Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 7. 2020,
11.14

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

6

Natisni članek

Hrvaška Koronavirus

Sobota, 4. 7. 2020, 11.14

3 leta, 9 mesecev

Španija odredila karanteno. V Avstriji spet več kot 100 novih primerov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

6

Španija, koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Španiji so prvič od rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa danes znova odredili karanteno za večje območje. Iz Indije medtem prihaja rekordno število dnevnih novih okužb, slabo kaže tudi pri naših severnih sosedih, Avstrijcih. V Rusiji pa je število smrtnih žrtev covid-19 preseglo 10.000.

15:17

V Rusiji 10 tisoč mrtvih

15:17

V Indiji 20 tisoč primerov

15:16

V Avstriji več kot 100 okužb

  • 15:17

    V Rusiji 10 tisoč mrtvih

    Tudi iz Rusije prihajajo slabe novice, saj je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 10.000. Število je manjše kot v številnih drugih državah z večjimi izbruhi novega koronavirusa, a kot so priznale pristojne zdravstvene oblasti, uradno število smrtnih žrtev zajema le tiste, pri katerih je covid-19 glavni vzrok smrti.

    V zadnjem dnevu so v državi potrdili 168 smrtnih žrtev, skupno 10.027, izhaja iz podatkov na vladni spletni strani. Okužb so do zdaj potrdili 674.515, kar je tretje najvišje število na svetu, a dnevno število novih primerov v zadnjem mesecu upada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Število smrtnih žrtev je medtem precej manjše kot v številnih drugih državah. Rusija je že pojasnila, da so v podatke na spletni strani vlade zajeti le ljudje, pri katerih je covid-19 naveden kot glavni vzrok smrti.

    Ruski statistični urad medtem na podlagi priporočil Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) uporablja širšo definicijo. Med smrtne žrtve šteje tudi primere ljudi, ki so bili pozitivni na testiranju za koronavirus, ni pa ta naveden kot glavni vzrok smrti, ter ljudi, ki niso imeli pozitivnega testa, je pa obdukcija pri njih potrdila virus kot glavni vzrok smrti, poroča STA.

  • 15:17

    V Indiji 20 tisoč primerov

    V Indiji so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 22.771 okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 648.315. Zaradi covida-19 je v državi umrlo 442 ljudi, skupno 18.655.

    Trenutno je v Indiji 235.433 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Doslej je okrevalo 394.226 bolnikov s covidom-19.

    Po številu okužb je Indija četrta država na svetu, za ZDA, Brazilijo in Rusijo. Po predvidevanjih bi lahko že v nedeljo prehitela Rusijo, kjer so do zdaj potrdili 666.941 okužb z novim koronavirusom.

    Indija, ki je zaradi pandemije covida-19 25. marca uvedla ene od najstrožjih ukrepov na svetu, je sredi maja začela te ukrepe rahljati. Takrat so spet zagnali domači letalski in železniški promet ter odprli urade in tržnice.

    Na nekaterih območjih, vključno z Mumbajem, so zaradi najnovejšega porasta okužb spet uvedli karanteno in druge ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. V prestolnici New Delhi, ki je eno od žarišče okužb, strogi ukrepi veljajo za več kot 250 območij, piše STA.

  • 15:16

    V Avstriji več kot 100 okužb

    Tudi pri naših severnih sosedih so številke iz dneva v dan bolj skrb zbujajoče. Število novih dnevnih okužb je danes ponovno preseglo številko 100, potrdili so jih 115. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ob tem napovedal uvedbo t. i. sistema semaforja, prek katerega bodo prebivalce, podobno kot pri opozarjanju na snežne plazove, seznanjali z razmerami glede covida-19 v posameznih deželah.

    Sistem naj bi uvedli do septembra kot posebno pripravo na morebitni jesenski val okužb. "Preprost štiristopenjski sistem, od rdeče prek oranžne in rumene do zelene, naj bi na podlagi znanstvenih kriterijev avtomatizirano podajal sliko aktualnih okužb z novim koronavirusom ter s tem tudi določal, kdaj je treba sprejeti določene ukrepe in kdaj jih je mogoče omiliti." 

    V Avstriji je aktivnih okužb 853. Največ novih so zabeležili na Dunaju (53), sledijo Zgornja Avstrija s 35 novimi okužbami ter avstrijska Štajerska z desetimi.

    Anschober je ob tem dejal, da je prebivalstvo postalo manj predvidno ter da bodo regionalni izbruhi pomenili opozorilni klic za ta del prebivalstva. Znova je pozval k odgovornemu ravnanju. "Virus je še naprej z nami in ob brezbrižnosti lahko ponovno izbruhne in še vedno je nevaren," je posvaril, poroča STA.

Hrvaška
Novice Pri vračanju s Hrvaške morate imeti s sabo potrdilo #video

Španci so karanteno odredili za okrožje Segria v Kataloniji, kjer živi približno 200.000 ljudi, večina v mestu Lleida. Na območju so imeli namreč v preteklem tednu večje število okuženih, je danes povedal katalonski predsednik Quim Torra.

Karantena velja od danes od 12. ure po lokalnem času, po novem pa ne sme nihče vstopati na območje ali ga zapustiti, razen zaradi odhoda na delo. Tamkajšnji prebivalci se sicer lahko do 16. ure še vrnejo na svoje domove. Policija bo na vstopnih cestah postavila nadzorne točke, poroča STA.

Španija med najhuje prizadetimi državami v Evropi

Znotraj zaprtega območja obsežnejši ukrepi karantene po besedah katalonskega ministrice za zdravje Albe Verges niso predvideni. Podjetja in restavracije tako ostajajo odprti, ljudje lahko zapuščajo svoje domove. So pa prepovedana zbiranja več kot desetih ljudi in obiski v domovih za ostarele. Ministrica je še pozvala ljudi, naj omejijo ali prestavijo družinska praznovanja.

Španija, koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na območju so v petek potrdili 60 novih primerov okužbe, v zadnjem tednu pa že 365. V bolnišnicah v Lleidi se trenutno zaradi covida-19 zdravi 28 ljudi, od tega jih je šest na intenzivni negi. Španija je z več kot 28.300 smrtnimi žrtvami in 250.000 okuženimi v Evropi ena od najhuje prizadetih držav. Številke so se sicer od sredine maja močno zmanjšale, čeprav so v petek potrdili 17 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ od 19. junija.

14. marca uvedene izredne razmere so se končale 21. junija. Od tedaj se lahko 47 milijonov Špancev spet prosto giba po državi, vanjo lahko vstopajo tudi dopustniki z območja schengna in Velike Britanije ter iz 12 držav zunaj EU, navaja STA.

Mejni prehod
Novice Na meji izdali že približno 200 odločb o karanteni

 

 

Ne spreglejte