Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2024,
10.00

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

Tatjana Bobnar preiskava KPK premier Robert Golob

Ponedeljek, 22. 1. 2024, 10.00

3 mesece, 1 teden

KPK začasno prekinila preiskavo zoper predsednika vlade Roberta Goloba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97
Robert Golob | Premier Robert Golob je zahteval vpogled v spis. | Foto Žan Kolman/ KPV

Premier Robert Golob je zahteval vpogled v spis.

Foto: Žan Kolman/ KPV

S Komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da so morali zaradi interesov predkazenskega postopka začasno prekiniti preiskavo, ki jo vodijo zoper predsednika vlade Roberta Goloba. Kot so pojasnili, Golobu v tem trenutku ne morejo zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic. 

Postopek bodo nadaljevali takoj, ko bo to mogoče, v tem času pa z namenom čim hitrejšega zaključka postopka izvajajo nujna procesna dejanja. 

Gre za preiskavo, ki jo je KPK uvedla konec novembra lani zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve. To Golobu očita nekdanja notranja ministrica, ki zdaj opravlja delo svetovalke v uradu predsednice države. 

Kot so pojasnili že takrat, ima premier zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, med drugim tudi do vpogleda v spis, ki ga je tudi zahteval. Vpogled v spis opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), po katerem se pravica do vpogleda omeji ali odreče, če komisija na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da bi to lahko ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega sodnega ali nadzornega postopka.

Na podlagi pridobljenega mnenja in vnovičnega celovitega pregleda dokumentacije, na kateri temelji uvedba preiskave, je komisija sprejela sklep o začasni prekinitvi postopka. "Z omejitvijo vpogleda v celoten spis je namreč onemogočeno zagotavljanje vseh procesnih pravic obravnavani osebi, kar pa je bistvenega pomena za zagotavljanje zakonitosti postopka pred Komisijo," so pojasnili in dodali, da je bil sklep o začasni prekinitvi vročen tudi premierju, ki zoper njega v zakonskem roku ni vložil upravnega spora.

Iz kabineta predsednika vlade so medtem v današnjem odzivu na sporočilo KPK zapisali le, da je vpogled v spis predsednik vlade zahteval prek svojega pooblaščenca, odvetnika Stojana Zdolška, ki ima nalogo varovati premierjeve pravice v postopku pred KPK. "Morebitnih drugih postopkov ne moremo komentirati," so še dodali. Zdolšek se še ni odzval.

Zavedajo se, da so pričakovanja javnosti in politike visoka

Kot so še navedli v sporočilu za javnost, se zavedajo, da so pričakovanja javnosti in politike do njihovega dela visoka. Čeprav so neodvisen organ, pa morajo pri vodenju preiskav upoštevati interese postopkov, ki tečejo pred policijo in tožilstvom, saj se v njih preverjajo sumi kaznivih dejanj, za preiskovanje katerih pa KPK ni pristojna. Ti postopki imajo prednost pred postopki komisije. 

Zavedajo se tudi, kako pomembna je ažurnost reševanja v javnosti odmevnih primerov, sploh če se ti nanašajo na sume kršitev najvišjih predstavnikov oblasti. Zato kljub začasni prekinitvi postopka opravljajo nujna procesna dejanja, s katerimi zagotavljajo, da se bo postopek nadaljeval takoj, ko prenehajo razlogi za njegovo začasno prekinitev. 

Preden so postopek začasno prekinili, so premierju Golobu že predlagali več datumov za razgovor pred komisijo. Z namenom čimprejšnjega nadaljevanja postopka pa so mu prejšnji teden posredovali še dopis z navedbo več možnih terminov izvedbe razgovora, tako da se bo postopek lahko nadaljeval takoj, ko bodo potekli razlogi za njegovo prekinitev. Goloba so prosili še, da ob navedbi možnih terminov predlaga tudi priče, ki bi jih lahko zaslišali. 

Odzvali so se tudi na raznovrstne špekulacije, ki so se v zvezi s tem postopkom v preteklih tednih pojavljale v javnosti. Zavrnili so vsa namigovanja, da bi komisija sama zavlačevala ali bila neaktivna v postopku. "Prav tako niti v tem niti drugih postopkih na datum odločitve ne vplivajo volitve ali kakršnikoli drugi notranje-politični dejavniki," so še pojasnili in sklenili, da bodo ne glede na vse zunanje okoliščine tudi v tem postopku svoje delo še naprej opravljali profesionalno. 

Na družbenem omrežju X se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša. "Pa kdo temu še verjame? Dobesedno se norčujejo iz prava, ustave, osnovnega reda, dostojanstva državljanov, normalnosti in vseh nas. Preveč je!," je zapisal. Po njegovih besedah je čas "za veliki pomladni shod PROTI 'Svobodni' korupciji in klientelizmu". Primeren datum bi bil 29. marec 2024 ob 18. uri, je še dodal na omrežju X.

Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač
Novice Niko Kovač pretresle izjave predsednice Nataše Pirc Musar
Robert Golob
Novice KPK odločila, ali je premier Golob kršil zakon
Nataša Pirc Musar
Novice Gibanje Svoboda: Pirc Musarjeva politično posegla v postopek KPK
Ne spreglejte