Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2023,
6.49

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

Natisni članek

vojska zima droni vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 9. 10. 2023, 6.49

6 mesecev, 2 tedna

593. dan vojne v Ukrajini

Analitiki: Rusija bo napade Hamasa izkoristila za širjenje svoje propagande

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07
Vladimir Putin | Palestinska oborožena skupina Hamas, ki jo Evropska unija opredeljuje kot teroristično organizacijo, je 7. oktobra 2023 zjutraj z raketami napadla več izraelskih mest, večje število njenih borcev pa je tudi vdrlo na ozemlje Izraela. | Foto Reuters

Palestinska oborožena skupina Hamas, ki jo Evropska unija opredeljuje kot teroristično organizacijo, je 7. oktobra 2023 zjutraj z raketami napadla več izraelskih mest, večje število njenih borcev pa je tudi vdrlo na ozemlje Izraela.

Foto: Reuters

Rusija bo napade Hamasa v Izraelu izkoristila za širjenje propagande v podporo svoji invaziji na Ukrajino, trdi ameriški Inštitut za vojne študije (ISW).

Poudarki dneva:

21.14 V Varnostnem svetu ZN obsodbe ruskih napadov na civilne cilje v Ukrajini

10.30 Analitiki: Rusija bo napade Hamasa izkoristila za širjenje svoje propagande 
6.45 Ukrajinci to zimo pričakujejo rekordno število napadov z droni

21.14 V Varnostnem svetu ZN obsodbe ruskih napadov na civilne cilje v Ukrajini

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta ZN so danes obsojali ruske napade na civilne cilje v Ukrajini, potem ko so jih uradniki ZN na odprti seji seznanili z dogajanjem. Varnostni svet tudi tokrat ni sprejel nobenega ukrepa, saj ima stalna članica Rusija pravico do veta.

Generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je ostro obsodila nedavne ruske napade na ukrajinska mesta in civilno infrastrukturo ter poudarila, da bo potrebno kaznovati odgovorne.

Dejala je, da je napad na vas Groza 5. oktobra povzročil smrt najmanj 52 oseb in velja za enega najbolj smrtonosnih napadov na civilne cilje, odkar je Rusija februarja lani napadla Ukrajino. Le 24 ur kasneje je ruski raketni izstrelek zadel poslopja v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkovu, pri čemer sta bila ubita otrok in njegova babica.

"Zadnji napadi povečujejo neznosen davek civilnih žrtev, odkar je Rusija sprožila vojno ob kršitvi Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava," je dejala in navedla, da so po podatkih ZN do 8. oktobra v Ukrajini ruski napadi povzročili smrt 9806 civilistov, od tega 560 otrok. Dodala je, da so resnične številke verjetno na žalost veliko večje in bodo še naraščale.

Varnostni svet je seznanila tudi s poročilom Urada ZN za človekove pravice, ki ugotavlja številna primere nasilja s strani ruskih vojakov in oboroženih kaznjencev v Ukrajini, vključno s spolnim nasiljem.

Urad za človekove pravice ZN je medtem izrazil zaskrbljenost zaradi nove ruske zakonodaje, ki svojim vojakom, ki so zagrešili zločine, zagotavlja amnestijo.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je vse obtožbe zavrnil in kot vedno doslej od začetka vojne trdil, da je za vse kriva Ukrajina, ruska vojska pa nikoli ne napada civilnih ciljev, ker uporablja le natančno merjena orožja za napade na vojaške tarče.

"Naši ruski kolegi nas bodo spet vlekli v njihov svet dezinformacij, kjer do dejstva zavrnjena kot laž, laži pa predstavljene kot dejstva," je povedala britanska veleposlanica pri ZN Barbara Woodward.

"Ruske besede v tem Varnostnem svetu nimajo nobene vrednosti za tiste, ki želijo razumeti agresijo na Ukrajino," je dejala in se zahvalila osebju ZN, ki dokumentira ruske zlorabe in kršitve človekovih pravic.

10.30 Analitiki: Rusija bo napade Hamasa izkoristila za širjenje svoje propagande 

"Kremelj je že obtožil Zahod, da je zanemarjal bližnjevzhodni konflikt z osredotočanjem na prizadevanja v Ukrajini. Zdaj Dmitrij Medvedjev, namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta, trdi, da bi se morale ZDA in njihovi zavezniki ukvarjati s palestinskimi in izraelskimi vprašanji, namesto da se vmešavajo v Rusijo. Prizadevajo si demoralizirati ukrajinsko družbo s trditvijo, da bo Ukrajina izgubila mednarodno podporo, domače rusko občinstvo pa nameravajo prepričati, da bo mednarodna družba ignorirala ukrajinska vojna prizadevanja," piše ISW.

6.45 Ukrajinci to zimo pričakujejo rekordno število napadov z droni

Ihnat je dejal, da podatki za september kažejo, da bo ruska uporaba brezpilotnih letal kamikaz iranskega izvora presegla lansko število. "Letošnja jesen in zima sta že rekordni po številu brezpilotnih letal tipa šahed. Septembra so jih uporabili več kot 500," je v pogovoru za nacionalno televizijo povedal Ihnat.

Število je primerjal s kampanjo ruskih zračnih napadov na Ukrajino preteklo zimo, ko so v šestih mesecih uporabili okoli tisoč brezpilotnih letal šahed. 

Robert Golob
Novice Golob na tretjem zasedanju EPS: Moramo biti previdni
Jevgenij Prigožin
Novice Putin: Na truplih žrtev strmoglavljenja Prigožinovega letala odkrili eksploziv
napad, trgovina, Ukrajina
Novice Pokol v Ukrajini, Rusi ubili najmanj 51 civilistov #video
Rusija, internet
Novice Rusija se s 1. marcem 2024 še bolj zapira
Taras Shapravsky
Novice Pogovor s podžupanom Buče: Ponekod so izginile cele družine #foto #video
Ne spreglejte