SiolNET. Novice Slovenija
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začenja se cepljenje otrok proti covid-19

0,79

termometer

Cepljenje otrok. |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

V Sloveniji je od danes na voljo cepivo proti covid-19 za cepljenje otrok, starih od pet do 11 let. Cepljenje bo večinoma potekalo v cepilnih centrih, pa tudi na pediatrični kliniki, kjer bodo otroke začeli cepiti v četrtek. Trenutno imajo prijavljenih 70 otrok, je danes povedal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je v ponedeljek sprejela stališče pediatrične stroke, da je cepljenje posebej priporočeno za otroke s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami s tveganjem za hujši potek bolezni covid-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem, je na dopoldanski vladni novinarski konferenci spomnila Marta Grgič Vitek z NIJZ.

Cepljenje otrok. Novice Cepljenje proti covid-19 posebej priporočajo otrokom s kroničnimi boleznimi

Kot je pozneje v izjavi za medije dodal Marko Pokorn, so glede varnosti in učinkovitosti cepiva izoblikovali priporočilo, da je cepljenje proti covid-19 smiselno in varno tudi za vse ostale otroke. S cepljenjem se namreč zmanjšata število okužb in verjetnost hudega poteka bolezni, otrokom pa bi tako med drugim omogočili normalno izvajanje izobraževalnih procesov.

Po napovedih Pokorna bodo cepljenje otrok na pediatrični kliniki začeli v četrtek. Cepljenje otrok bo večinoma potekalo v cepilnih centrih, cepili bodo pediatri, ki so se, kot je spomnil, že do zdaj precej angažirali pri cepljenju otrok, starih od 12 do 15 let.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje. Novice Laži, preklete laži in statistika: smrtnost je med cepljenimi veliko nižja

V manjših krajih bodo otroke lahko cepili tudi v zdravstvenih domovih ali pri koncesionarjih. Starši naj otroke na cepljenje prijavijo v cepilnem centru, prek aplikacije zVem ali pri pediatrih, nato bodo prejeli obvestilo o terminu, je pozval Pokorn.

Za cepljenje na pediatrični kliniki je trenutno prijavljenih 70 otrok od petega do 11. leta, večinoma so to otroci zaposlenih, nekaj pa je tudi kroničnih bolnikov. Te bodo v prihodnjih dneh tudi pozvali oziroma obvestili o tem, da obstaja možnost cepljenja tudi na pediatrični kliniki.

Ena viala cepiva, prilagojena za otroke, vsebuje deset odmerkov cepiva.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje. Novice Znano je: toliko novih okužb so potrdili v ponedeljek Cepljenje, cepivo, AstraZeneca Novice Neuradno: zares učinkovit je šele tretji odmerek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin