Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2022,
17.14

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

10

Natisni članek

rast anketa vojaki vojakinja ZDA spolni napad vojska

Petek, 2. 9. 2022, 17.14

1 leto, 7 mesecev

V ameriški vojski rekordno število spolnih napadov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

10

ameriška vojska, vojaki, vojakinje | V preteklosti so bili višji častniki obtoženi, da so ignorirali, prikrivali ali preveč lahkotno obravnavali prijave spolnih napadov. Vojska se je upirala spremembam in vztrajala, da je prejšnji sistem bolje služil "vzdrževanju discipline". | Foto Twitter

V preteklosti so bili višji častniki obtoženi, da so ignorirali, prikrivali ali preveč lahkotno obravnavali prijave spolnih napadov. Vojska se je upirala spremembam in vztrajala, da je prejšnji sistem bolje služil "vzdrževanju discipline".

Foto: Twitter

Število spolnih napadov v ameriški vojski se je v fiskalnem letu 2021 povečalo za 13 odstotkov in doseglo rekordno število, je razvidno iz letnega poročila, ki ga je v četrtek objavil Pentagon. Število napadov se je najbolj povečalo v vojski, in sicer za 26 odstotkov, v mornarici pa za 19 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad obrambnega ministrstva ZDA za preprečevanje spolnih napadov in odzivanje nanje (SAPR) je sporočil, da je bilo do 30. septembra 2021 prijavljenih 8.866 napadov, v katerih so bili žrtve pripadniki vojske, v primerjavi s 7.813, ki so jih zabeležili v predhodnem letu. Fiskalno leto v ZDA obsega obdobje od 1. oktobra do 30. septembra prihodnjega leta.

Policija
Novice Notranja preiskava zaradi drog, je bil inšpektor celo spolno zlorabljen?

Med anketiranci vsaj en nezaželen spolni stik

Določen delež spolnih napadov sicer vedno ostane neprijavljen, SAPR pa na podlagi anket ocenjuje, da je skoraj 36 tisoč vojakinj in vojakov − 8,4 odstotka žensk in 1,5 odstotka moških − v obravnavanem obdobju doživelo vsaj en nezaželen spolni stik.

"Številke kažejo, da beležimo najvišjo stopnjo razširjenosti spolnih napadov na ženske", odkar so to vprašanje leta 2006 prvič podrobno preučili, je dejala izvršna direktorica Pentagonovega urada za odpornost oboroženih sil Elizabeth Foster. Pri moških je stopnja napadov druga najvišja, najvišja je bila leta 2006.

Smodej Vrečko Kulturnik.si
Novice Policija preverja obtožbe o spolnem nasilju. Gre za novomeškega kulturnika? #video

Obravnava na sodišču

Januarja je predsednik ZDA Joe Biden izdal ukaz, s katerim je spolno nadlegovanje v skladu z vojaško zakonodajo opredelil kot kaznivo dejanje. Odredba pomeni, da bodo spolni napadi, nasilje v družini in napadi na mladoletnike od zdaj obravnavani pred vojaškim sodiščem.

Ker so bila prejšnja prizadevanja za obvladovanje tega problema neuspešna, je obrambni minister Lloyd Austin namreč imenoval neodvisno komisijo, ki je sklenila, da je prenos pristojnosti s poveljniške hierarhije na sodišče edini način za reševanje tega problema.

Kevin Spacey
Trendi Kevin Spacey obtožen spolnih napadov na tri moške
kondomi
Novice Ženska obsojena za spolni napad po tem, ko je storila to ...
Kosovo policija
Novice Znanih več podrobnosti posilstva 11-letne deklice v Prištini
Policija
Novice Policija: Odslej lahko oddate anonimno e-prijavo s področja spolnega nasilja
Ne spreglejte