Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2024,
16.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

tihi disko Canterburyjska stolnica diskoteka zabava katedrala

Sobota, 10. 2. 2024, 16.56

2 meseca, 2 tedna

V eni najpomembnejših katedral priredili dve zabavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Canterburyjska stolnica | V četrtek in petek so v stolnici organizirali dve zabavi, na katerih so predvajali hite iz 90. let prejšnjega stoletja. | Foto Shutterstock

V četrtek in petek so v stolnici organizirali dve zabavi, na katerih so predvajali hite iz 90. let prejšnjega stoletja.

Foto: Shutterstock

V Canterburyjski stolnici, eni najpomembnejših britanskih katedral, so danes stopili v bran odločitvi za izvedbo t. i. tihega diska, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Nanje so se namreč usule kritike, da s tem dajejo vtis, da kristjani vere ne jemljejo resno. Peticijo za ukinitev tovrstnih zabav v stolnici je podpisalo več kot 1.600 ljudi.

Tihi disko je zabava, kjer udeleženci glasbe ne poslušajo prek zvočnikov, temveč vsak zase, prek brezžičnih slušalk. V četrtek in petek so v stolnici organizirali dve zabavi, na katerih so predvajali hite iz 90. let prejšnjega stoletja. Skupno se jih je v štirih razprodanih terminih udeležilo tri tisoč ljudi, poroča britanski BBC.

"To mladih ne bo približalo Kristusu, ampak bo sporočilo (...), da si zabava zasluži našo pozornost bolj kot Bog, da kristjani svoje vere in svetih krajev ne jemljejo resno," meni avtor peticije Cajetan Skowronski.

Duhovnik meni, da so tihe zabave primerne in spoštljive

Canterburyjski duhovnik David Monteith pa je tihim zabavam stopil v bran in dejal, da so te primerne za katedralo in spoštljive do nje. Poudaril je, da nikakor ne gre za rejv v cerkveni ladji (ang. rave in the nave) in da so imele cerkve vselej pomembno vlogo v širšem življenju skupnosti.

Izrazil je navdušenje nad obiskom v katedrali, ne glede na to, ali gre za vernike, turiste ali zgolj udeležence prireditev. "Vendar pa se zavedam, da se nekateri ne bodo nikoli strinjali, da imata ples in pop glasba svoje mesto v katedrali," je dodal.

V katedrali Canterbury na jugovzhodu Anglije sicer potekajo tudi številne druge javne prireditve, vključno s klasičnimi koncerti in svetlobnimi predstavami. Medtem so se za organizacijo tihih diskov odločile tudi nekatere druge katedrale v Veliki Britaniji, in sicer v Elyju, Guildfordu in Chelmsfordu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bill Murray v Sloveniji
Trendi Tako se je v Sloveniji zabaval filmski zvezdnik Bill Murray #video
Eva Pinkelnig
Sportal "Opravičujem se, da sem malo pokvarila vašo zabavo"
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice Stojmenova Duh: Ta očitek me zabava #video
Ne spreglejte