Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
10.05

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Dominika Švarc Pipan KPK

Torek, 23. 1. 2024, 10.05

3 mesece, 1 teden

KPK bo preiskovala nakup sodne stavbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51. | Predsednik vlade Robert Golob se je prejšnji teden zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti dvakrat sestal s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan. Od nje pričakuje dopolnitev preliminarnega poročila in razjasnitev vseh okoliščin. | Foto Bojan Puhek

Predsednik vlade Robert Golob se je prejšnji teden zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti dvakrat sestal s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan. Od nje pričakuje dopolnitev preliminarnega poročila in razjasnitev vseh okoliščin.

Foto: Bojan Puhek

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so v ponedeljek prejeli prijavo glede nakupa stavbe za sodišča na Litijski cesti. Prijavo bodo obravnavali v predhodnem preizkusu in v njem preverili sume kršitev iz pristojnosti KPK, to je kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so pojasnili.

Ministrstvo za pravosodje se je v zadnjih dneh pod drobnogledom javnosti med drugim znašlo zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti, ki jih preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Na ministrstvu so za stavbo plačali 7,7 milijona evrov. Kot so sicer v četrtek razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Robert Golob
Novice KPK začasno prekinila preiskavo zoper predsednika vlade Roberta Goloba

V SDS so zaradi nakupa napovedali interpelacijo o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo nedvomno objektivno odgovornost za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti. Ministrica je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča

Gojkoviča je vlada na dopisni seji prejšnji teden razrešila. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za pravosodje ostaja zaposlen na ministrstvu in je tako kot Simon Starček, vodja službe za nepremičnine in investicije ter varnost pravosodnih organov, in Janja Garvas, vodja službe za finance in proračun, v postopku prerazporeditve. 

Gojkoviča smo zaprosili za komentar glede njegove razrešitve, a zadeve ni želel komentirati. 

Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Odvisno bo tudi od ministrice
Robert Golob
Novice Golob od Švarc Pipanove pričakuje dopolnitev poročila in razjasnitev vseh okoliščin
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Človek brez premoženja državi izpulil milijone

 

Ne spreglejte