Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 12. 2021,
11.49

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

10

Natisni članek

otroci cepljenje italija Francija

Sobota, 18. 12. 2021, 11.49

2 leti, 4 mesece

Avstrija ustanavlja novo krizno skupino, Francija in Italija začenjata cepiti otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

10

oTROCI CEPLJENJE | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstrijska vlada zaradi nove koronavirusne različice omikron vzpostavlja nov krizni center za usklajevanje (Gecko), ki ga bosta vodila generalmajor Rudolf Striedinger in vodja oddelka za javno zdravje Katharina Reich. Portugalska, ki je ena od držav z najvišjo stopnjo precepljenosti na svetu, je danes začela cepiti tudi otroke, starejše od pet let, Francija pa je medtem sporočila, da bo mlajše otroke začela cepiti prihodnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

"Hitreje cepiti, več testiranja in nova zdravila," je povzel naloge novega krizne skupine avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Gecko se bo prvič sestal že prihodnji teden. Med drugim bo usklajeval področje cepljenja, testiranja in naročanja zdravil, je v petek zvečer sporočila vlada na Dunaju.

Reichova bo skrbela za zdravstveno-znanstveno področje, Striedinger pa za logistiko. S tem bo tudi vojska dobila pomembnejšo vlogo v boju proti novemu koronavirusu. Že pred tem je vojska občasno organizirala testiranja in pomagala pri dezinfekciji prostorov, poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani.

Medtem so v Avstriji v zadnjem dnevu potrdili 2.167 novih okužb, kar je najmanj od sredine oktobra. Pred tednom so potrdili 4.460 novih okužb. Bolezen covid-19 je terjala še 24 življenj. Podobno kot je trend upadanja števila okužb, postajajo tudi avstrijske bolnišnice manj obremenjene. Hospitalizacijo potrebuje 1.863 covidnih bolnikov, kar je 119 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 496 bolnikov.

V Italiji in Franciji bodo začeli cepiti otroke, starejše od pet let 

Na Portugalskem so doslej cepili 88,9 odstotka prebivalstva. Zdaj pa bo na vrsto prišlo več kot 60 tisoč otrok, ki so stari od pet do 12 let.

V Franciji je minister za zdravje Olivier Veran napovedal, da bodo to starostno skupino otrok začeli cepiti v sredo. "Če bo šlo vse po načrtih, bomo začeli cepiti otroke 22. decembra popoldne v posebnih centrih," je povedal za radio France Inter.

Mlajše otroke so sicer s cepivom družbe Pfizer že začeli cepiti tudi na Danskem in v več avstrijskih deželah.

Do sredine februarja lahko omikron postane prevladujoča različica v EU

Evropa se trenutno spoprijema s širjenjem nove koronavirusne različice omikron, ki velja za bolj nalezljivo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že posvarila, da bi lahko postal omikron do sredine januarja prevladujoča različica v EU.

Strokovnjaki svarijo, da cepljenje samo ne bo zadostovalo za zaustavitev širjenja omikrona. Še naprej priporočajo nošenje zaščitnih mask, delo na daljavo in omejevanje večjega zbiranja ljudi.

V podjetju Pfizer preučujejo, kolikšen odmerek bi potrebovali otroci, stari od pol leta do pet let 

Podjetje Pfizer je medtem v petek sporočilo, da še vedno testirajo učinkovitost cepiva pri mlajših od pet let. Trenutno preučujejo, kako velik odmerek in koliko odmerkov bi potrebovali otroci, stari od pol leta do pet let, da se bo njihovo telo učinkovito odzvalo na novi koronavirus. Prvi poskusi z dvema odmerkoma po deset mikrogramov oz. z dvema odmerkoma po tri mikrograme niso bili uspešni. Klinične poskuse bodo tako nadaljevali z možnostjo, da najmlajši otroci prejmejo tri odmerke po tri mikrograme cepiva. To je desetkrat manj, kot običajno prejmejo odrasli.

Iz Turčije nameravajo v Afriko poslati 15 milijonov odmerkov cepiva 

Turčija namerava Afriki poslati 15 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes na vrhu Turčija-Afrika v Istanbulu napovedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Ob tem je bil kritičen do globalne neenakosti, zaradi katere je v Afriki cepljenih šele šest odstotkov prebivalstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

"To je sramota za človeštvo, da je samo šest odstotkov afriškega prebivalstva prejelo cepivo proti covidu-19," je dejal Erdogan voditeljem afriških držav. Turčija bo zato pomagala pri premagovanju globalne nepravičnosti in nepravične obravnave Afrike med pandemijo, je dodal.

Pojasnil je, da bodo turško cepivo Turkovac poslali v Afriko, ko ga bodo odobrili. Trenutno je Turkovac še v procesu pridobivanja avtorizacije s strani pristojnih turških organov. Zaenkrat ni znano, ali bo Turčija pred tem Afriki poslala tudi kakšna že mednarodno odobrena cepiva.

Ankara že leta krepi odnose z Afriko, tako na področju gospodarstva kot diplomacije. Erdogan je danes poudaril, da si želijo še bolj poglobiti odnose s to celino. Za cilj je postavil, da se trgovina med Turčijo in AFriko poveča na 75 milijard ameriških dolarjev letno, letos znaša 30 milijonov dolarjev.

Turčija ima v Afriki sicer 43 veleposlaništev, kar pomeni, da ima zastopnike v velikem deležu od 54 držav na celini.

Afrika se trenutno sooča s porastom števila okužb z novim koronavirusom. Trenutno je predvsem na račun različice omikron najhuje v Južni Afriki. So pa medtem prvi primer omikrona potrdili tudi v Egiptu. Ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so okužbo potrdili pri treh državljanih, ki so se vrnili iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepljenje otrok.
Novice Začenja se cepljenje otrok proti covid-19

 

Ne spreglejte