Sobota,
4. 7. 2020,
11.14

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

6

Natisni članek

Hrvaška Koronavirus

Sobota, 4. 7. 2020, 11.14

3 leta, 10 mesecev

Španija odredila karanteno. V Avstriji spet več kot 100 novih primerov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

6

Španija, koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Španiji so prvič od rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa danes znova odredili karanteno za večje območje. Iz Indije medtem prihaja rekordno število dnevnih novih okužb, slabo kaže tudi pri naših severnih sosedih, Avstrijcih. V Rusiji pa je število smrtnih žrtev covid-19 preseglo 10.000.

Hrvaška
Novice Pri vračanju s Hrvaške morate imeti s sabo potrdilo #video

Španci so karanteno odredili za okrožje Segria v Kataloniji, kjer živi približno 200.000 ljudi, večina v mestu Lleida. Na območju so imeli namreč v preteklem tednu večje število okuženih, je danes povedal katalonski predsednik Quim Torra.

Karantena velja od danes od 12. ure po lokalnem času, po novem pa ne sme nihče vstopati na območje ali ga zapustiti, razen zaradi odhoda na delo. Tamkajšnji prebivalci se sicer lahko do 16. ure še vrnejo na svoje domove. Policija bo na vstopnih cestah postavila nadzorne točke, poroča STA.

Španija med najhuje prizadetimi državami v Evropi

Znotraj zaprtega območja obsežnejši ukrepi karantene po besedah katalonskega ministrice za zdravje Albe Verges niso predvideni. Podjetja in restavracije tako ostajajo odprti, ljudje lahko zapuščajo svoje domove. So pa prepovedana zbiranja več kot desetih ljudi in obiski v domovih za ostarele. Ministrica je še pozvala ljudi, naj omejijo ali prestavijo družinska praznovanja.

Španija, koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na območju so v petek potrdili 60 novih primerov okužbe, v zadnjem tednu pa že 365. V bolnišnicah v Lleidi se trenutno zaradi covida-19 zdravi 28 ljudi, od tega jih je šest na intenzivni negi. Španija je z več kot 28.300 smrtnimi žrtvami in 250.000 okuženimi v Evropi ena od najhuje prizadetih držav. Številke so se sicer od sredine maja močno zmanjšale, čeprav so v petek potrdili 17 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ od 19. junija.

14. marca uvedene izredne razmere so se končale 21. junija. Od tedaj se lahko 47 milijonov Špancev spet prosto giba po državi, vanjo lahko vstopajo tudi dopustniki z območja schengna in Velike Britanije ter iz 12 držav zunaj EU, navaja STA.

Mejni prehod
Novice Na meji izdali že približno 200 odločb o karanteni