SiolNET. Novice Svet
2,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na meji izdali že približno 200 odločb o karanteni

2,36

termometer

Mejni prehod
Foto: STA

Prvi dan veljave strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali že približno 200 odločb o karanteni. Največ dela so imeli na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, sicer pa lahko osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb, v Slovenijo vstopajo le še na treh drugih točkah.

london velika britanija Novice Britanci presenetili: Hrvaška varna, Slovenija ne

V skladu s petkovim sklepom vlade vročanje odločb o karanteni od danes od polnoči poteka že na meji. Policisti od prišlekov, za katere se šteje, da prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama - države z epidemiološko velikim tveganjem za okužbo s covidom-19 -, ob vstopu v Slovenijo zahtevajo podatke in jih nemudoma posredujejo predstavniku ministrstva za zdravje, ki že na mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo, piše STA.

Odločbe za tiste, ki so se vračali iz BIH

Na mejnem prehodu Jelšane so prve odločbe izdali že kmalu po polnoči, sicer pa so jih na vseh petih kontrolnih točkah do 17. ure izdali skupaj 164. Od tega so jih 69 izdali na mejnem prehodu Obrežje in 57 na mejnem prehodu Gruškovje. Do 19. ure se je nato številka na Obrežju povečala za dodatnih približno 20, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje. Večinoma je šlo za Slovence, ki so se vračali iz BiH.

Mejni prehod Foto: STA Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, poleg Gruškovja in Obrežja še v Metliki in na Jelšanah, ter v Pincah na meji z Madžarsko. Izdajo jih osebam, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama oz. ki ne morejo dokazati, da prihajajo iz držav članic EU.

Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, poskuša v Slovenijo vstopiti na kakšni drugi točki, ga preusmerijo na enega od teh petih mejnih prehodov. S Hrvaške, ki je od danes premeščena z zelenega na rumeni seznam, se lahko Slovenci domov vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili.

Zlatni rat, Zlati rt Novice Hrvaška v turističnih agencijah ni več prva izbira Slovencev

Postopki za zdaj potekajo nemoteno

Na mejnih prehodih je bila sicer danes gneča, ponekod je bilo treba za prestop meje čakati tudi dve uri. A kot so za STA povedali na koprski policijski upravi, so zastoji v tem letnem času in še posebej ob koncih tedna na mejnih prehodih pričakovani, tako da so ekipe okrepljene že zaradi tega, neodvisno od karantenskih odločb.

Kot so že dopoldne navedli na ministrstvu za zdravje, zadeve potekajo nemoteno, tudi ne opažajo nobenih pritožb prišlekov. Da so potniki dobro pripravljeni in imajo ustrezna potrdila, so potrdili tudi na koprski policijski upravi. Dokazila, v katerih državah so bivali, izkazujejo pri vstopu v državo, prav tako pa morajo imeti potrdila pri odhodih na Hrvaško zaradi postopkov hrvaške policije. Zaradi teh ukrepov se čakanje na meji podaljša tudi pri izstopanju iz države, navaja STA.

Preverite tudi:

Mejni prehod Novice Pri vračanju s Hrvaške morate imeti s sabo potrdilo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin