Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
6.03

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Armenija Kosovo Ukrajina Zeleni prehod Zeleni prehod energetika Granada Robert Golob

Četrtek, 5. 10. 2023, 6.03

2 meseca

Golob na tretjem zasedanju EPS: Moramo biti previdni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Robert Golob | Premier Golob se bo udeležil razprave o energetiki in zelenem prehodu. | Foto Vlada RS

Premier Golob se bo udeležil razprave o energetiki in zelenem prehodu.

Foto: Vlada RS

Premier Robert Golob se je danes ob prihodu na zasedanje Evropske politične skupnosti (EPS) v Granadi zavzel za previdnost pri sprejemanju morebitnih sankcij proti Srbiji po nedavnih spopadih na severu Kosova. Po njegovih besedah ni nujno, da bi pripeljale k trajni rešitvi, se bo pa Slovenija pridružila sankcijam, če bo o tem enotno stališče v EU.

Kot je povedal, o uvedbi morebitnih sankcij proti Srbiji voditelji članic EU še niso razpravljali. "Mislim pa, da moramo biti pri tem previdni, konsistentni in vztrajni," je poudaril.

Po premierjevem mnenju je treba umiriti razmere in iskati trajno rešitev. "Ne verjamem, da sankcije same po sebi lahko pripeljejo k trajni rešitvi. Če bo treba in če bo zato obstajalo enotno stališče, se bo Slovenija pridružila. Ni pa nujno, da je to prvi in edini korak," je povedal.

Zadnje dogajanje na severu Kosova, kjer so bili v terorističnem napadu in kasnejših spopadih ubiti kosovski policist in trije srbski napadalci, je obsojanja vredno, je še dejal Golob. Prav je, da mednarodna skupnost obsodi posameznike, ki so spodbujali k eskalaciji. Tudi Slovenija ostro obsoja posameznike, ki so pri tem sodelovali oziroma vodili ta proces, je dejal.

Na zasedanje v Španijo sta Robert Golob in njegova partnerka Tina Gaber odpotovala skupaj s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem: 

Tudi Kosovske Srbe pozval k sodelovanju na volitvah 

Rešitev za napetosti sicer vidi v ponovitvi volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova. Vse, tudi kosovske Srbe, je pozval k sodelovanju na volitvah, da bi izvolili legitimne oblasti.

Zadnje dogajanje na Kosovu je ena od tem pogovorov ob robu današnjega zasedanja Evropske politične skupnosti v Granadi, ki se ga udeležujeta tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovska predsednica Vjosa Osmani.

To je prvo mednarodno srečanje po terorističnem napadu in spopadih na severu Kosova, zaradi katerih so se še zaostrili odnosi med Kosovom in Srbijo. Odgovornost za napad je prevzel nekdanji podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste Milan Radoičić, ki goji tesne stike s srbskimi oblastmi. Priština odgovornost pripisuje Beogradu, ki pa zanika vpletenost.

Evropska unija je sicer že junija proti kosovskim oblastem sprejela niz ukrepov, ker niso storile dovolj za umiritev napetosti na severu Kosova.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ministrica Ajanović Hovnik: Premier Golob je sprejel moja pojasnila #video
vlada, Robert golob
Novice Golob v DZ poslal predlog za razrešitev Šinkove in odstopno izjavo Brežana
Irena Šinko
Novice Irena Šinko potrdila skorajšnji odhod z ministrskega mesta
Ne spreglejte