Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2018,
12.34

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

13

Natisni članek

Strasbourg teroristični napad streljanje

Četrtek, 13. 12. 2018, 12.34

5 let, 4 mesece

Francoska policija ubila strelca z božičnega sejma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

13

Francoska policija je izsledila in ubila 29-letnika, ki je na božičnem sejmu v Strasbourgu streljal na ljudi. Število smrtnih žrtev torkovega napada v Franciji se je sicer povzpelo na tri, potem ko je eden od ranjenih umrl zaradi poškodb.

Cherif Chekatt | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Policija je napadalca, ki je bil na begu od torkovega napada, identificirala kot 29-letnega francoskega državljana maroških korenin Cherifa Chekattija, rojenega v Strasbourgu.

Domnevnega napadalca je samo danes iskalo okoli 720 pripadnikov varnostnih sil. Zvečer so ga našli v strasbourški četrti Neudorf, nato pa se je začelo streljanje. Ko so Chekatta obkolili, je začel streljati na policiste, ti pa so streljali nazaj in ga ubili, je povedal neimenovani policijski vir.

Kot prispevek televizijske postaje BFMTV povzema nemška tiskovna agencija dpa, je Chekatt v domačem Neudorfu, kamor je v torek zvečer po napadu zbežal s taksijem in nato izginil, danes nagovoril neko žensko. Ta je opazila, da je ranjen in je zato poklicala policijo. Že popoldne je sicer v tem predelu Strasbourga potekala policijska akcija.

Chekatt je bil rojen v Strasbourgu, že v zelo mladih letih pa je prvič prišel navzkriž z zakonom. Imel je bogato kartoteko s kaznivimi dejanji v Franciji, Nemčiji in Švici. Večkrat je bil v zaporu, kjer naj bi se tudi radikaliziral, zaradi česar so ga začele spremljati obveščevalne službe in mu dale oznako Fiche S, ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale.

Za pobeglim napadalcem so francoske oblasti po napadu razpisale tiralico in na spletu objavile njegovo fotografijo. "Nevaren posameznik. Ne posredujte sami," je policija opozorila prebivalce. Policija išče tudi priče napada.

Pridržali tudi njegove starše

V Strasbourgu so sicer danes pridržali še peto osebo, povezano s Cherifom Chekattom. Kot je sporočil vir na tožilstvu v Parizu, pridržani moški ni v sorodu z domnevnim napadalcem. Oblasti so že v noči na sredo pridržale Chekattove starše in njegova brata.

Danes umrla še ena žrtev

Napadalec je začel streljati v torek okoli 20. ure na eni od osrednjih ulic v središču mesta blizu priljubljenega božičnega sejma. Kot so danes sporočile tamkajšnje oblasti, so po najnovejših podatkih v napadu umrli trije ljudje, 13 pa jih je ranjenih, med njimi pet huje. Med petimi huje ranjenimi je eden po navedbah tožilstva v Parizu možgansko mrtev.
Strasbourg, božič
Novice "Zaradi teroristov ne smemo opustiti naše tradicije in praznovanja Božiča" #video

Na meji med Francijo in Švico ter Nemčijo po napadu velja močno poostren nadzor. Policija natančno pregleduje vse tako pri vstopu kot izstopu iz države. Po navedbah francoskega radia France3 Grand Est je za vstop v Nemčijo blizu Kehla dolga kolona, na meji je treba čakati okoli štiri ure.

V Strasbourgu je medtem po napadu danes zaprt tradicionalni božični sejem, ki sicer v alzaško prestolnico vsako leto privabi okoli dva milijona obiskovalcev. Mesto je še vedno polno pripadnikov varnostnih sil.

 

Ne spreglejte