Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
7.10

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

Natisni članek

politika vlada Uroš Brežan Irena Šinko

Sreda, 4. 10. 2023, 7.10

6 mesecev, 4 tedne

Golob v DZ poslal predlog za razrešitev Šinkove in odstopno izjavo Brežana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03
vlada, Robert golob | Lahko do konca leta pričakujemo širšo rekonstrukcijo vlade? | Foto Ana Kovač

Lahko do konca leta pričakujemo širšo rekonstrukcijo vlade?

Foto: Ana Kovač

Predsednik vlade Robert Golob je v DZ poslal predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek, kmetijskega resorja pa Marjan Šarec, je Golob dejal v pogovoru za STA.

Med razlogi za odhod Irene Šinko je premier Robert Golob v predlogu za njeno razrešitev med drugim navedel "odsotnost ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil". Ministrica se namreč po premierjevi oceni ni ustrezno odzvala na situacijo, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika.

Golob ministrici Šinko tako očita tudi, da je še po tem, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče uprave za varno hrano ter ga prepoznala kot ustreznega.

"Neodgovorno od kateregakoli ministra je, da se takrat, ko pride do delovanja, ki ogroža zdravje ljudi, ne zna pravočasno postaviti na stran ljudi," je Golob še dejal za STA. Prav zaradi tega je premier izgubil zaupanje v uspešnost in učinkovitost dela Šinkove, zato meni, da Šinkova ne more več opravljati ministrske funkcije. Pod novim vodjem ministrstva pa pričakuje tudi menjavo na vrhu uprave za varno hrano.

Ob tem je dejal, da ga je presenetilo, da Šinkova noče sama odstopiti. Začasno bo predvidoma ta resor, če bo DZ podprl Golobov predlog in Šinkovo razrešil, prevzel minister za obrambo Marjan Šarec.

Drugače je bilo z ministrom Urošom Brežanom, s katerim se je pogovoril v minulih dneh, je dejal Golob. "Tudi njemu sem razložil, od kod izvira moja izguba zaupanja v njegovo delo, minister Brežan je to sprejel in sam podal odstop. Tako da je s tem zame zgodba zaključena," je dejal.

Kot je pojasnil, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. "Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev," je pojasnil Golob.

Na pomisleke, da bi menjava ministra lahko vsaj začasno celo zavrla postopke obnove, pa je Golob dejal, da je prepričan, da bo s tem, ko bo vodenje resorja začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, koordinacija ekip na terenu, ki se ukvarjajo z obnovo tako vodne kot cestne in druge infrastrukture, boljša.

Ob tem je dejal, da Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah, "ampak je problem predvsem v tem, kako so se organizacijsko vzpostavili, da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani. Intervencijska dela so sicer potekala brez zastojev," je ocenil premier.

Pričakuje, da se bo število ekip na terenu, tudi pri urejanju vodotokov, povečalo, njihova koordinacija pa bo boljša.

Tudi informacija o tem, da bo ministrstvo začasno prevzela Bratušek, je že romala v DZ, je dejal Golob. Njeno izbiro pa je pojasnil s tem, da je iskal izkušenega ministra, ki lahko hitro zagrabi to področje, obenem pa sta oba resorja zelo tesno povezana.

Na vprašanje, ali obžaluje, da so z zakonom o vladi to področje razbili v dve ministrstvi, pa je Golob priznal, da je bila vlada organizirana na način, da bi lahko čim bolj izkoristila razvojne potenciale, ne pa toliko za krizne razmere, kjer je seveda boljše imeti manj razvejano strukturo.

Golob koalicijske partnerje seznanil pred sejo vlade

Golob je sicer koalicijske partnerje pred dopoldansko sejo vlade seznanil s tem, da dva ministra iz kvote stranke Gibanje Svoboda, Brežan in Šinkova, ne uživata več njegove podpore, je po seji vlade povedala predsednica SD Tanja Fajon.

"Če bi beseda tekla o rekonstrukciji vlade, moramo o tem govoriti koalicijski partnerji skupaj. Zakaj ministra ne uživata več zaupanja predsednika vlade, pa mora pojasniti sam, mi smo z informacijo seznanjeni," je dejala Fajonova. O tem, kdo bo omenjena ministra nasledil, po besedah Fajonove ni bilo govora.

Fajonova prav tako ni hotela napovedovati, ali bo o razrešitvi Šinkove glasoval DZ. Kot je dejala, je ministrica še pred začetkom seje odšla z vlade, premier pa ni povedal, ali lahko odhod ministrice pričakujejo že danes ali bo prišlo do razprave v DZ.

Šinkova je ob prihodu na današnjo sejo vlade dejala, da sama ne bo podpisala odstopne izjave in da želi, da jo razreši parlament. Pojasnila je še, da se sama za ministrico ni silila, prevzela je funkcijo, a "če se nekdo z mano ne strinja, tudi grem". Pri tem je zanikala, da bi zato imela kakršnokoli zamero do premierja, se ji pa zdi pošteno, da jo razreši parlament.

Pri Brežanu naj bi bila težava predvsem v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah. Na tem resorju naj bi si Golob želel nekoga odločnejšega.

Irena Šinko
Novice Irena Šinko potrdila skorajšnji odhod z ministrskega mesta

V SD in Levici pričakujejo pojasnila Sanje Ajanović Hovnik 

Glede napovedane interpelacije o delu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pa v SD pričakujejo njena pojasnila. "Če nas bo prepričala, bo uživala našo podporo," je dejala.

Pojasnila ministrice Ajanović Hovnik pričakujejo tudi v Levici. Vodja strankine poslanske skupine Matej Tašner Vatovec je po sestanku koalicije ponovil, da bo ministrica morala marsikatero stvar razložiti in, kot razume, bo danes na novinarski konferenci predstavila nova dejstva oz. svojo interpretacijo. "Počakajmo, da vidimo, koliko bo to prepričljivo in podkrepljeno," pravi Vatovec, ki je spomnil tudi, da še čakajo tudi ugotovitve protikorupcijske komisije. 

Ajanović Hovnikova je več pojasnil podala na popoldanski novinarski konferenci. "Še vedno uživam podporo predsednika vlade Roberta Goloba," je povedala.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ministrica Ajanović Hovnik: Premier Golob je sprejel moja pojasnila #video

Koordinatorka Levice Asta Vrečko je glede menjave Brežana in Šinkove dejala, da gre za interne odločitve stranke, iz katere prihajata ministra, v Levici pa jih bodo spoštovali. Ministrska ekipa stranke po besedah Vrečkove ostaja v enaki sestavi kot ob vstopu v vlado.

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je poudaril, da je minister pač nekdo, ki uživa zaupanje predsednika vlade in ki za imenovanje, ali pa za razrešitev, v zakonodajni veji oblasti dobi ustrezno število glasov. V DZ niso dobili še niti odstopnih izjav. "Ko stvari dobimo, bomo o tem razmišljali in se odločali, ve se pa, kako delujejo koalicijske vlade," je dodal.

Sicer pa je menil, da so že desetletja vsebinski izzivi težava tako na področju varne hrane kot na področju urejanja vodotokov. V poslanski skupini so z Brežanom in Šinkovo korektno sodelovali, si pa želijo na področjih, ki jih je omenil, skupaj narediti še več.

Odhod dveh ministrov nima vpliva na koalicijske partnerje 

Vzdušje v koaliciji se sicer po besedah Tašner Vatovca zaradi napovedane rekonstrukcije ni spremenilo. "Mislim, da ne gre za nobene večje pretrese, pač predsednik se je pogovoril z ministrom Brežanom in ministrico Šinko. Glede na to, da tudi prihaja iz kvote Gibanja Svoboda, so se odločili, da se bodo razšli, nima pa to nobenih učinkov na preostale," je pojasnil. 

Bo moral oditi še kdo?

Poleg zgoraj omenjenih naj bi se po poročanju Dela do konca leta spremembe zgodile tudi na ministrstvu za šolstvo, ki ga vodi Dario Felda, pa na ministrstvu za visoko šolstvo Igorja Papiča. Varna naj ne bi bila niti ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh. Spremembe naj bi bile mogoče tudi na ministrstvu za infrastrukturo, nad katerim bdi Alenka Bratušek

Tudi Večer poroča o širši rekonstrukciji vlade ter morebitni menjavi ministra za podnebje, okolje in energijo Bojana Kumra, ki sicer spada med najtesnejše sodelavce predsednika vlade. Večer omenja celo morebitno zamenjavo dveh ministrov koalicijskih partnerjev, in sicer ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška (SD) ter ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca (Levica).

Arčon: Golob je o rekonstrukciji vlade razmišljal dlje časa

Preostali ministri ob prihodu na sejo vlade napovedane rekonstrukcije večinoma niso hoteli komentirati, češ da gre za vprašanje, namenjeno predsedniku vlade. Gre za odločitev premierja ter njegove ocene delovanja vlade in njene operativnosti. "Mislim, da je to legitimna pravica vsakega, ki vodi vlado," je poudaril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Po njegovih besedah gre za odnos med predsednikom in pristojnim ministrom, kjer je ključno, da obstaja zaupanje.

Arčon, sicer tudi podpredsednik Gibanja Svoboda, je pojasnil, da je sam do vseh treh ministrov, katerih menjava se omenja, imel korekten odnos. Razmere v stranki so po njegovem mnenju dobre. 

 "Zagotovo so na določene stvari različni pogledi, kar je prav, ker smo tudi Svoboda. Vsekakor pa smo stabilni in enotni," je pojasnil. Povedal je tudi, da ga napoved rekonstrukcije vlade niti ni presenetila, "ker je o tem predsednik razmišljal že dlje časa". Ob tem je zanikal, da bi sam prevzel recimo okoljski resor.

V NSi bodo v DZ podprli razrešitve Golobovih ministrov

V NSi so na današnji novinarski konferenci dejali, da bodo v DZ podprli napovedane razrešitve ministrov. 

V NSi menijo, da vlada ni učinkovita. Očitajo ji, da ne zna izpolniti lastnih obljub z začetka mandata, neučinkovitost in neoperativnost. Zdravstvena reforma je bila "velik dragulj Golobove vlade", od katerega naj bi bil odvisen tudi njen obstoj, končalo pa se je "klavrno z odstopom ministra", je dejal Tonin. Nova kandidatka za zdravstveno ministrico Valentina Prevolnik Rupel "daje vtis, da se bo status quo nadaljeval" in da bo državno zdravstvo še naprej glavna točka, reforme pa ne bo. "V NSi si vendarle želimo, da bi šli v vsem dostopno javno zdravstvo," je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Tudi z napovedano reformo plačnega sistema v javnem sektorju v NSi niso zadovoljni. Glede poplav je dejal, da ljudje še vedno nimajo zagotovljenih finančnih sredstev, prav tako občine še vedno nimajo sredstev za intervencije. Menijo tudi, da se vlada ne spopada z inflacijo, migracijami, energetsko krizo in draginjo. 

NSi po Toninovih besedah ne odhaja v vlado, "ker v vladi, ki dviguje davke in trmasto vztraja pri državnem zdravstvu, nima kaj početi". So pa iz opozicije "vedno pripravljeni pomagati".

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Je to začetek njene zamenjave?
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Janša napovedal interpelacijo ministrice Sanje Ajanović Hovnik
Ne spreglejte