Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
17.09

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

računalnik Emilija Stojmenova Duh

Četrtek, 18. 1. 2024, 17.09

3 mesece, 1 teden

Razkrili, kje je 13 tisoč računalnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Emilija Stojmenova Duh | Na ministrstvu za digitalizacijo upajo, da bo novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti v dveh ali treh mesecih sprejeta in da bodo lahko razdelili kupljene računalnike. | Foto Ana Kovač

Na ministrstvu za digitalizacijo upajo, da bo novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti v dveh ali treh mesecih sprejeta in da bodo lahko razdelili kupljene računalnike.

Foto: Ana Kovač

Na seji komisije DZ za nadzor javnih financ je državni sekretar na ministrstvu za digitalizacijo Miroslav Kranjc razkril, da je 13 tisoč računalnikov varno shranjenih in zavarovanih v skladišču v Logatcu. 

Člani komisije DZ za nadzor javnih financ so se na današnji seji seznanili s pojasnilom ministrstva za digitalno preobrazbo glede razdelitve kupljenih 13.000 računalnikov.

Ministrice Emilije Stojmenove Duh na seji ni bilo, saj se mudi na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Na seji sta jo nadomeščala državna sekretarja Miroslav Kranjc in  Aida Kamišalić Latifić

Današnja nujna seja komisije za nadzor javnih financ je bila sklicana zaradi nerealiziranega sklepa z novembrske seje komisije. Člani so takrat sprejeli sklep, da ministrstvo za digitalno preobrazbo v sedmih dneh poda natančno poročilo o izvedbi razpisa, o njegovih ciljih, merilih in kriterijih, da predstavi razdelilnik za nabavljeno računalniško opremo po posameznih upravičencih in terminski plan izvedbe razdelitve opreme.

Kot so danes opozorili člani komisije iz vrst NSi, tega poročila do danes niso prejeli, zato so od predstavnikov ministrstva zahtevali pojasnila o tem, kje so ti računalniki, zakaj jih je bilo do zdaj razdeljenih 39 od skupno 13.000, in komu so namenjeni. V NSi po besedah poslanca Jerneja Vrtovca vztrajajo pri trditvi, da se ne ve, za koga so bili ti računalniki kupljeni, in da gre za nesmotrno porabo javnega denarja.

"Novica o tem, da je bilo v nekaj mesecih razdeljenih samo 39 računalnikov, meče senco dvoma na trditev ministrice Emilije Stojmenove Duh, da je bil nakup smotrn," je dejal Vrtovec. Pod vprašaj pa je postavil tudi trditve, da se ne sme izdati lokacije, kjer so preostali računalniki.

Poslanci imajo kot izvoljeni predstavniki ljudstva pravico vedeti, kje so ti računalniki, je prepričan Kranjc in razkril, da so v skladišču v Logatcu. "So varno shranjeni in zavarovani, če si jih predstavniki parlamenta želijo ogledati, pa za to ni problema," je pojasnil.

V roku treh mesecev bi lahko razdelili kupljene računalnike 

Skupaj z državno sekretarko sta ponovno zanikala navedbe, da ministrstvo ni vedelo, za koga kupuje te računalnike. Računalniki so bili namreč prvenstveno namenjeni za potrebe mehanizma za izposojo računalniške opreme, ki ga predvideva lani sprejeta novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. V okviru mehanizma imajo dostop do računalniške opreme prejemniki varstvenega dodatka ali izredne denarne socialne pomoči, prejemniki otroškega dodatka do vključno šestega dohodkovnega razreda, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci z nizkimi pokojninami.

Po avgustovskih poplavah so z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov med upravičence vključili tudi pravne osebe javnega prava, prizadete v ujmi. Tudi na ministrstvu so bili presenečeni, da so občine na koncu izrazile potrebo po samo 39 računalnikih, saj so po razgovorih z ljudmi na terenu dobili občutek, da bo teh potreb več, je pojasnil Kranjc.

Mehanizem za izposojo računalnikov bi sicer moral začeti delovati z novim letom, a se je zapletlo pri pripravi uredbe, ki podrobneje določa njegovo delovanje. "V vladno proceduro smo dali uredbo, ki je bila oblikovana po željah ministrstva za delo, vendar ni bila všeč službi vlade za zakonodajo, ko pa smo jo popravili v skladu z željami vladne službe, pa ni bila več všeč ministrstvu za delo," je dejal Kranjc. Uredba je tako v medresorskem usklajevanju.

V luči iskanja rešitev, da se pospeši postopek razdeljevanja računalnikov, so na ministrstvu po pogovoru s poslanci Svobode prišli do sklepa, da gredo v novelacijo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, je pojasnila Kamišalić Latifićeva. "Upam, da bo v dveh ali treh mesecih novela spravljena pod streho in bomo lahko razdelili te računalnike," je povedala.

Državna sekretarka: Društvo Duh ni vpleteno v to zgodbo

Poslance NSi je zanimala tudi vpletenost društva Duh časa v to zgodbo. Gre za neprofitno društvo, ki se ukvarja z obnovo računalniške opreme. Kot je pojasnila državna sekretarka, omenjeno društvo s to zgodbo nima nič. "Lahko rečem samo, da imamo eno sklenjeno pogodbo, a ta ni vezana na to zadevo," je dejala.

Vrtovec je kot predsednik komisije današnjo sejo končal z ugotovitvijo, da so se člani komisije seznanili z ustno dopolnitvijo poročila ministrstva za digitalno preobrazbo ter z informacijo o poteku postopka razdelitve kupljenih računalnikov iz javnega naročila.

DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice 13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: Računalniki so novi, skladiščeni na varnem
Emilija Stojmenova Duh
Novice Ministrstvo zaenkrat razdelilo 39 računalnikov, kupili so jih 13 tisoč
Ne spreglejte