Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
12.24

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

ministrstvo za digitalno preobrazbo interpelacija SDS Tomaž Lisec Emilija Stojmenova Duh

Sreda, 24. 1. 2024, 12.24

1 mesec

Stojmenova Duh: Ta očitek me zabava #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh svoje delo opravlja nevestno, neodgovorno in netransparentno, menijo v poslanski skupini SDS, zaradi česar bodo zoper njo predvidoma v četrtek vložili interpelacijo. Predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo k razmisleku o tem, ali je ministrica še primerna za opravljanje svoje funkcije. Ministrica se je medtem odzvala in dejala, da nakup 13 tisoč računalnikov ni bil nesmotrn in netransparenten, zavrnila je tudi očitke o neodgovornem delovanju in dodala, da o odstopu ne razmišlja.

"Samo interpelacijo težko komentiram, ker ta še ni vložena," je danes v izjavi za nekatere medije dejala Stojmenova Duh. Kot je ponovila, se je veseli, saj bodo preko nje lahko javnosti podrobno predstavili vse dosedanje dosežke ministrstva.

Na vprašanje, ali še uživa zaupanje premierja in koalicijskih partneric, je odgovorila, da v koaliciji od nje zaenkrat še nihče ni zahteval kakršnegakoli odstopa.

Stojmenova Duh: Izpolnjujem vse zakonske obveznosti 

K odstopu so jo sicer pozvali v SDS, a kot pravi, o tem ne razmišlja. "Zakaj bi razmišljala o odstopu, saj izpolnjujem svoje zakonske obveznosti. Če bi vsi ministri, ki izpolnjujejo zakonske obveznosti, odstopali, potem ne vem, kdo bi bil v vladi," je dejala.

Interpelacijo zoper ministrico bodo v največji opozicijski stranki vložili v prihodnjih dneh. Predvsem so kritični do nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ki ga je lani izvedlo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Poslanec SDS Tomaž Lisec je na današnji predstavitvi razlogov za interpelacijo ministrici očital nevestno, neodgovorno in netransparentno delo.

Očitajo ji tudi nesmotrno porabo davkoplačevalskega denarja. Kot je pojasnila, nesmotrno pomeni nepremišljeno oz. nenačrtno, medtem ko je sama že na prvi predstavitvi pred matičnim odborom povedala, da je med njenimi prioritetami spodbujanje e-vključenosti.

"E-vključenost zajema dostop do interneta, računalniške opreme ter znanja in kompetenc. Torej je zelo premišljeno in zelo načrtno," je poudarila.

Oprema bo razdeljena, ko bo sklad vzpostavljen

Ob tem je pojasnila, da so na ministrstvu sredstva za projekte e-vključenosti načrtovali že leta 2022 v okviru priprave proračuna za leto 2023. V okviru teh projektov načrtujejo tudi vzpostavitev računalniškega sklada, preko katerega se bo izposojalo računalniško opremo, s tem skladom pa bo upravljal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS.

Nabavljeni računalniki bodo vključeni v ta računalniški sklad, vendar še ni bila sprejeta uredba, ki ureja mehanizem razdeljevanja računalnikov. Mehanizem bi sicer moral biti vzpostavljen do 1. januarja letos.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je bilo po pojasnilih ministrice po zakonu zadolženo, da skladu zagotovi opremo. "Časovnica je bila tukaj jasna, da je do 1. januarja vzpostavljen sklad in zato smo morali zagotoviti tudi opremo za delovanje tega sklada. Nikjer ni bilo rečeno, nikjer ni bilo obljubljeno, da bo oprema, ki je bila zagotovljena, tudi razdeljena 1. januarja," je bila jasna ministrica.

Ob tem je zagotovila, da bo oprema razdeljena takrat, ko bo sklad vzpostavljen, ko bo objavljen javni poziv na katerega se bodo lahko upravičenci prijavili in potem prišli do opreme, ki je na voljo.

Po zakonu je teh upravičencev 500 tisoč, kar pomeni, da lahko opremo zagotovijo samo 2,6 odstotka upravičencem, je pojasnila Stojmenova Duh. Uredba za vzpostavitev mehanizma za razdelitev računalnikov je bila v medresorskem usklajevanju, a so zaradi majhnega števila računalniške opreme na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izrazili željo, da se zoži skupine upravičencev.

