Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2022,
7.25

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

20

Natisni članek

cerkev imenovanje kardinal Vatikan papež Frančišek

Sobota, 27. 8. 2022, 7.25

1 leto, 8 mesecev

Papež Frančišek umestil 20 novih kardinalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

20

Papež Urbi et Orbi božič Vatikan | Tokratni konzistorij je osmi, odkar je bil Frančišek leta 2013 izvoljen za novega papeža. Frančišek, ki je nedavno omenil možnost, da bi se zaradi vse slabšega zdravja lahko upokojil, bi lahko na njem namignil, kakšno katoliško cerkev želi pustiti za seboj. | Foto Reuters

Tokratni konzistorij je osmi, odkar je bil Frančišek leta 2013 izvoljen za novega papeža. Frančišek, ki je nedavno omenil možnost, da bi se zaradi vse slabšega zdravja lahko upokojil, bi lahko na njem namignil, kakšno katoliško cerkev želi pustiti za seboj.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes v Vatikanu umestil 20 novih kardinalov. Na slovesnosti v baziliki svetega Petra je poglavar Katoliške cerkve skoraj vsem novim kardinalom osebno nadel škrlatno kapo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

papež Frančišek
Novice Papež izbral 21 novih kardinalov

Kardinal ljubi Cerkev – ne glede na to, ali se ukvarja z velikimi ali majhnimi vprašanji, je dejal Frančišek. Eden od novih kardinalov, škof Richard Kuuia Baawobr iz Gane, je bil odsoten zaradi zdravstvenih težav. Med novimi kardinali je 16 elektorjev, kar pomeni, da lahko na morebitnem konklavu izbirajo papeževega naslednika. Štirje pa so starejši od 80 let in zato te pravice nimajo.

Kardinali, ki jih je imenoval, so zdaj v večini

Za Frančiška, ki je na položaju od marca 2013, je bilo to že osmo imenovanje, kardinali, ki jih je imenoval, pa so zdaj v večini, poroča dpa. Število vseh kardinalov se je z današnjim imenovanjem z 207 povečalo na 227, število kardinalov, ki volijo papeža, pa s 116 na 132, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Vendar pa bo že 3. septembra salvadorski kardinal Gregorio Rosa Chavez dopolnil starostno mejo 80 let in tako izgubil pravico do glasovanja na konklavu.

Frančišek je imena novih kardinalov objavil že konec maja. Novi kardinali prihajajo z vsega sveta, med njimi so tudi takšni, ki so znani po naprednih stališčih in pastoralnem delu. Med novimi kardinali sta dva iz Brazilije, dva iz Indije, po eden iz Singapurja, Nigerije, Gane, Paragvaja, Vzhodnega Timorja, Koreje in Mongolije.

Škof San Diega v Kaliforniji podpira istospolne katoličane

Nadškof Dilija Virgilio Do Carmo Da Silva je postal prvi kardinal Vzhodnega Timorja, 48-letni italijanski misijonar Giorgio Marengo, ki deluje v Mongoliji, pa je najmlajši kardinal na svetu. Med odmevnejšimi je imenovanje škofa San Diega v Kaliforniji Roberta McElroya, ki podpira istospolne katoličane.

Med novinci sta tudi škof Peter Okpaleke iz Nigerije in nadškof brazilskega Manausa Leonardo Ulrich Steiner. Trije novi kardinali so člani rimske kurije. To so Britanec Arthur Roche, Lazzaro You Heung-sik iz Južne Koreje ter Španec Fernando Vergez Alzaga.

Po današnji umestitvi se bodo novi kardinali pridružili dvodnevnemu srečanju kardinalskega zbora, ki se bo začelo v ponedeljek. Na njem naj bi razpravljali o reformi rimske kurije.

Papež Urbi et Orbi božič Vatikan
Novice Papež se je opravičil in pozval katolike k spoštovanju različnih kultur #video
papež Frančišek
Novice Bo papež Frančišek odstopil?
Papež Frančišek
Novice Zaradi tega so papežu odsvetovali pot v Kijev
Papež Frančišek
Novice Se bo tudi papež Frančišek upokojil?
Novice Papež Frančišek v šali: S tekilo bi bile bolečine znosnejše
papež Frančišek
Novice Papež naj bi odobril plačilo milijona evrov za osvoboditev redovnice
Papež Urbi et Orbi božič Vatikan
Novice Papež na veliki petek: Pozabili smo govorico miru
Ne spreglejte