SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež naj bi odobril plačilo milijona evrov za osvoboditev redovnice

0,44

termometer

papež Frančišek |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papež Frančišek je odobril načrt o plačilu milijona evrov za osvoboditev ugrabljene redovnice v Maliju, je v četrtek na sojenju v zvezi z afero z nakupom nepremičnin v Londonu dejal kardinal Giovanni Angelo Becciu. Triinsedemdesetletni nekdanji tesen papežev sodelavec je vse obtožbe v povezavi s primerom še enkrat zavrnil.

Becciu je med dve uri in pol trajajočo sejo večkrat ponovil, da je nedolžen, obtožbe tožilstva pa označil za popolnoma neutemeljene.

Becciu je obtožen poneverb, zlorabe položaja in napeljevanja h krivemu pričanju, pa tudi prelivanja denarja ter sklepanja pogodb s podjetji in dobrodelnimi organizacijami, ki sta jih nadzorovala njegova brata na Sardiniji.

Ali je bilo milijon evrov v resnici plačanih, ni znano

Je pa obtoženi med današnjim sojenjem izdal javnosti doslej neznan podatek, da je papež Frančišek odobril načrt, ki je predvideval plačilo milijon evrov zasebni britanski varnostni skupini Inkerman Group, da bi ta posredovala pri malijski skupini, povezani z Al Kaido, ki je ugrabila kolumbijsko redovnico Glorio Cecilio Narvaez.

Becciu ni razkril, ali je bil ta znesek tudi v resnici plačan. Gloria Cecilia Narvaez je bila po štirih letih ujetništva osvobojena leta 2021.

Po poročanju nemške mreže Deutsche Welle je Becciu dejal, da je bila posrednica pri pogovorih z Inkerman Group Cecilia Marogna, ki jo obtožnica bremeni prejemanja denarja iz državne blagajne Svetega sedeža na račun svojega podjetja Logsic s sedežem v Ljubljani.

Na zatožni klopi je sicer skupno deset cerkvenih in laičnih uslužbencev državnega sekretariata, visokih sodelavcev vatikanskih finančnih služb in oseb iz mednarodne finančne skupnosti. Vsi našteti vse očitke na svoj račun zanikajo.

Odmevna afera je izbruhnila leta 2019 zaradi zgrešene naložbe v luksuzne nepremičnine v Londonu, v kateri je rimskokatoliška cerkev utrpela ogromne izgube. Za to naj bi bila zlorabljena tudi sredstva iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela med najrevnejšimi po svetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin