Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
13.40

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

Natisni članek

interpelacija potni stroški razpis ministrstvo za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik

Sreda, 4. 10. 2023, 13.40

6 mesecev, 3 tedne

Ministrica Ajanović Hovnik: Premier Golob je sprejel moja pojasnila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06
Sanja Ajanović Hovnik | Foto STA

Foto: STA

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na današnji novinarski konferenci spregovorila o nekaterih aktualnih zadevah. "Še vedno uživam podporo predsednika vlade Roberta Goloba," je povedala.

Izjavo je Ajanović Hovnikova podala v času, ko se nadnjo zgrinjajo očitki, povezani z visokimi stroški službene poti v New York in razpisom za nevladne organizacije. 

"Opravili smo temeljit pregled potnih stroškov. Ugotovili smo nekaj sumov nepravilnosti pri izdaji moje vozovnice in rešujemo z agencijo, ki jih je izdala. Če bo treba, bomo šli tudi v tožbo. Ugotovili smo tudi, da nakupi vozovnic v državni upravi niso optimalni, kar nameravamo spremeniti."

Ajanović Hovnikova se je znašla tudi sredi dvomov o transparentnosti razdeljevanja javnih sredstev. 

Ministrstvo je namreč konec letošnjega marca objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti 10,6 milijona evrov. Med največjimi prejemniki sredstev je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru. Vodi ga Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnikova.

"Ravnala sem zakonito in transparentno," je poudarila v izjavi za novinarje. "Žal mi je, da je padla senca dvoma na razpis, s katerim se je ukvarjalo toliko ministrstev," je dejala.

"Kot ministrica imam popolnoma čisto vest," je poudarila na današnji novinarski konferenci. Ker pa se zaveda, da je sum padel na celotno izvedbo razpisa in na samo ministrstvo, da je morda v tem primeru ravnala sporno, bodo naročili tudi zunanjo revizijo, potem ko je že podpisala izredno notranjo revizijo, ki bo opravljena novembra.

Ministrica je tudi spomnila, da je komisiji za preprečevanje korupcije že podala prijavo in zaprosila za napotilo, kako ravnati v tem primeru. "Upam, da bodo zadevo pregledali pristojni organi," pravi. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da ves čas ravnajo transparentno in so zato vso dokumentacijo objavili tudi na spletnih straneh.

Razmišlja o razveljavitvi razpisa zaradi sumov o nepravilnostih, vendar se nekatere nevladne organizacije sprašujejo, če je to smiselno. "Naročila sem revizijo celotnega razpisa in rezultate pričakujemo novembra," je povedala. Revizijo je naročila zaradi vtisa, ki se je vzpostavil v javnosti, da so v razpisu napake in da ni potekal transparentno. "Obtožbe so zelo resne," je poudarila. 

"Na razpis se je prijavil zavod, ki ga vodi gospa Primorac. Najini poti sta se lani razšli. Vsekakor ne vidim razloga, da se ne bi mogel prijaviti na razpis," je dodala.   

"Vse informacije v zvezi z razpisi bodo novinarji dobili na voljo," je še obljubila, potem ko je predsednik razpisne komisije Luka Vidmar podrobneje pojasnjeval postopek razpisa. 

"Včeraj sva govorila s premierjem Golobom in zaenkrat še vedno uživam njegovo podporo. Koalicijskim partnerjem bom pojasnila podala v najkrajšem možnem času," je pojasnila.

Na vprašanje, kako bo dogajanje vplivalo na pogajanja o urejanju plačnih razmerij, je Ajanović Hovnikova povedala, da ne vidi razloga za zastoj pogajanj in da vse poteka v skladu z zastavljenimi roki. 

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Je to začetek njene zamenjave?
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Janša napovedal interpelacijo ministrice Sanje Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ministrica ne bo odstopila
Ne spreglejte