodo zaprli vse šole in fakultete v hrvaški Istri, od ponedeljka bodo organizirali pouk prek spleta. Po pričakovanjih bo hrvaška vlada danes prepovedala vse javne dogodke, na katerih je predvidena udeležba več kot sto ljudi. Izredne ukrepe zaradi novega koronavirusa so sprejeli tudi na Kosovu, kjer so med drugim do 27. marca zaprli vse vrtce, šole in fakultete, poroča STA.

Italija
Novice Kaos v Italiji: letalske družbe ustavile povezave z državo, umrlo že 631 ljudi #video

Črna gora edina brez potrjenega primera okužbe

Spletni pouk bodo za prihodnja dva tedna uvedle tudi osnovne in srednje šole v sarajevskem kantonu v BiH. V BiH imajo 11 primerov okužbe. Danes so potrdili, da imajo štiri nove primere v Banjaluki. Medtem je Črna gora za zdaj edina država v Evropi, v kateri ni potrjen noben primer okužbe z novim koronavirusom.

Vlada v Podgorici je pozvala državljane, naj ne nasedajo lažnim novicam na spletu, da oblasti skrivajo primere okužbe in da nameravajo razglasiti izredno stanje, o čemer so poročali tudi nekateri portali v Srbiji. Zagotovili so, da bodo takoj obvestili javnost, če bodo zaznali primere okužbe v državi. Državljane so še pozvali, naj ne kupujejo zalog hrane, saj je oskrba trgovin nemotena, še navaja STA.

Italija letališče
Novice Nasveti za potnike, ki bi morali v prihodnjih dneh na pot z letalom

 

Ne spreglejte