Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
16.21

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Natisni članek

računalnik Emilija Stojmenova Duh

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 16.21

3 mesece, 2 tedna

13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: Računalniki so novi, skladiščeni na varnem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas | Ministrica za digitalno preobrazbo je v četrtek povedala, da so doslej razdelili 39 od 13 tisoč kupljenih računalnikov. | Foto Bojan Puhek

Ministrica za digitalno preobrazbo je v četrtek povedala, da so doslej razdelili 39 od 13 tisoč kupljenih računalnikov.

Foto: Bojan Puhek

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je znova zavrnila očitke o nepravilnostih pri nakupu računalnikov, med drugim namenjenih šolam in otrokom iz socialno ogroženih družin. Zanikala je, da bi šlo za zastarele prenosnike slabše kakovosti in da jih ministrstvo še ni razdelilo, ker so jih izgubili.

Kot je Stojmenova Duh navedla v zapisu, danes objavljenem na spletnih straneh ministrstva, so računalniki novi in v originalni embalaži z navodili v slovenskem jeziku. Trditve v medijih in delu politike, da so kupili obnovljene računalnike, tako po njenih besedah ne držijo.

Prav tako ne drži, da na ministrstvu ne vedo, kje so prenosniki. "Skladiščeni so na varnem. Podobno do razdelitve skladiščimo tudi opremo, ki jo nabavimo za državne uslužbence," je zapisala.

Vsi prenosniki imajo po njenih besedah novejše procesorje od prenosnikov, ki jih uporablja 95 odstotkov uslužbencev državne uprave: "Računalniki so srednje kakovosti in povsem primerni za delo običajnega uporabnika ter za brskanje po spletu, sprejemanje, pošiljanje in organiziranje spletne pošte, dostopanje do elektronskih storitev, urejanje dokumentov in razpredelnic ter podobno."

Neresnične so po njenih besedah tudi navedbe, da prenosniki že pol leta čakajo v skladišču. Dobavljeni so bili namreč šele konec lanskega novembra, kot je tudi bilo predvideno v javnem naročilu.

Komentirala je tudi trditve, da jo preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije (KPK): "KPK je na podlagi prijave, ki, mimogrede, vsebuje enaka vprašanja in lažne navedbe, kot so jih na ministrstvo pošiljali določeni portali, zaprosila za posredovanje podatkov oziroma dokumentacije."

Razdelili 39 od 13 tisoč kupljenih računalnikov

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov objavilo julija lani, razdeljeno je bilo na štiri sklope, uspešni pa so bili ponudniki Lancom, Unistar, Gambit trade in Acord-92. Na ta nekaj manj kot 6,5 milijona evrov vreden nakup je lani jeseni opozoril portal Preiskovalno.si z zapisom, da gre za povprečne, če ne slabše in cenovno ugodnejše prenosne računalnike, neprimerne za resno delo.

Zaradi domnevne netransparentnosti nakupa je o njem med drugim razpravljala komisija DZ za nadzor javnih financ, v SDS pa so zahtevali tudi sklic skupne seje odborov DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za izobraževanje, znanost in mladino.

V četrtek seja komisije za nadzor javnih financ

Predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec je danes za četrtek sklical novo sejo komisije na to temo, je razvidno iz objave na spletnih straneh DZ. Kot je pojasnil v gradivu, v poročilu, ki ga je ministrstvo poslalo komisiji, ni vseh podatkov, ki jih zahteva sklep komisije iz novembra lani. Takrat je komisija ministrstvo pozvala, naj ji pošlje "natančno poročilo o izvedbi razpisa (cilji, merila in kriteriji), razdelilnik za nabavljeno računalniško opremo po posameznih upravičencih in terminski plan izvedbe razdelitve opreme".

Na ministrstvu so vse očitke večkrat zavrnili in pojasnili, da so kupljeni računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol ter otrokom iz socialno ogroženih družin. Po avgustovskih ujmah so v zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav umestili člen, na podlagi katerega bi računalnike razdelili tudi prizadetim v poplavah.

Ministrica je v četrtek povedala, da so doslej razdelili 39 od 13 tisoč kupljenih računalnikov.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Ministrstvo zaenkrat razdelilo 39 računalnikov, kupili so jih 13 tisoč
Ne spreglejte