Z ministrstvom za delo so se nato dogovorili, da se pripravi spremembo zakona o digitalni vključenosti, s katero bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih po besedah ministrice tudi najbolj potrebujejo. Novela zakona naj bi bila po oceni Stojmenove Duh pripravljena kmalu.

Na očitke o netransparentnosti nakupa je ministrica izrazila začudenje, glede na to, da je šlo za naročilo, ki je bilo javno objavljeno na portalu javnih naročil.

Očitek o neodgovornem ravnanju jo zabava 

Očitek o neodgovornem delovanju jo medtem zabava, saj, kot je dejala, ji ga očita stran, ki je namenila 29 milijonov evrov za digitalne bone.

Na očitke SDS, da računalniki niti nimajo naloženih operacijskih sistemov, je ministrica odgovorila, da gre za premišljeno potezo. Med upravičenci so namreč različne skupine ljudi s posebnimi potrebami, ki so jih opozarjali, da potrebujejo različne programe. Za urejanje tehnično-administrstivnih in logističnih zadev bo sicer določen zunanji izvajalec.

Po eni izmed možnosti bi bili lahko z razdeljevanjem računalnikov začeli aprila, je še ocenila ministrica.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Razkrili, kje je 13 tisoč računalnikov

Zahtevali sklic nujne seje odborov DZ

Pred interpelacijo so v SDS želeli sklic nujne seje parlamentarnih odborov za notranje zadeve in za izobraževanje, a sta jim, kot je zatrdil Lisec, predsednica odbora za notranje zadeve Tereza Novak in podpredsednik odbora za izobraževanje Robert Janev sporočila, da tega ne bosta naredila.

Janevu in Novakovi, ki izhajata iz kvote Gibanja Svoboda, v SDS očitajo nepoznavanje poslovnika DZ. "Smo pa hvaležni gospe Novak, ko je v svojem dopisu naštevala, kako ona ne bo sklicala seje odbora, da nas je javno pozvala k interpelaciji," je dejal Lisec.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Ministrstvo zaenkrat razdelilo 39 računalnikov, kupili so jih 13 tisoč

Na seji bi v SDS z enim od sklepov ministrico Stojmenovo Duh pozvali k odstopu. Če ne bi odstopila sama, bi predsednika vlade Roberta Goloba pozvali, da jo odstavi sam. "Dlje kot bo ministrica na svojem položaju, bolj se bo kazala neka rdeča nit te koalicije, to pa so neodgovornost, netransparentnost in tudi korupcija," je poudaril Lisec.

Na interpelaciji bodo poslanci SDS premierja pozvali, da razmisli o tem, ali je Stojmenova Duh še primerna za opravljanje funkcije ministrice za digitalno preobrazbo. Želeli bodo tudi pripravo celovitega poročila glede nakupa 13 tisoč računalnikov, prav tako pa od ministrice želijo pregled uresničenih koalicijskih zavez na področju ministrstva.

Veseli bi bili podpisov NSi

Pogovorov glede podpore NSi pri interpelaciji še ni bilo. Kot je zagotovil Lisec, imajo v SDS dovolj podpisov za vložitev interpelacije, ampak z veseljem pričakujejo tudi podpise NSi.

Poslanec NSi in predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec je v torkovi oddaji 24ur zvečer na POP TV dejal, da bodo interpelacijo v primeru glasovanja v DZ podprli.

Kot je še pojasnil Lisec, bodo interpelacijo predvidoma vložili v četrtek. Glede interpelacije pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan pa bodo zaradi zasebnih zadev ministrice še počakali.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice KPK bo preiskovala nakup sodne stavbe

Stojmenova Duh je v torkovi večerni oddaji na POP TV znova zanikala vse očitke, interpelacije pa se veseli, je dejala. Prav tako se je veselila razprave na komisiji DZ za nadzor javnih financ in se veseli pregleda na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), da bo lahko predstavila vsa dejstva, je poudarila. Interpelacija se ji zdi odlična priložnost tudi zato, da pokaže dobro delo ministrstva.

Iz stranke Gibanje Svoboda, ki ji ministrica pripada, so za STA sporočili, da bodo interpelacijo komentirali, ko se bodo seznanili z njeno vsebino.

Po vloženi interpelaciji bo imela ministrica skladno s poslovnikom DZ najmanj 15 dni in največ 30 dni časa za odgovor nanjo.

Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Odvisno bo tudi od ministrice
Ne spreglejte